Търси

Полилеите, или как да поканим блясъка у дома?

Полилеите са истинските любимци на дизайнерите, а ние с тях се чувстваме сякаш сме на гости в някой дворец.

Полилеят - поканете блясът у дома.

Полилеят - поканете блясът у дома. Автор / Източник: интернет

Един полилей създава невероятно усещане не само в класически обзаведени жилища.

Един полилей създава невероятно усещане не само в класически обзаведени жилища. Автор / Източник: www.tiperumah.com

Съвремен вариант на полилей.

Съвремен вариант на полилей. Автор / Източник: www.ochandelier.ne

С многобройните крушки на един полилей в стаята става истински светло.

С многобройните крушки на един полилей в стаята става истински светло. Автор / Източник: www.beehomedecor.com

Кристалните призми пречупват светлината.

Кристалните призми пречупват светлината. Автор / Източник: www.huffingtonpost.com

Класически полилей със свещи, макар и електрически.

Класически полилей със свещи, макар и електрически. Автор / Източник: www.luckbo.com

Полилеите са центърът на вниманието в стаята.

Полилеите са центърът на вниманието в стаята. Автор / Източник: www.architectureartdesigns.com

Трябва да е окачен в горната четвърт на стаята, за да не блокира гледката.

Трябва да е окачен в горната четвърт на стаята, за да не блокира гледката. Автор / Източник: www.beehomedecor.com

PREV NEXT

Дали модерен, закачлив или бляскав, полилеите са луксозен жилищен аксесоар и осветително тяло едновременно. 

Модерни времена? Една от последните останки от феодалната жилищна култура сега отново набира скорост. Сякаш преоткрит отново, полилеят преживява истински Ренесанс и в съвсем нов дизайн днес осветява нашите четири стени. Полилеите са истинските любимци на дизайнерите, а ние с тях се чувстваме сякаш сме на гости в някой дворец.

Правилното място
Има лек нюанс на декаденство, когато този аксесоар се използва, но не само в лукосозни фоайета, оперни сгради или танцови халета виси този „диамантен облак” на който един полилей напомня.

Полилеите с удоволствие може да ги сложим над домашната ни кухненска маса, или в коридора, или над брачното ложе. Факт е, че те са центърът на вниманието в стаята и насочват всички погледи нагоре. Затова за този аксесоар са необходими високи тавани и големи стаи.

Но и в по-ниски стаи полилеят може да оказва страхотно въздействие и ефект, ако не са прекалено фрапантни. Обърнете внимание на това, че той не трябва да виси прекалено ниско. Той трябва да е окачен в горната четвърт на стаята, за да не пречи никому или да блокира гледката.

Впрочем, един полилей създава невероятно усещане не само в класически обзаведени жилища. Също е добре дошъл при модерно, стилно обзавеждане, скандинавския стил или в т.нар. shabby chic  пасва това феодално великолепие като този път зрителния ефект се дължи на контраста.

Материали и структура
Полилеите са царете сред осветителните тела. Структурата и материалите на класическите полилеи са винаги еднакви. Неговото тяло се състои от една метална (желязна) стойка, от която се разклоняват много и различни „клонки”, които напомнят на „зъбчетата” на една корона. Разклоненията са закичени с малки, блещукащи и украсяващи елементи, които са направени от стъкло, филигранно шлифован кристал и дори скъпоценни камъни.

Полилеят се закача на една верижка на тавана, чиято височина може да се регулира. Стъклените му придатъци, които изглеждат най-вече като капчици или перли имат една единствена задача: призмите пречупват светлината и се грижат за едни наистина игри на светлината в стаята. Но не всеки полилей съответства на този класически вариант и затова в наши дни аксесоарът от пластмаса, стъкло или дърво допълват семейството на полилеите.

Правилна поддръжка
С поддръжката на полилеите аналогията е едно към едно с бръсненето. Или го правите сухо, или мокро. Със своята разклонена структура и разклонените елементи аксесоарът е истински магнит за прах. Да се поддържа чист не е никак лесна работа, и преди всичко „гълта” време. Но само с редовна поддръжка той ще се покаже в целия си блясък. Който от време на време го забърсва с мека найлонова четка като напр. тази на прахосмукачката, или го почиства с кърпа за прах е на прав път. Обаче на всеки 6 месеца полилеят трябва да бъде почистен „мокро”. За целта използвайте най-добре хладка вода със съвсем малко разтворен препарат. За да преодотвратите появата на варовикови образувания, може да използвате дестилирана вода.

В специализираните магазини дори се предлагат специални препарати за полилеи. Но внимателно почиствайте: винаги щом използвате вода трябва да сте изключили бушона за електричеството, и да го включите чак тогава, когато полилеят е съвършено сух.

С многобройните крушки на един полилей в стаята става истински светло. Тъй като той не трябва само да изглежда великолепно, но и да осветява добре, затова изборът му не е лесна задача. Абсолютната класика са аксесоари, в които се пъхат истински восъчни свещи. В наши дни обаче до голяма степен се използват крушки, които имитират формата на свещи. Също една комбинация от истински свещи и крушки е възможна. Все повече идват халогенните и светодиодните лампи като осветителни възможности. Важно е не само кой тип осветителни тела се използват за полилея, но преди всичко колко от тях слагате наведнъж. 30 крушки, които като плодчета са накичени не са рядкост. Това обаче може да стане доста скъпо удоволствие като изчислим, че мощността е няколко стотин вата. Обаче ефектът на един добре закичен полилей е наистина впечатляващ.

Автор: Превод от schoener-wohnen.de: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори