Търси

Дизайнерски решения с LED - “Maison et objet” Париж, IX.2012

Съвременният дизайн на осветителни тела и системи за осветление е в пряка връзка с тенденциите за намаляване на използваната енергия и намаляване на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата.

Les fines - са  настолни лампи с много елегантна стоманена конструкция.

Les fines - са настолни лампи с много елегантна стоманена конструкция. Автор / Източник: http://www.goodbyeedison.com/en/index.php?/collection/les-fines

Framed - настолната лампа е от серията Goodbye Edison и предлага индиректно оветление

Framed - настолната лампа е от серията Goodbye Edison и предлага индиректно оветление Автор / Източник: http://deco-design.biz/maison-objet-2011-luminaire-led-goodbye-edison/5760

Висяща лампа Teapot Grouping на дизайнера Peter Bowles

Висяща лампа Teapot Grouping на дизайнера Peter Bowles Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

„Разпадаща” се електрическа крушка на име „Scheisse”, Northern Lighting

„Разпадаща” се електрическа крушка на име „Scheisse”, Northern Lighting Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Серията Smoon city на Beau&Bien

Серията Smoon city на Beau&Bien Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Smoon cage представлява порцеланова клетки с въображаеми птички или насекоми

Smoon cage представлява порцеланова клетки с въображаеми птички или насекоми Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

„MOO” на норвежката фирма Northern Lighting

„MOO” на норвежката фирма Northern Lighting Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Светещи фотографии на Light polaboy.

Светещи фотографии на Light polaboy. Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Такуми Шимамура  и лампите му от рециклирана хартия

Такуми Шимамура и лампите му от рециклирана хартия Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Настолни лампи, абажури и предмети от 100% рециклирана хартия.

Настолни лампи, абажури и предмети от 100% рециклирана хартия. Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

 Серия Nomad lighting на фирмaтa  Smart green

Серия Nomad lighting на фирмaтa Smart green Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Blackbody – „I rain 61”- лампа с органични диоди

Blackbody – „I rain 61”- лампа с органични диоди Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Светещо пано Waelice на Nodesign

Светещо пано Waelice на Nodesign Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

Лампа  „Sorry Giotto 3” на Catellani&Smith от инсталацията “Minimum”

Лампа „Sorry Giotto 3” на Catellani&Smith от инсталацията “Minimum” Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

“Sunset lamps” - Alban le Henry

“Sunset lamps” - Alban le Henry Автор / Източник: арх.Гергана Стефанова

PREV NEXT

Екологичните интериорни решения не се изчерпват с използване на енерго спестяващи крушки.  Цвета и фактурата на използваните материали, пропорциите на помещенията, степенуването на различната осветеност в помещенията (според функцията), оптималното използване на дневната светлина и постепенното включване на изкуствено осветление с изгасването на деня, могат да намалят разходите на енергия, без да се наруши светлинния комфорт на обитателите. Изборът на светли цветове и материали, особено в стените и тавана, може да намали с 60% разходите за осветление.

Съвременният дизайн на осветителни тела и системи за осветление е в пряка връзка с тенденциите за намаляване на използваната енергия, намаляване на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата, както и за ограничаване на вредните отпадъци при производството и рециклиране на светлинни източници. Последните проучвания в тази област показват, че средно 23 процента от използваната енергия в една сграда отива за осветление, като още 20 процента от енергията за охлаждане с климатици е заради топлината, отделяна от светлинните източници. Така че каква планета ще оставим на поколенията след нас до голяма степен зависи и от архитектите, и от дизайнерите на интериори и осветителни тела. Най-голяма надежда за пестене на енергия, съчетана с чисто производство, ни дават светодиодите – LED. Затова не случайно на тазгодишния есенен салон за дизайн за дома “Maison et objet” ( http://www.maison-objet.com/index.php?page=now-design-a-vivre) в Париж те бяха основният източник на светлина в новите решения за осветителни тела и системи за осветление.

Лампи на френската фирма GBYE - Goodbye Edison 
Промяната в областта на осветлението за дома, офиса, ресторанта или хотела най-точно беше формулирана с името на серията лампи на френската фирма GBYE - Goodbye Edison – поетично сбогом на електрическата крушка! Лампите са фини, нежни, въздушни и много далеч от стереотипа за лампа с приятна за окото мека, индиректна светлина, близка до дневната като цвят.
Дизайнът на повечето модели е на младият дизайнер FX Ballery, носител на престижни награди. www.fxballery.com
Настолната лампа Framed (рамкирана) от серията Goodbye Edison е от алуминий и предлага индиректно оветление, отразено от стената. Може да е бяла или черна и изненадва с графичната си естетика.
„Фините” (нежните) са  настолни лампи с много елегантна стоманена конструкция и дифузор от алуминий.
Серията  Goodbye Edison включва лампионите UP и UP400, и моделите от дърво и стомана – WO, WO2 и WO3, с нежна светлина, инспирирана от тази на свещите.

Лампите от порцелан на Beau&Bien
Към светещите произведения на изкуството може да причислим лампите от порцелан на Beau&Bien (www.beauetbien.com). Серията лампи Smoon city е вдъхновена от известни архитектурни паметници, превърнати от порцелана в нежни миражи, a Smoon cage представлява порцеланови клетки, с въображаеми насекоми или птички. Светещи скулптури  - 100% LED и 100% порцелан от Лимож!

Настолни лампи, абажури и предмети от 100% рециклирана хартия.
Друга тенденция в дизайна, опазваща природата чиста и нейните ресурси е тази за рециклирането. Японският дизайнер – Такуми Шимамура  http://www.t-shima.com/html/top_e.html създава настолни лампи, абажури и предмети от 100% рециклирана хартия.

Nomad lighting на фирмaтa  Smart green
Осветление без лампи, а със светещи предмети от бита – маси, столчета, саксии, даже ледарки за шампанско. Технологията отново е с LED, а серията е Nomad lighting на фирмaтa  Smart green (www.smartandgreen.eu). 

Светят и произведенията на изкуството – художествена фотография, картини, пластики.

Наред със сериозните изобретения, дизайнерите създават и лампи за хора, с развито чувство за хумор – характерните за севера ловни трофеи с еленови глави са заменени със светещи трофеи от поликарбонат с вграден LED, от тавана висят „избухнала” крушка, светещи лампи-маси или светещи шапки, използвани сервизи от порцелан, на стената светят конзоли – дизайнерите на норвежка фирма  Northern Lighting http://northernlighting.no/  успешно подобряват настроението със средствата на дизайна.  

В специалната селекция на организаторите на Салона – инсталации oт известни дизайнери с предмети от Салона на различни теми (Minimum, Yes Future! , Elements), лампите с LED също бяха заели важно място – като представители на минимализма в съвременния дизайн. В инсталацията Minimum  на  Елизабет Льориш беше избрала серията бели, залязващи „слънца” - “Sunset lamps”с автор Alban le Henry (http://www.albanlehenry.com/), 
В Yes Future! на Венсан Грегоар, като връх на технологиите е включено променящото се светлинно пано Waelice  на Nodesign (цветът и силата се сменят дистанционно със Смартфон, или отблизо с движение на ръката, тъй като има вграден сензор, четящ движенията. Осветителното тяло на Blackbody – «I. rain 61», част от инсталацията Yes Future!,  е с ОЛЕД технология – органичен светодиод, с дебелина само 2 мм. Полилеят символизира дъжд от светлина и е част от серия - «I. rain 401», «I. rain 137», «I. rain 61» и «I. rain 37», предназначени за осветяване на квадратури от 11 кв.м.,  до 400 кв.м., а цифрата в името е използваната мощност (ват).

Светодиодите са открити през 1927 година. В първото десетилетие на XXI век се оказаха най-икономичното и екологично средство за осветление. Налагането им на пазара е доста трудно,  в свят пълен с осветителни тела за крушки с нажежаема жичка, металхалогенни и луминесцентни лампи, и все пак бъдещето е тяхно. 

Очаквайте продължение!

Автор: арх. Гергана Стефанова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори