Търси

Естествения чар на бетона

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи.

Естествения чар на бетона

Естествения чар на бетона Автор / Източник: Още за къщата

Все по-разширяващото се изграждане на жилища в преустроени стари сгради налага използването на различни матерали са отделните архитектурно конструктивни елементи. Приема се като проява на добър вкус от потребителите и архитекти използването на бетоновия под от непокрит бетон. Обикновено такива подове са от оцветен бетон, който добре се възприема от обитателите едновременно с неговия необработен вид и неговите цветови нюанси. Разцветките на отделните пигменти са толкова разнообразни, че понякога донасят полъха на далечни и пустинни места.

Към бeтоновия под обитателите и специалистите проявяват интерес като към класическа подова конструкция и някои специалисти определят това направление като нов жанр, който отговаря най-общо на три отделни критерия:

- критерий за красота – бетоновият под трябва да бъде красив и с добър външен вид;

- критерий за натура – трябва да бъде естествен и да не бъде изработен с материали заместители;

-  критерий за експлоатация – трябва да се поддържа лесно.

Бетоновият под трябва да бъде красив и еднороден, за да запълва визуално резките и грапавините, които се появяват при експлоатация. Той може да се покрива с мокет, балатум, плочи, различни видове паркет, но когато е натурален, без друго покритие, се оцветява в свежи, силни или убити цветове. Комбинирано се използват с частично покритие от мокетни пътеки, произведени от растителни и други материали с добри екологични качества.

Като декоративно защитна повърхностна обработка се използват оцветени замазки с висока степен на устойчивост срещу износване и много голяма водонепропускливост. Предимно от растителни материали се изработват изтривалки за антрета и малки пътеки за санитарните възли, които са меки на допир, могат лесно да се почистват и се оцветяват със свежи и живи цветове.

Подово изпълнение може да се получи и с използване на бетонови плочи. Произвеждат се от предварително оцветена бетонова смес и след втвърдяването се обработват повърхностно за постигане на гладкост и декоративен блясък. Принципно обагрения бетон бредставлява оцветен цимент, отлят като тънка замазка. Такъв под не е достатъчно устойчив и при експлоатация често се набраздява.

Според някои специалисти това набраздяване е чарът на оцветения бетон. Прилагането на няколко известни в практиката техники създава разнообразното оцветяванене на бетона. Много важен момент при тези техники е оцветяването на строителната смес с пигменти, с което се постига равномерен цвят. С една друга техника, в която участват оцветен парафин и сух цимент, се постига неравномерното обягряне на една много красиво изглеждаща патина (състаряване).

Обагреният бетон и оцветеният парафин могат винаги да бъдат обединявани. Със специални багрила или смоли се постига завършения вид на пода с равномерна цветна визия, гладкост и усещане за индустриално изпълнение на процесите.

Автор: доц. Христо БОЯДЖИЕВ

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

Хиацинт
19 Октомври 2010
09:50

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Труден за полагане манериал - изисква точно изпълнение на технологичтия процес.На сайта на ka6tata.com

затвори