Търси

Изтривалката пред входната врата

Днес изтривалката е модернизиран елегантен аксесоар, който не само е полезен за чистотата, но и допринася за стилен и завършен вид на входа на дома.

Изтривалка с цветни ламели, боядисани по RAL

Изтривалка с цветни ламели, боядисани по RAL Автор / Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Мокетени изтривалки за попиване на мократа стъпка

Мокетени изтривалки за попиване на мократа стъпка Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Безопасни изтривалки_Ikor_01_01

Безопасни изтривалки_Ikor_01_01 Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Мокетени изтривалки на плочи

Мокетени изтривалки на плочи Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Мокетени изтривалки на руло

Мокетени изтривалки на руло Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Системни изтривалки за вграждане

Системни изтривалки за вграждане Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Разнообразни решения за входа

Разнообразни решения за входа Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Изтривалки с лого

Изтривалки с лого Автор / Източник: www.ikor-bg.com

Изтривалката допринася за завършен вид на входа на дома

Изтривалката допринася за завършен вид на входа на дома Автор / Източник: www.deco.twinfallshomes.net

PREV NEXT

Правилното оформление на входното пространство е от основно значение за поддържане на чистотата и удължаване живота на подовите покрития в дома или офиса. Единственият начин мръсотията да остане навън е обособяването на “преграда” на входа. Ето защо нуждата от изтривалка винаги е съществувала.
От миналото си спомняме тежките метални стъргалки и неугледните черджета пред вратите. Днес изтривалката е модернизиран елегантен аксесоар, който не само е полезен за чистотата, но и допринася за стилен и завършен вид на входа на дома.

Как “работят” различните изтривалки?
Входните изтривалки
отстраняват твърдите частици и предпазват подовата настилка от надраскване. Колкото по-взискателно за поддръжка е подовото покритие, в толкова по-малка степен трябва да се допуска нарушаване на структурата му. В повечето случаи, когато се нуждаем от изтривалки не се замисляме за ползата от функционалните им характеристики – а те не са едни и същи. Различните типове изтривалки съдействат по своеобразен начин за отстраняване на влагата и замърсяванията от обувките. Световната практика и усъвършенстването на изделията в тази област определя почистването в три аспекта

  • Грубо почистване – за отстраняване на едрите замърсявания са необходими четки и гума
  • Фино почистване – процесът се осъществява посредством мокет и стъргалки
  • Отстраняване на влагата – за попиването на влагата е достатъчно обикновено мокетено килимче 


Критерии за функционалност 
Изложените аспекти касаят първият важен критерий, определящ избора на изтривалка или това е капацитетът на задържане на нечистотиите.

Следващият основен критерий е самият размер на изтривалката. Много хора смятат, че ако поставят малко килимче пред входната си врата ще спрат нанасянето на полепващата се по обувките мръсотия във вътрешността на дома. Това със сигурност не е така. Ползата от една качествена изтривалка се дължи в много по-голяма степен на нейната дължина, отколкото на нейната ширина. Този аргумент се оправдава от следното – необходимостта от по-продължителен ход върху изтривалката, а не просто да стъпим върху нея. Разбира се това не значи, че трябва да се снабдим с огромна изтривалка, а преди всичко функционална.

Друг основен фактор е сезонът, в който се употребява изтривалката и какво има за цел да задържи – сняг, кал, пясък, прах, а също така и интензивността на валежите.

В тази насока се извършва и проектирането на професионалните изтривалки, които всички сме виждали на входовете на големи търговски центрове, магазини, хотели, болници и други обществени сгради. Иновативната технология, по която са изработени съчетава в най-широк обхват изброените критерии за качество и дълготрайност.

Видове изтривалки 
Качествената изтривалка трябва да осигурява висока почистваща функция, да стои стабилно върху настилката, без да позволява подхлъзване и да намалява дейностите по почистване. Съществуват най-различни модели и разновидности, които предоставят почистващ ефект в една от изброените зони или комбинация от тях.

Мокетени изтривалки – Този тип изтривалки осигуряват ефективно попиване на мократа стъпка. Изработват се от полиамидни или рециклирани влакна, като могат да бъдат с или без каучукова подложка за по-стабилно закрепване върху повърхността.

Патентовани колекции комбинират различни материали за изчеткване на грубата мръсотия и попиване на водата, с което до 90% от внасяните отвън замърсявания се отстраняват на входа. За да бъдат максимално ефективни трябва да се поставят така, че райетата да са перпендикулярно на посоката на движение. Предлагат се в различни размери, съобразно предназначението и индивидуалните изисквания.

Винилови изтривалки – идеални за първите метри на входното пространство. Имат отворена пропускаща структура и са много подходящи за тежки области на замърсяване. Възможно е да се изработят и с подложка и могат да се поставят на входове с или без навеси.

Каучукови изтривалки – Структурата им наподобява медна пита с различни по височина прегради и отвори за сигурно отстраняване на груби замърсявания. Изработват се и варианти с вложки четка, които спомагат за допълнително изстъргване.

Кокосови изтривалки – добре познатите естествени или изкусктвени кокосови изтривалки се използват за обиране на прахта и дребните частици от подметките и не позволяват нанасянето на нечистотия във вътрешните помещения. Изкуствните изработки не отстъпват по качество на естествените, направени от 100% натурални кокосови влакна, вплетени в ПВЦ основа. Може да се поставят в изрязано легло или свободно стоящи, снабдени с гумена рамка. Добре е кокосовите изтривалки да бъдат позицирани под навес.

Алуминиеви изтривалки – входните изтривалки с алуминиеви профили дават възможност да се избере материала на вложките (четка, гума, текстил), а също така и цветът на текстилната вложка. Осигуряват комплексно почистване и без проблем се монтират на открито.

Четка – най-големият „враг“ на мръсотията. Четките се забиват в подметките и функционират на принципа на изстъргване. Може да бъдат и в комбинация с гумена вложка. Монтажът на открито се извършва безпроблемно.
Гума – отстранява в голяма степен грубите частици, но се изисква по-продължителен ход. Ефективността на изтривалката ще се подобри, ако се комбинира с вложки четка.
Текстил – най-често това са мокетени вложки, който не може да задържат тежките замърсявания. Високата степен на влага понижава капацитета на задържане. Изработват се комбинации с гумена вложка или алуминиева шина за повишаване ефективността на изтривалката. Не се препоръчва монтаж на текстил на открито.

Поддръжка
Качественото и правилно почистване е от съществено значение за дълготрайната експлоатация и запазване на свежия външен вид на изтривалките.

Мокетените изтривалки  се нуждаят от по-специфични грижи за поддръжка и съхранение, заради меката гъвкава структура и материалите, от които са направени. Перат се при температура от 30 до 60 градуса, поради слабата устойчивост на цветовете. Важно е, също така, да не се излагат излишно на високи температури за дълго време. Не трябва да се прегъват или да се полагат една към друга с гумената към мокетената повърхност. Съхранението им се извършва след навиване с гумената повърхност навън.

Алуминиевите изтривалки трябва да се почистват с прахосмукачка съобразно потока на преминаване. Отделните алуминиеви профили са свързани с гъвкаво стоманено въже, което позволява изтривалката да се навие и да се почисти събралата се под нея нечистотия. Отстраняването на твърдите частици от вложките може да се извърши с пароструйка.

Автор: Румяна БОНЕВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори