Търси

IMM Кьолн 2009

Емоционалната среда в изложбените зали на изложението в Кьолн бе създадена от мебелите, които предизвикаха огромен интерес сред посетителите.

IMM Кьолн 2009

IMM Кьолн 2009 Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

IMM Кьолн 2009

IMM Кьолн 2009 Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

IMM Кьолн 2009

IMM Кьолн 2009 Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

IMM Кьолн 2009

IMM Кьолн 2009 Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

IMM Кьолн 2009

IMM Кьолн 2009 Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

PREV NEXT

Концентрацията на бизнес на високо равнище като цяло донесе позитивни резултати от изложението IMM Кьолн 2009.  За една седмица от 19 до 25 януари около 100 000 посетители дойдоха да видят предложенията на 1057  компании от 49 страни. 

Емоционалната среда в изложбените зали на изложението в Кьолн бе създадена от мебелите, които предизвикаха огромен интерес сред посетителите.

Изложителите определиха като „задоволителни и много добри” продажбите, които са реализирали. „Аз съм убеден, че въпреки утежнените обстоятелства, реализирахме много добър панаир за мебелната индустрия. За седем  дни  реалистичният оптимизъм на индустрията се отразяваше в изложбените зали.” - казва Герхард Бьозе, Главен изпълнителен директор на Управителния съвет на изложението. 

Това беше потвърдено и от Дърг – Уве Клаас, Изпълнителен директор на Асоциацията на немската мебелна индустрия: „Високото ниво на редица мероприятия и големият брой търговци от цял свят потвърдиха оптимистичните прогнози в мебелния бранш, въпреки глобалната икономическа криза.” - IMM Кьолн беше съпроводен от събития „извън програмата” в галерии, които предлагаха много възможности за релаксиране, особено вечерно време. С всичките 250 000 посетители по време на седмицата на дизайна в Кьолн, с програмата в галериите и самото изложение в Кьолн, целият цикъл беше превърнат в „Кой кой е” на сцената на дизайна.  „Кьолн претърпя трансформация и беше превърнат в място за дизайн, изкуство, мода и медии.” – казва Гералд Бьозе. 

 С около 100 000 посетители от над 100 държави, включително 23 000 посетители за двата дни, отворени за публичен достъп, IMM Кьолн отбеляза слаб спад на посетители. Но местният пазар беше значително по-стабилно представен, в сравнение с чуждият пазар. Спадът в броя на посетителите от чужбина се обяснява с глобалната икономическа ситуация. Наблюдаваше се и друг особен спад в броя на посетителите от държавите с т.нар. развиващи се пазари.  Търговският панаир отбеляза определено малък спад на посетители от ЕС. Това бе потвърдено от Хайнер Гусенс, Председател на Борда на Директорите на Rolf Benz AG & Co. „Ние сме доволни от начина, по който протече панаирът. Въпреки че  имаше само няколко чуждестранни посетители от Азия и Източна Европа,  посещаемостта от Централна Европа беше задоволителна. Около 40% от търговските посетители на  IMM Кьолн през 2009 г. бяха от чужбина. 

”Може да е имало само няколко посетители, но те бяха подходящите.”- беше мнението на повечето от изложителите на панаира. Волфганг Кетнакер, производител на мебели от Баден, Вюртемберг, заяви, че му се е „запалила” главата от писане на поръчки. Въпреки че не всички изложители са толкова еуфорични, общото чувство е, че IMM Кьолн 2009 е било добро търговско изложение, като се има предвид сегашната икономическа ситуация. „Ние сме особено доволни, тъй като честотата и качеството на посетителите беше добро, както през предишните годни. По наше мнение тази година ние посрещнахме значително повече чужди гости.” – заявява Фолкер Мойрер, Изпълнителен партньор  на Wellenmöbel GmbH. Карл Зомермайер, Главен изпълнителен директор на Polstermöbel GmbH обобщава ситуацията по подобен начин: ”Ние сме щастливи с начина, по който се проведе търговското изложение. Количеството на посетителите наистина беше малко. Но поради тази причина ние отделихме повече време на тези, които дойдоха, и те бяха на много високо ниво. В този план резултатът е наистина удоовлетворителен.”

На изложението в Кьолн производителите се срещнаха с германски и международни дилъри, които за разлика от други подобни събития, наистина се заловиха за работа. Патрис Берт, Главен мениджър на Roset Möbel GmbH, отбеляза значимостта на изложението в Кьолн: „Ние имаме нужда от добро изложение всяка година.” Ясен индикатор за бизнес характера на събитието е високият ранг на търговците, на които беше обърнато особено внимание от изложителите. 

Беше очевидно, че са няколко посетители от чужбина тази година в Кьолн, но те бяха окачествени като много добри. Около 80% от международните посетители са директно включени в процеса на взимане на решения от техните компании.

„Някои ще заключат, че реализацията на тази седмица  във време, когато развиващите се пазари са се оттеглили, немският пазар запазва своето движение пред погледа на международните посетители.”- казва Удо Трегер, Вицепрезидент на Furniture, Interior Design & Textiles at Koelnmesse GmbH.

Успехът на Седмицата на дизайна в Кьолн се корени във връзката между града и изложението. Три изключителни събития успяха за първи път да запълнят празнината  между панаира и града, между бизнеса и практиката. По време на седмицата на изложението Кьолн GUESTHOUSE, реализирано съвместно от млади дизайнери и инсталирането на  THE PLACE ( мястото) от Ерик Леви в зала 11 в Rheinauhafen, бяха много добре приети от публиката. Мениджърът на събитието Рюдигер Справ описва стълпотворението в събота, 24 януари 2009-а като наистина  колосално: „Първите хора стояха пред вратата със сандвичи и кафе още в 6.00 сутринта, чакайки ни да отворим.” Под мотото CHAIR-ITY (непреводима игра на думи- chair – от англ. стол, chairity – благотворителност), във въпросния ден посетителите имаха възможност да заменят стол, който са донесли, за дизайнерски стол, срещу дарение от 100 евро. 

Всички постъпления са за подкрепа на  проект в полза на Кьолн “wir helfen”( Ние ще помогнем).

 

 

Тенденциите на IMM Кьолн  2009 

Eклектичните мебели са на върха

 

Преливането на зоните за живеене, досега предимно в областта готвене- хранене – дневна, сега се премества в областта на спалнята и банята.

Стилът на тапицираните мебели става по-женствен като цяло. Заоблените форми потвърждават желанието на хората да канят на гости роднини. 

Бялото остава мегацвят. Бароковата орнаментика като дизайн при тапицираните мебели е определяща тенденция за идващия сезон.

Мъжете откриват за себе си темата „Къщата и домът”.  Мебелите с техническа изтънченост  са много желани от тях. 

Екологичните мебели са също тенденция във всичките сектори. Обновяемите сурови материали и възможностите за рециклиране на материалите, които се използват, са важен критерий при купуването за все по-голям брой клиенти. 

 

Награди за интериорна иновация на 2009 г. 

Всички 1057 фирми от 49 страни взеха участие в тазгодишното изложение в Кьолн, като показаха последните тенденции в света на мебелите, включително множество нови стоки и такива с  най-голям потенциал за продаване. Наградата за интериорна иновация в Кьолн, която е задължителна за imm cologne, удостоява най-изявената иновация. Партньор в това състезание е “Rat für Formgebung”( Германският съвет на дизайнерите), немският компетентен център за дизайн, който присъжда награди като Германската награда за дизайн. Тази година около 250 фирми представиха свои иновации, за да се състезават за наградата за иновативен дизайн. Жури от международни експерти избра печелившия за imm cologne. 

 

Членове на журито:

Едуард Барбър, дизайнер, Лондон

Йорг Бонер, дизайнер, Цюрих

Джоана Гравундер, дизайнер, 

Сан Франциско/Милано

Андрей Купетц, директор на “Rat für Formgebung”

(Германския съвет на дизайнерите), Франкфурт

Джули Ласки, главен редактор 

на International Design Magazine, New York

Дитер Пеш, pesch wohnen, Кьолн 

 

Наградените

 

Най-добър артикул: 

Продукт – Фирма – Дизайнер

TORNO - DRAENERT – Стивън Вейт

OSCAR - GLASITALIA – Пиеро Лисони

ARIE - E 15 – Ерик Леви

MYTO - PLANK – Константин Гърчич

CONFLUENCES - LIGNE ROSET – Филип Нигро 

 

Най-доброто от най-доброто:

MYTO - PLANK - Константин Гърчич

 

Най-добра система

Продукт – Фирма – Дизайнер

ARIE - E 15 - Ерик Леви 

SOMA - KETTNAKER - Кетнакър

CONFLUENCES - LIGNE ROSET - 

Филип Нигро 

 

Най-доброто от най-доброто

ARIE - E 15 - Ерик Леви 

 

Най-добър детайл

Продукт – Фирма – Дизайнер

OSCAR - GLASITALIA – Пиеро Лисони

DINISO - GLASITALIA – Еторе Сотсас

SOMA - KETTNAKER – Кетнакър

SPLIT - LIGNE ROSET- Майки Рюслър 

 

Най-доброто от най-доброто

OSCAR - GLASITALIA - Пиеро Лисони

 

Иновация на материали

Продукт – Фирма – Дизайнер

OSCAR - GLASITALIA - Пиеро Лисони

CS 1 - object design soltuions gmbh – 

Карин Стелт

MYTO - PLANK - Константин Гърчич 

ARON/AREX - CREATION BAUMANN -

CREATION BAUMANN

MY AND ROO SACK CHAIRS - 

WOODNOTES – Ула Коскинен 

 

Най-доброто от най-доброто

MYTO - PLANK - Константин Гърчич  

 

d3- конкурса за млади дизайнери

Първа награда за продукта  - A RESTLESS

CHARACTER на дизайнера Пепе Хайкууп

Втора награда за продукта - GRACE TABLE

на дизайнера Филип Малоун  STUDIO #60

Трета награда  за продукта - CLARK  

на  JACOB BRINK от LLOT LLOV.

 

Естественият рустик вид и смесването на много цветове  са представените на изложението IMM Кьолн интериорни тенденции за 2009 г.  Топли нюанси на червеното, модернизирани класически форми и цветни ансамбли от масивно дърво, пластмаса, кожа и метал скоро ще влязат в дневните на феновете на модния интериорен дизайн. Това е пророчеството на  Комисията за тенденциите на IMM Кьолн, който от 19 до 25 януари 2009 г. беше Меката на международния мебелен свят. Пет известни и креативни личности – Ееро Койвисто от Швеция, Маркус Феърс от Англия, Ерик Леви от Израел, Стивън Бъркс от САЩ и Джулио Ридолфо от Италия – провдоха проучване от името на мебелното изложение в Кьолн за това как ще изглеждат интериорните тенденции през 2009 г.  Те успяха да отсеят четири основни посоки в зависимост от вкуса. Служители от склада за мебели, базиран в Лудвигсбург Uhl Schöner Leben, които са винаги нетърпеливи да обявят иновациите, коментират тези тенденции.

 

Тенденция №1: дърво, природа и топли нюанси. “Tepee Culture”, първата  установена интериорна тенденция за 2009 г., е наречена на името на вигвамите на северноамериканските индианци и се счита за най-силното дизайнерско течение за идващия сезон. Тя включва мебели, изработени от необработени или рециклирани материали, които са често вдъхновени от природните форми: табуретки от папие-маше, солидни рафтове, изработени от масивно дърво с естествена повърхност, и арт нуво, маси с крачета, от които растат листа и клони. Преобладаващите нюанси са червено, зелено и кафяво. „Аз намирам тези мебелни елементи за много близки.”- казва Александър Фрийдл, Маркетинг директор и консултант по интериорен дизайн, стоящ от много години зад Uhl Schöner Leben. Това не е изненада, откакто в дизайните се преоткриват и прегрупират естествени и изкуствени елементи, които са присъствали за известно време. Силните нюанси, използвани за “Tepee Culture”, могат да бъдат открити предимно в отделните мебели и аксесоари според Фрийдл, например в изисканото тапицирано сиво канапе с тъмночервени, зелени и сини възглавници. 

Тенденция №2: Пластмаса, традиционни елементи и синьо-зелено. Тенденцията Extra Much се характеризира със силен контраст и определено изобилие. Свещени индиански символи са поставени върху  детски креватчета с проста конструкция, големи принтове на житни класове върху шкафове и огромни пачуърк седалки, които са комплектовани със столове масово производство, направени от техническа пластмаса - всички в нетрадиционно ярки нюанси на синьо-зелено, тревистозелено, лавандулово, оранжево, медно и златно. „Клиентите стават по-смели”, оправдава се Фрийдл. „Ние напоследък съчетаваме черен диван с тревнозелено килимче от синтетични фибри – изключителен и драматичен ефект.”

 

 Тенденция №3: Стари любими неща в бежово и кафяво. Традиционните форми са също на върха, но и светли с модифицирана премяна в следващата тенденция Re-Run Time: Бял кубически диван има изненадващо асиметрични пропорции, докато традиционно моделираният дървен стол осигурява вълнуващо разнообразие в комбинация с пластмаса. Новите форми на пуризма влизат в света на модния корифей Уул, който връща времето назад: „Девет процента от кухните, които сме проектирали, са абсолютно линеарни в черно и бяло, казва Фрийдл. - Ние постигаме интересни оптически ефекти като комбинираме различни повърхности. Бели фронтове със силно гланциран финиш и стъклени задни плотове с добавен цвят. Тези идеи могат да бъдат прилагани по подобен начин към жилищните пространства, добавя той. - Диваните от естествена кожа могат също да бъдат използвани, за да се създадат фини ефекти.” Прогнозите са, че новата тенденция  Re-Run Time,  дефинирана от дизайнерите, ще се характеризира с по-пречистени контрасти, отколкото черно и бяло. Това включва сиво-бежово в комбинация с червено и нюанси на тъмнокафявото. 

 

Тенденция № 4: Природата подава ръка. Наречена е Near and Far,  насочена към обработващите технологии преди всичко, като природата подава ръка на съвременния дизайнер на мебели. Тенденцията може да се илюстрира с разделяне на стаята, осъществено със саксии за цветя и висящи растения, солидни дървени рамки на столове, съчетани с високо технологична мрежа. 

Всичко това звучи впечатляващо и осигурява множество възможности за дизайн на вашето собствено жилище. 

Автор: сп. “Още за къщата”

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори