Търси

Столът Wingback в съвременния интериор

Характерното в неговия дизайн е наличието на оригинални „крила“ от двете страни на облегалката, които сякаш ни обгръщат по време на седене.

Отлично се вписва в скандинавски стил

Отлично се вписва в скандинавски стил Автор / Източник: www.ah-studio.com

Wing chair е неостаряваща класика

Wing chair е неостаряваща класика Автор / Източник: www.thatkush.com

Най-ранната версия била изцяло от дърво, без тапицерия

Най-ранната версия била изцяло от дърво, без тапицерия Автор / Източник: www.core77.com

В миналото мястото на това кресло било пред камината

В миналото мястото на това кресло било пред камината Автор / Източник: www.decorpad.com

Съвременните модели на Hans Wegner

Съвременните модели на Hans Wegner Автор / Източник: www.youtube.com

На този стол подхождат и разнообразни принтове

На този стол подхождат и разнообразни принтове Автор / Източник: www.unsizdk.com

Wingback серията - Том Диксън

Wingback серията - Том Диксън Автор / Източник: www.tomdixon.net

Проекция на моделите като акцент в интериора - Том Диксън

Проекция на моделите като акцент в интериора - Том Диксън Автор / Източник: www.tomdixon.net

Съвременната версия на Wing chair - Том Диксън

Съвременната версия на Wing chair - Том Диксън Автор / Източник: www.tomdixon.net

Столът Wingback през погледа на Арне Якобсен

Столът Wingback през погледа на Арне Якобсен Автор / Източник: www.interstudio.com

Класическият кожен вариант

Класическият кожен вариант Автор / Източник: www.core77.com

PREV NEXT

Трудно можем да си представим уютен дом, без наличието на мека мебел. И тук не става въпрос единствено за обемистите тежки дивани. Светът отдавна познава незаменимия комфорт на меките кресла с текстилна или кожена тапицерия, които отскоро започнаха да се налагат като задължителен елемент от мебелировката и у нас. Освен, че се вписват успешно в почти всякакъв интериорен стил, креслата осигуряват максимално удобна позиция за тялото и позволяват да се насладим на приятна почивка след натоварения ден.

През вековете този важен атрибут преминава през своеобразни метаморфози, доказвайки своята дълговечност и функционалност. Понастоящем, креслото приема необичайни превъплъщения по отношение на форма, структура и големина. Пазарът прелива от модели за масово производство и луксозни дизайнерски изработки, които разбира се, не всеки може да си позволи. В този материал ще обърнем внимание на един от моделите, който навлиза все по-настъпателно в концепцията на модерния декор – столът Wingback.

Познаваме го от интериора на американските къщи, където стои на почит пред камината или в спалнята. Характерното в неговия дизайн е наличието на оригинални „крила“ от двете страни на облегалката, които сякаш ни обгръщат по време на седене. Днес този модел отново е тотален хит в обзавеждането. Много дизайнери го използват като инструмент за разчупване на традиционните интериорни концепции и умишлено го проектират в контрастен цвят за създаване на оригинален акцент.

Кога и къде се заражда?
За пръв път подобен модел е проектиран през епохата на Луи XIV, но той присъствал единствено в интериора на хората с благородно потекло. Конструкцията на стола впечатлява с дълбоката седалка, солидна облегалка, ясно изразените страници и изящни дървени крака. Разположените от двете страни на облегалката „крила“ имат не само естетическо, но и функционално предназначение - да задържат излъчваната топлина от камината и да блокират въздушното течение. Започват от горната част на облегалката и плавно преминават към подлакътниците. Може да бъдат с права или къдрава форма. Структурата на самия стол е тясна, така че да не заема голяма площ, като облегалката може да има абсолютно права или заоблена форма.

Практическите и естетични свойства на този стол са го превърнали в доста популярен. През миналия век са създадени два подобни модела – креслото Egg Chair на датския архитект и дизайнер Арне Якобсен, който черпи вдъхновение от една от най-съвършените форми в природата - тази на яйцето. Другата изработка принадлежи на английския дизайнер Том Диксън – Wingback chair, откъдето идва и масовото название за този тип кресла.

Столът Wingback в интериора
В миналото, мястото на това кресло било пред камината. Днес този елемент се вписва перфектно в повечето помещения от дома – дневната, спалнята, дори антрето. На пръв поглед комбинацията на такъв стол с днешните интериорни стилове изглежда сложна, но ако се направи по подходящ начин, резултатът може да надхвърли очакванията. Един от начините за това е подборът на модел и цвят. Wingback носи очарованието и носталгичната нотка на отминалите векове и отлично би се съчетал с интериор, в който присъстват романтични елементи. Много от моделите се комбинират с мебели в стил барок и рококо. Наложилата се от няколко години насам тенденция за смесване на стиловете отваря още по-широк кръгозор за изява на дизайнерите в посока интегриране на този елемент в модерния декор. Хай-тек и други подобни направления в дизайна трудно ще се сработят с този интериорен детайл.

Нека все пак да разгледаме с кои интериорни стилове се съчетава най-добре:
•    Бохо шик – това направление е достатъчно ярко, интензивно и екстравагантно и никак не се плаши от несъвместими текстури и цветове. Палитрата е пъстра и наситена с позитивна енергия. Тайната на добрия баланс се корени в подходящ подбор на материите и колорита, така че обстановката да не всява хаос, а хармония. Столът Wingback се вписва безпроблемно в такова пространство, като трябва да се обърне внимание най-вече на вида и цвета на тапицерията.
•    Провинциален – най-важният фактор при проектирането на „кънтри“ декора е достатъчната доза уют. Основният замисъл на този стил е да създава усещане за топлота и интимен комфорт. Той е смесица от английски, френски, тоскански и скандинавски традиции в интериора, на което се дължи и разнообразието в неговото изразяване. Креслото ще се чувства наистина „у дома си“ в такъв декор. За да се комбинира успешно с останалите елементи, тапицерията трябва да е текстилна.
•    Винтидж – противно на всеобщото схващане, този стил няма за цел да превръща дома в гаражна разпродажба. Целта е по-скоро да се отдаде нужната почит на годините след Втората световна война, когато хората смесвали и съчетавали най-различни вещи, за да възстановят разрушените си домове и да създадат топла и уютна атмосфера. Цветовете са в светли и неутрални тонове с използване на детайли в ярък цвят за създаване на акцент.

Защо да го направим част от дома си?
Столът Wingback е неостаряваща класика. Толкова ще свикнем с комфорта на удобната мебел, че за нищо на света няма да се разделим с нея. Съвременните модели изглеждат много по-компактно от оригинала, а и не са толкова тежки. Преобладава семпла композиция на линиите и максимално изчистена структура. Ръбовете и ъглите са омекотени с атрактивни извивки. Цветовите вариации са наистина неизчерпаеми – от студената, през неутрална към топлата гама.

Столът Wingback е специфична мебел, затова е редно да помислим предварително за точното му предназначение – като акцент или като стилно допълнение на общия интериорен план. Това ще ни подскаже и в какви цветове да го изберем. Подходящата материя и цветове ще внесат елегантност и доза драматизъм в атмосферата. Тук заложете преди всичко на изискани дамаски от плътни тъкани. При подбора на цветове следва да отбележим, че на този стол подхождат отлично не само едноцветни материи, но и такива с разнообразни принтове. Кожените тапицерии в тъмни цветове пък отлично хармонират с атмосферата в домашния офис или съвременната дневна. За спалнята се препоръчва модел с плавни извивки и по-лека тапицерия. Формата на стола трябва да е съобразена с дизайна на другите мебели от интериора.

Важно предимство на стола е способността за създаване на уединение в жилища с отворен план. Обгръщащите меки страници блокират любопитните погледи и илюзорно разделят пространството. И още нещо – Wingback е част от цяло семейство. Елегантни малки канапенца и дивани, които ще ни пренасят в отминалите епохи всеки път, когато седим на тях.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори