Търси

Столове за трапезарията

Столовете са важен елемент, когато приемате гости в дома си и искате да се насладите на приятните разговори и вкусната храна за по-дълго време.

Създайте комбинация от модели

Създайте комбинация от модели Автор / Източник: www.homebnc.com

Цялостна комбинация в бяло и червено

Цялостна комбинация в бяло и червено Автор / Източник: www.nengen.club

Формата и дължината на масата са определящи в избора на столове

Формата и дължината на масата са определящи в избора на столове Автор / Източник: www.buildbetterschools.info

Традиционните столове

Традиционните столове Автор / Източник: www.texas-discount-furniture.com

Плетените столове в крайбрежен стил

Плетените столове в крайбрежен стил Автор / Източник: www.yawgo.info

Дизайнерски стъклени маса и столове

Дизайнерски стъклени маса и столове Автор / Източник: www.archiproducts.com

Елегантни столове от дърво с текстилна тапицерия в съвременен стил

Елегантни столове от дърво с текстилна тапицерия в съвременен стил Автор / Източник: www.countrycarpetfurniture.com

Комбинация от ковано желязо и дърво с мека тапицерия

Комбинация от ковано желязо и дърво с мека тапицерия Автор / Източник: www.boxtoner.ru

Пластмаса в морско синьо

Пластмаса в морско синьо Автор / Източник: www.pinterest.com

Метални столове в минималистичен дизайн

Метални столове в минималистичен дизайн Автор / Източник: www.lilyfraser.me

Столове с метална конструкция

Столове с метална конструкция Автор / Източник: www.walmart.com

PREV NEXT

Удобните и добре изглеждащи столове са неизменна част от цялостния интериор на трапезарията. Това е едно от притегателните помещения в дома, където цялото семейство се събира да похапне около масата поне веднъж на ден.
Трапезните столове са важен елемент, когато приемате гости в дома си и искате да се насладите на приятните разговори и вкусната храна за по-дълго време. Освен по време на хранене, на столовете в трапезарията може да седнете и докато учите, рисувате или играете. Ето защо е важно те да осигуряват нужния комфорт и удобна позиция за отпускане на тялото.

Критерии за избор

Трапезните столове
се изработват от най-различни материали – дърво, метал, ратан, пластмаса и др. При избора на такъв вид мебели е редно да се съобразите на първо място с общия интериор, така че столовете да допълват стилово дизайнерската концепция, и на второ място с размерите на помещението. В случай, че не разполагате с достатъчно голяма площ, не бива да избирате твърде масивни и широки столове. По този начин ще се създава усещане, че мебелите ни притискат от всички страни, а това няма да е много приятно за седящите около масата. Трудното разминаване в подобни ситуации е още една от причините за това.

Със сигурност се питате и за броят на столовете, които са ви нужни. Това зависи преди всичко от вида на трапезната маса и броя на членовете в семейството, така че да има място за всички. Височината и ширината на столовете също е от определящо значение при избора на правилния вид.
Стол с височина:
•    44 – 45 см от пода до седалката е подходящ за маса с височина 70 – 76 см;
•    61 – 66 см от пода до седалката е удобен за маса с височина 91 – 99 см;
•    71 – 77 см от пода до седалката (бар стол) се комбинира отлично с маса, висока 101 – 106 см;

Добре е между масата и седалката на стола да има разстояние от 20-30 см, което осигурява комфорт по време на сядане или ставане. Ширината на избрания стол ще ви позволи да определите колко столове ще се поберат около масата. Важно е да предвидите свободно разстояние между отделните столове, за да може седящите да се хранят спокойно, без да опират лактите си един в друг. За целта е нужно да измерите стола в най-широката му част. Ако тези размери са в диапазон 43 – 47 см, всеки един стол ще отнеме окол 53 – 56 см от дължината на масата.

Материалите и формите
Столовете с дървена конструкция са сред най-масовите на пазара. Дървото предлага широк спектър от стилове и форми и отлично комуникира с кожени и текстилни материали за дамаска. Отново са на мода царствените масивни столове с изящна дърворезба и пищна тапицерия. Все пак вписването им в обстановката изисква общия интериорен стил да е акцентиран в това направление.
Металните столове се предпочитат в ултра модерните трапезарии, където останалата част от обзавеждането допълва нестандартното им излъчване. Плетените столове се използват най-често при декорацията на дворове, като трябва да се подчертае, че издръжливият материал може да достигне високи нива на лукс, в зависимост от изработката и конкретния стил. Отлично се комбинират с маса от подобна плетка и тъмно стъкло. Меките възглавници за сядане за задължителна част от тях.
Пластмасовите столове са нискобюджетен вариант, но съществуват и съвременни продукти, които копират изцяло визията на естествените материали и компенсират тяхната тежест. Столовете от прозрачна цветна пластмаса пресъздават визията на стъклото и създават усещане за пространство и елегантност.

Хармонично съчетание
Подходящо подбраните по размери и дизайн столове могат да се превърнат в акцент на интериора. Това означава да ги изберете така, че да са в хармония с избрания интериорен стил и останалите материали и текстури от декорацията. Напоследък е на мода избора на различни модели столове, при което е задължително да има припокриване с някои от елементите по отношение на материя, цвят или изработка. Друг вариант е да комбинирате 2 различни вида столове за домакините на дома и всички останали столове да изберете в подобен, но не съвсем идентичен дизайн. Традиционно за трапезарията се избират модели от един вид - произведени от един и същ материал, с еднакви форми, цветове и тапицерии.

Ето и стиловете, в които се произвеждат съвременните столове:
Традиционен стил
Този вид столове обикновено представляват комбинация от дървена конструкция с богата текстура. Доста издръжливи са и придават класическо излъчване на трапезарията. Дървеният материал може да бъде гланциран в подходящ спрямо цвета на дървото нюанс. Традиционните столове най-често са с текстилна тапицерия с ниска височина на дунапрена, като най-простите модели се предлагат с изцяло дървена конструкция. Формата на моделите обикновено е кръгла или квадратна, с отворена облегалка. За да постигнете добър баланс с подобен вид столове, комбинирайте с маса от същия материал и цвят.

Съвременен стил
Модерните трапезни столове представят перфектно съчетание на формата и функциите със семплия дизайн. Отличават се с изчистена композиция на линиите и симетрия на формите. Съвременните модели са направени най-често от метални тръбни или продълговати елементи с прошита кожена или текстилна тапицерия. Четирикраката структура често се замества от функционална метална стойка, която се саморегулира според тежестта на тялото и осигурява сигурна опора и комфорт по време на седене. Трапезните столове от този стил се комбинират подходящо и с пейка, изработена в подобен дизайн.

Минималистичен стил
Столовете, представени в това интериорно направление са изключително семпли, изцяло изчистени от декоративни елементи. Обикновено за направата им се използва масивна дървесина или метал, без тапицерия или подлакътници, а понякога дори и без облегалка. Ако сте решили да заложите на столове с минималистична визия, масата трябва да е изпълнена в също толкова изчистен дизайн. 

Провинциален стил
Както подсказва наименованието, тези столове са подходящи за домове с подчертано пасторално излъчване. Направени са от необработено и неполирано дърво и имат груба, старомодна визия. Седалките са твърди, обикновено без тапицерия. 

Крайбрежен стил
Такъв тип столове са подходящи за трапезария с крайморска атмосфера. Дамаските в морско синята гама и светло кафявите нюанси на дървото са в основата на този дизайн. Най-често се изработват с широка площ за сядане, омекотена с подходяща тапицерия.

За предпочитане е да включите цветове от топлата гама в трапезарията. Столовете в червено, оранжево и жълто добавят настроение и изострят апетита. Черният цвят подхожда на по-официална обстановка, но акцентите в светли тонове ще омекотят това усещане и ще направят обстановката стилна и елегантна.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори