Търси

Разтегателният диван – комфорт и пространство

С течение на годините дизайнът разтегателните дивани непрекъснато се усъвършенства, за да предостави максимален комфорт и гъвкави решения за организиране на пространството.

Предпочитан е, защото лесно се трансформира от диван в легло

Предпочитан е, защото лесно се трансформира от диван в легло Автор / Източник: www.magazind.ru

Дизайнерски модел Futon - сиво кадифе. Сгънат вариант.

Дизайнерски модел Futon - сиво кадифе. Сгънат вариант. Автор / Източник: www.new.fatare.com

Дизайнерски модел Futon - сиво кадифе. Разгънат вариант.

Дизайнерски модел Futon - сиво кадифе. Разгънат вариант. Автор / Източник: www.new.fatare.com

Трансформация

Трансформация "Тройно разгъване" Автор / Източник: www.homegrowndecor.com

Разновидност на трансформация „Тройно разгъване“

Разновидност на трансформация „Тройно разгъване“ Автор / Източник: www.Flexsteel.com

Модел Somerton в ръзгънато положение

Модел Somerton в ръзгънато положение Автор / Източник: www.willowandhall.co.uk

Дизайнерски модел Oldschool Styletto на Innovation

Дизайнерски модел Oldschool Styletto на Innovation Автор / Източник: www.innovationliving.com

Разтегателен диван Idun Lounger - Innovation

Разтегателен диван Idun Lounger - Innovation Автор / Източник: www.innovationsofabeds.com

Разтегателен ъглов диван Lincoln

Разтегателен ъглов диван Lincoln Автор / Източник: www.new.fatare.com

Comfort Sleeper (мех. акордеон) на марката American Leather

Comfort Sleeper (мех. акордеон) на марката American Leather Автор / Източник: www.ironhorsehomefurnishings.com

Трансформация

Трансформация "Акордеон" Автор / Източник: www.bomba71.ru

Трансформация „Клик – клак“

Трансформация „Клик – клак“ Автор / Източник: www.divaninfo.ru

Трасформация

Трасформация "Делфин" Автор / Източник: www.magazind.ru

Трасформация

Трасформация "Делфин" Автор / Източник: www.saopsan.org.ru

Трансформация

Трансформация "eurobook" Автор / Източник: www.bomba71.ru

PREV NEXT

Разтегателният диван е чудесна мебел за малкото жилище. През деня е комфортно място за отдих в дневната, а през нощта може да се превърне в удобно легло за сън. 
Разтегателният диван е неизменна част от съвременния дом не само, когато пространството го налага, той е отлично решенение за пренощуване на семейни приятели и роднини. Хората го предпочитат поради факта, че лесно се трансформира от диван в легло, а също и заради възможността за складиране на завивки и одеяла.

С течение на годините дизайнът на разтегателните дивани непрекъснато се усъвършенства, за да предостави максимален комфорт и гъвкави решения за организиране на пространството. Вече ги няма металните или дървени скари, неудобните, изскачащи пружини, които превръщаха спането в кошмарно изживяване. Повечето съвременни разтегателни дивани разполагат със солидна основа и предоставят несравним комфорт при положение, че подберете подходящия модел.

Необходим във всеки дом
Дори и да разполагате с огромна спалня – с най-удобния матрак и най-меките завивки, винаги може да ви изненадат гости, които няма как да се приберат в късните часове. Разтегателният диван за нула време ще се превърне в комфортно легло, където бихте могли да ги настаните. В голям процент от случаите той е най-удачното решение за малки апартаменти или гарсониери. Тогава се налага да изберете между това да имате просторна спалня или функционална всекидневна. Разбира се, повечето хора избират втория вариант.

Много родители избират такъв диван за детската стая, осигурявайки на детето повече свободно място за игри и забавления. Разтегателното канапе спестява пространство, като елиминира нуждата от допълнително легло и заедно с това предоставя място за съхранение на обемисти завивки и одеяла. Придава елегантен стил и допълнителна функционалност на стаята. Двойната функция гаранатира оптимална здравина на конструкцията и комфорт при ползване.

Какъв вид да изберем?
Преди да закупите разтегателен диван е желателно да обърнете внимание не само на визията, но и на неговите функционални характеристики. Освен че трябва да е красив, диванът трябва да е преди всчико удобен за сядане, следобедна дрямка или пълноценен сън. Разтегателните дивани се различават по форма и големина – ъглови, прави, заоблени, П-образни, даже и кръгли. Изборът на тази мебел зависи изцяло от големината и архитектурните особености на стаята и разбира се, от индивидуалните вкусове и предпочитания.

Ако диванът ще се ползва ежедневно за спане, трябва да се ръководим приоритетно от удобството, което предоставя. Да се събуждате с болки в кръста всяка сутрин не само, че не е приятно, но и няма да доведе до благоприятни последици в здравословно отношение. Ето защо конструкцията на дивана трябва да е добре организирана и оборудвана с качествен матрак. Всеки един елемент следва да притежава необходимата здравина и устойчивост, а тапицериите да са меки и приятни на допир.

Важен ли е трансформиращият механизъм?
Преди да закупите диван с опция за спане е редно да се информирате в детайли по отношение на неговия трансформиращ механизъм. Това е едни от водещите параметри, за която и да е мека мебел, пряко свързан със степента на удобство, функционалност и полезен живот.
Най-общо механизмите се подразделят на два вида – за ежедневна употреба и подходящи само за извънредни случаи:

1. Трансформация „Клик – клак“ – Този механизъм се използва при производството на дивани от много години и е доказал своите качества по отношение на здравина и лекота при използване. Привеждането в положение за сън се извършва чрез повдигане на седалката нагоре до степен, в която щраква, след което плавно се спуска надолу, изравнявайки се с гърба на дивана. Дори и дете може да разпъне диван с такъв механизъм. Ето защо тези дивани присъстват неотменно в продуктовия асортимент на повечето производители. Подходящи са за ежедневна употреба – доказали се във времето като удобни и практични.

2. Трансформация „Eurobook“ – Този тип дивани са много подходящи за ежедневна употреба. Механизмът функционира посредством ролки и панти и при издърпване на седалката, гърбът пада, образувайки равна повърхност. Предимството тук е здравата и опростена конструкция и липса на елементи, които могат да се износят или деформират с времето. Този механизъм се използва както при самостоятелни, така и при ъглови дивани. Критичен момент при него може да се окажат използваните материали. Рамките на матраците трябва да са от масивна дървесина, като не бива да се допуска компромис с алтернативи като ПДЧ и МДФ, при които под натиска на тялото матраците неминуемо ще се деформират. Механизмът "Еврокнижка" има усъвършенстван вариант, където по време на издърпване седалката се повдига лего нагоре и плавно се придвижва максимално напред.

3. Трансформация „Делфин“ – Диваните с такъв механизъм са изключително надеждни и удобни за употреба. Привеждането му в положение за сън става като се изтегли подседалковия елемент напред и с плавно движение се повдигне. По този начин той се изравнява на нивото на седалката и се явява нейно продължение. Характерно за този вид механизъм е лесната трансформация и равна повърхност при отворено положение. Не се препоръчва подматрачния механизъм да е по-голям от 190 см, тъй като независимо от здравината на рамката, може да се получи леко увисване вследствие на тежестта при сядане.

4. Трансформация „Акордеон“ – Механизмът се състои от широка и удобна седалка и мек гръб, оформен в сгънато състояние, подобно на сгъвките на музикалния инструмент. Рязтягането на дивана се извършва с издърпване на седалката напред, при което гърбът автоматично се разгъва до оформяне на равна повърхност с нея. Класическият модел е предвиден с дължина 200 см в разгънато състояние. Диваните с подобен механизъм са много удобни за честа употреба, тъй като изискват минимални усилия за транформация. Моделите от по-висок клас са оборудвани с ортопедични дървени кръстосани ламели за предоставяне на несравним комфорт по време на сън.

5. Трансформация „Flip“ е доста издръжлива и опростена опция за спане. Използва се придимно при разтегателни фотьойли и двуместни дивани. Диваните с този тип разтягане са подходящи за жилища с малка квадратура. Седалката и рамката под нея са свързани чрез панти и механизми, които при отваряне се трансформират в здрава и стабилна опора. Под двете рамки има ракла с дюшек, които се поставя при отворено състояне и образува едно удобно легло.

6. Трансформация „Тройно разгъване“ – Опората при тези дивани може да бъде изработена от ламели, платно и ламели или телоплет. Предимството на тези механизми се изразява в това, че в сгънато положение не заемат много място. Неудобство обаче, представлява необходимостта от премахване на елементите на седалищната част при разтягане. Дивани с такъв механизъм не се препоръчват за всекидневна употреба. Освен, че не са много удобни, след време основата се отпуска.

Противно на всеобщото мнение, че разтегателните дивани са подходящи най-вече за пренощуване на вашите гости, този вид мебели са много подходящи и за малогабаритни жилища тип студио.

Разтегателният диван е многофункционална мебел – елемент от декора на всяко съвременно жилище, без значение дали се ползва ежедневно за спане или в извънредни случаи. Днешните модели са едновременно красиви, качествени и функционални и могат да бъдат поставени на различни места в дома.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори