Търси

Как да обзаведем бебешката стая?

За да подредите спокойно приоритетите си е най-добре да направите списък с необходимите мебели, план за тяхното разположение, да подберете материите и цветовете за стаята.

Бебешката стая - малкият свят на бебето.

Бебешката стая - малкият свят на бебето. Автор / Източник: www.topinteriors.info

Добавете свежа нотка с ярки цветове.

Добавете свежа нотка с ярки цветове. Автор / Източник: www.interior4you.net

Изберете легло, което расте с детето ви.

Изберете легло, което расте с детето ви. Автор / Източник: www.sbabyletto.com

Мислете практично при декорацията на стените.

Мислете практично при декорацията на стените. Автор / Източник: www.obzavejdane.net

Не претрупвайте стаята с мебели.

Не претрупвайте стаята с мебели. Автор / Източник: www.indiagoahotels.com

Неутрални цветове за стените и мебелите.

Неутрални цветове за стените и мебелите. Автор / Източник: www.yakunina.info

Синхронизирайте цветовете.

Синхронизирайте цветовете. Автор / Източник: www.projectnursery.com

PREV NEXT

Тъй както птиците грижливо стъкмяват всяка сламчица от гнездото за потомството си, така и ние родителите изпитваме неповторимо вълнение когато става въпрос за обзавеждането на стаята за най-малкия член от семейството. Този момент безспорно е един от най-радостните по време на бременността – зарежда майката с позитивно настроение и изпълва сърцето ѝ с нежност и любов. Така че, въобще няма нужда да чакате, а спокойно може да се захванете с тази приятна задача още месеци преди да се появи малкия човек.

През първите няколко месеца тази стая ще бъде целия свят за новороденото, ето защо е нужно да се подходи с грижа както по отношение на мебелите, така и по отношение на декорацията. За да подредите спокойно приоритетите си е най-добре да направите списък с необходимите мебели, план за тяхното разположение, да подберете материите и цветовете за стаята. След раждането ще се чувствате като във вихрушка от отговорности, така че създайте комфорт не само за бебето, но и за себе си. Не е нужно непременно да се ръководите от скъпи списания, просто следвайте вътрешния си усет за красота и практичност и със сигурност няма да сгрешите. 

Не претрупвайте стаята с мебели
Планът за обзавеждане на бебешката стая не бива да включва много на брой мебели. Те не само ще отнемат от свободното ви пространство, но и от това на бебето когато порасне. Ограничете избора си до най-необходимите – легло, маса за повиване, практичен шкаф или скрин и разбира се, кресло за кърмене. Добре е да планирате малка етажерка и набор от плетени кошове, които да разположите под леглото например. За целта ще бъде от полза предварително да измерите помещението и да съобразите подредбата с това. Така ще си спестите неприятните изненади след като мебелите са вече сглобени. 

Когато избирате легло, потърсете функционално и практично решение. Заложете на легло, което ще „расте“ заедно с детето ви. Сгъваемите конструкции за минути се превръщат в голямо легло за тийнейджъри. Подобна инвестиция е свързана с повече средства, но ще ви спести разходи в бъдеще. Обърнете внимание на използваните бои и лакове при направата на леглото и най-вече на преградите за да се уверите, че бебето няма да се прекатури или да провре главата си през тях. Матракът за леглото трябва да е със средна твърдост или по възможност да следва извивките на тялото.

Не разполагайте креватчето в близост до прозорци и външни стени. Даже спокойно може да го поставите по средата на стаята, така че да можете да наблюдавате мъничето от всяка точка и разбира се и то вас. Не е удачно да слагате висящи дрънкулки около леглото, тъй като могат да бъдет опасни за бебето, особено ако съдържат малки топчета или разглобяеми елементи.

Масата за повиване трябва да е в бизост до детското легло. Често този аксесоар е оборудван със шкаф и чекмеджета, които са много удобни за ползване. Там може да разположите памперсите и помадите за бебето.

Изберете удобно кресло, на което да седите докато кърмите. Осигурете си и компактно столче или табуретка за да изпънете краката си. Другата важна мебел за бебешката стая е гардеробче или скрин за дрешки. Подходящ вариант са компактни изработки, с достатъчна вместимост но и не прекалено големи, за да не заемат излишно пространство от стаята. Все пак ако мислите в дългосрочен план и разполагате с голяма стая, може да закупите и по-голям гардероб. 

Подходящ текстил
Никога не подценявайте завивките. През първите месеци бебетата спят по 16 часа от денонощие и материите, които се допират до кожата им са от изключително важно значение. При избора на спално бельо винаги залагайте на материи от 100% памук. Те имат най-добри изолационни и хипоалергични качества. Не забравяйте, че бебетата нямат изградена терморегулация на тялото и се охлаждат единствено през главата и ръцете, поради което е важно те да са отвити. Ето защо е нужно да подходите с внимание при избора на завивка с подходяща дебелина и начин на завиване. Тя трябва да прилича по-скоро на одеяло, отколкото на тежък юрган. Ако изберете спално чувалче, не завивайте бебето с допълнителна завивка. Нещо много важно – поддържайте стайната температура в диапазон 20 – 21 градуса.

Когато избирате текстил за бебешката стая винаги се осведомявайте за използваните багрила на материята. Некачествените багрила правят текстила твърд на допир и освен това нетраен, тъй като цветовете може да избледнеят още след първото пране. Подобни материи мога да бъдат опасни за бебето защото при изпотяване боята се отделя и след това попива в кожата му. 

Цветове за бебешката стая
Много родители предпочитат да не узнават пола на бебето преди то да се роди. Дори и все пак това да е така, за предпочитане е да изберете неутрални пастелни нюанси или млечно сини или зелени тонове, които с лекота ще се комбинират с останалите мебели в стаята. Ако пастелните цветове ви се струват прекалено скучни, може да аранжирате тавана или една от стените с цветна декорация или подходяща картина. Тематичната украса с анимационни герои и коли няма да харесва на детето ви след няколко години. Ако все пак заложите на подобна декорация, изберете фототапет само за една от стените, който впоследствие лесно може да отстраните. Много е важно да боядисате тавана и стените най-малко един месец преди раждането на бебето за да няма вредни изпарения. В този период проветрявайте стаята регулярно. Погрижете се цветовете на завесите, спалното бельо и килимът да са в синхрон. Ще добавите весела нотка в интериора, като разположите голяма плюшена играчка или една-две меки цветни възглавници на пода. 

Обезопасете стаята
Когато обзавеждате стаята за новороденото не пренебрегвайте мерките за безопасност. Децата растат като гъби и няма да се усетите колко скоро бебето ще започне да разучава цялата стая. Купете предпазители за всички контакти и коректори на ъглите. Не разполагайте етажерки или осветителни тела в близост до креватчето. Добре е да се посъветвате в бебешките магазини за да се информирате за всички необходими аксесоари за сигурността на детето ви.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори