Търси

Дизайн за детската стая

Какви са новостите и тенденциите в обзавеждането и организацията на детската стая?

Многофункционална стая, която расте заедно с детето

Многофункционална стая, която расте заедно с детето Автор / Източник: ArT&DeS

Furia - дизайн на  Front

Furia - дизайн на Front Автор / Източник: dezeen

Furia

Furia Автор / Източник: Тhonet

'H-horse' дизайн Nendo за Kartell

'H-horse' дизайн Nendo за Kartell Автор / Източник: www.Wallpaper.com

Kartell - дизайнерски изделия за дома от пластмаса

Kartell - дизайнерски изделия за дома от пластмаса Автор / Източник: Dezeen

Philippe Starke  “Airway Swing” за Картел

Philippe Starke “Airway Swing” за Картел Автор / Източник: Dezeen

Картел кидс

Картел кидс Автор / Източник: Dezeen

Легло с форма на къща - обединява функциите за спане и игри

Легло с форма на къща - обединява функциите за спане и игри Автор / Източник: Dezeen

В част от стаята е отделен кът за игра

В част от стаята е отделен кът за игра Автор / Източник: pinterest

Стая за игри и занимания

Стая за игри и занимания Автор / Източник: pinterest

Част от помещение, обзаведено като стая за игри и занимания

Част от помещение, обзаведено като стая за игри и занимания Автор / Източник: Washington post

Стая за игри и занимания

Стая за игри и занимания Автор / Източник: www.housetohome.co.uk

PREV NEXT

Обзавеждането и ремонтът на детската стая вероятно вълнува много от вас, защото учебната година вече е съвсем близо и може би все още не сте успели да подготвите стаята на учениците. А ние всички искаме най-доброто за децата си.

Сигурно си задавате и въпроса - каква е модерната детска стая? Краткият отговор е - многофункционална стая, която расте заедно с детето. В нея то не само спи, но и подготвя домашните си, играе си, посреща приятели, забавлява се, а понякога даже и спортува. И затова, когато купуваме мебелите за детската стая, освен безопасността е важно да отчитаме и многофункционалността им: на пазара вече има достатъчно много качествени мебели, които растат заедно с нашето дете и могат да се използват години след като то престане да бъде бебе.

А какви са новостите и тенденциите в обзавеждането и организацията на детската стая?
Една устойчива тенденция е нарастващият интерес на много известни дизайнери и мебелни компании към дизайна за деца. Тя се потвърди и по време на панаира в Милано през април тази година.

"Това е огромен пазар с много висок потенциал, включващ не само обзавеждане, но и играчки" , казва Клаудио Лути, президент и главен изпълнителен директор на известната италианска компания Kartell, предлагаща дизайнерски изделия за дома от пластмаса. По време на Седмицата на дизайна тя представи голяма нова колекция от предложения за детската стая, резултат от съвместната й работа с известни дзайнери, включваща люлеещ се стол на японското студио Nendo, трактор играчка и състезателна кола, дизайн на Лисони, и миниатюрни интерпретации на емблематичния Louis Ghost стол на Starck, които могат да бъдат персонализирани с рисунки и снимки.  

Други големи имена, които представиха нови продукти за деца в Милано, са шведското студио Front и холандският дизайнер Marcel Wanders.

Интересна е и колекцията за деца по дизайн на студенти от Университета за изкуство и дизайн Burg Giebichenstein в Германия, включваща легло с форма на къща с прозорец и перденца. Тя обединява в себе си функцията спане и игра и може да се трансформира с подвижни модули.

Този нарастващ интерес от страна на дизайнери и производители към дизайна за деца би трябвало да доведе до по-качествени продукти, които са не само удобни, но и стимулират фантазията на децата и изграждат техните естетически предпочитания.

Друга интересна тенденция според американски изследователи е предпочитанието на родители и деца, детската стая да се споделя от децата, които са под 18 години - т.е. дори и когато семейството разполага с достатъчно спални, децата да спят заедно, а свободната стая да се използва за игра и/или занимания. Според проучването на New York Housing and Vacancy в около две трети от семействата с две деца те споделят обща спалня. Психолозите смятат, че това е полезно за децата - така те се научават как да споделят, да общуват и да решават конфликти.

От друга страна, важно е в общата стая да се обособят личните пространства за всяко от децата, докато достигнат възрастта, в която вече ще бъде необходимо те да имат собствена стая. Отделянето на лично пространство може да стане с преградни мебели, завеси и цялостната декорация - с красив тапет или различни, избрани от самото дете цветове за текстила и стените.

Стая за игра и занимания

Важна тенденция е също така, изискването при покупка на жилище, то да има пространство, което да може да се използва като т.нар. Playroom - стая за игри и занимания, в която не се спи.  Това разделяне на функциите е логично и независимо, че се отбелязва като тенденция в американско проучване за пазара на имоти, много скоро то вероятно ще се случи и у нас. Дори и да не разполагате със специално определено за такава цел помещение, винаги може да се предвиди поне част от помещение, което да се обзаведе подходящо, както можете да видите на примерите по-горе.  То може да се използва също и за всякакви творчески занимания. Например в кът от кухнята, където ще можете да наблюдавате децата, докато работите. Или просто да отделите една стена за рисуване.

Това разделяне на функциите има не само здравословна и психологическа функция, но представлява и удобство от гледна точка на поддържане и организация.

 

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори