Търси

Матраците - здравословно и без болки в гърба

Принципът е не човекът да свикне с матрака, а матракът трябва да се пригоди според нашето тяло.

Важна е и височината на леглото, за да си лягаме удобно и да ставаме отпочинали.

Важна е и височината на леглото, за да си лягаме удобно и да ставаме отпочинали. Автор / Източник: www.bilder.zuhause.de

Кареза от Беланоте: мултипокет система и естествена пробиотична защита

Кареза от Беланоте: мултипокет система и естествена пробиотична защита Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

матрак Захар от Блян: термочувствителна мемори пяна с грижа за тялото

матрак Захар от Блян: термочувствителна мемори пяна с грижа за тялото Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

матрак Амар от Блян: иновативно структурно решение с перфектна вентилация

матрак Амар от Блян: иновативно структурно решение с перфектна вентилация Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

Тоскана от Беланоте: комбиниран калъф с чист лен и текстил с Tencel влакна

Тоскана от Беланоте: комбиниран калъф с чист лен и текстил с Tencel влакна Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

Перла от Беланоте: профилирана пяна с отворена клетъчна структура

Перла от Беланоте: профилирана пяна с отворена клетъчна структура Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

Изберете много грижливо степента на твърдост на матрака.

Изберете много грижливо степента на твърдост на матрака. Автор / Източник: www.matratzenberatung.com

Портофино от Беланоте: асиметрична конструкция с полилатекс

Портофино от Беланоте: асиметрична конструкция с полилатекс Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

Мелоди от Беланоте: вълнообразен профил и термочувствително мемори

Мелоди от Беланоте: вълнообразен профил и термочувствително мемори Автор / Източник: Матраци Блян www.blian.bg

Добрият матрак се познава по това, че позволява на гръбначния стълб да заеме естественото си положение.

Добрият матрак се познава по това, че позволява на гръбначния стълб да заеме естественото си положение. Автор / Източник: www.schoener-wohnen.de

PREV NEXT

Сутрин няма нищо по-хубаво от това да се събудите отпочинали. Една погрешна стойка през нощта води до напрегнати вратни мускули, които причиняват силни болки. 80% от всички главоболия се дължат на неподходящ матрак, обясняват специалистите от специализирания сайт www.gesundheitswelten.at .

Болките в гърба и лумбагото се влошават след лош сън. Ако матракът не е добър, то това засилва болките в ставите на краката и води до лошо кръвообрaщение. Затова внимавайте при покупката на матрак! 
На пръв поглед няма нищо сложно човек да си избере легло, но на практика се оказва, че съвсем не е така. Който спи лошо, често е напрегнат или се събужда с болки в гърба. При подобни оплаквания първо трябва да обърне внимание върху матраците, които са у дома, тъй като неподходящ матрак или такъв с лошо качество може направо да ви съсипе здравето.

Кой матрак е правилният? - ще попите вие.
На пазара изобилието от матраци е факт – латексови, с вата, термоактивна пяна, с пенополиуретан (дунапрен), пружини, мултипокет пружини...
Кой човек за кой матрак е подходящ е въпрос на индивидуален избор.

Нова, иновативна разработка при матраците е Ортопедична система Мултипокет - най-ортопедичната система за сън в света, която осигурява:
- най-добрата опора на гръбначния стълб и цялото тяло; 
- най-много на брой независими опорни точки; 
- два пъти повече индивидуално пакетирани пружинки, отколкото при обикновените матраци с покет пружини, т.е два пъти повече опорни точки;
- повече от 460 бр. пружини на м2 (в единичен размер средно 723 броя точки);
- дълъг живот на продукта, благодарение на високото качество на стоманата, от която са изработени пружините; 
- множество вентилационни канали, което не позволява развитието на бактерии и микроорганизми и осигурява добра циркулация на въздуха.

От няколко години насам на пазара са матраците, в чийто текстилно покритие са вплетени сребърни нишки, конци и влакна. Те действат срещу бактерии, вируси и гъбички. Среброто разрушава нуклеинови киселини, ензими и серни органични съединения в тези микроби и така ги унищожава. Установено е, че наличието на сребърни нишки в матраците спира разпространението на акарите.

Съществува също чист и 100% естествен процес срещу акари и алергени, който замества антибиотичните техники, които атакуват и организмите. Активни микроорганизми в специално пробиотично покритие работят постоянно и спалното бельо остава чисто. Нанасянето на тези пробиотици върху текстила на матрак не дава шанс за оцеляване на акарите и неутрализира техните алергени.

Днес матраците със студена пяна проявяват същата еластичност като латексовите. Някои производители и търговци спекулират, че матраците им съдържат природен латекс, но експертите обясняват, че природният латекс се разпада от действието на светлината. С една дума, изобщо не е лесна работа да си намерите правилният матрак.

Като се изключи цената му, един „воден” матрак (с пяна на водна основа) изисква много усилия, високи разходи за подръжка, тъй като водата винаги трябва да се поддържа на определена температура. От хигиенна гледна точка обаче е идеален за хора с алергии.

Латексовите матраци са добри, когато се напасват според тялото и имат добра въздухопропускливост. Матраците, които действат топлоизолиращо често в долната страна по-трудно се проветряват и по-често трябва да се обръщат на една страна.

На всеки 7-10 г. човек трябва да сменя матрака си. 
В по-старите модели особено се е събрала много пот, а тя приютява милиони акари от домашния прах,  към които много хора реагират с алергия. Хората с наднормено тегло също по-често трябва да си сменят леглото с нови матраци. Матраците вървят и с нови телени рамки. Добрите матраци се състоят от най-различни видове пени с куха камера и 95% въздух. Това осигурява благоприятни условия за сън. Те могат да „излъчват” поетата от тялото влажност от леглото към стаята. 

Внимателно избирайте матраците с метални пружини, така че те поотделно да могат да се нагодят към различните части на човешкото тяло. Който обаче е чувствителен към метал, трябва да се откаже от подобна покупка. По принцип пружините имат кратък живот, камо ли евтините матраци. Матракът на височината на раменете и таза трябва добре да отпечатва тялото, да се огъва, за да лежи изправен гръбначния стълб през нощта. За покупката на матрак е необходимо да се задели повече време за пробно лягане и консултация.

Съвети:

  • Принципът е не човекът да свикне с матрака, а обратното – матракът трябва да се пригоди според нашето тяло, категорични са експертите.
  • Изберете много грижливо степента на твърдост на матрака. Едно твърдо легло не може да се моделира според контурите и очертанията на тялото. Твърде мекото легло пък прави човек да се чувства все едно е в хамак.
  • Важна е и височината на леглото, за да си лягаме удобно и да ставаме отпочинали. Много от модерните легла днес за възрастните хора са твърде ниски. Така че по възможност купувайте заедно леглото за тях. 
  • Ако си имате половинка, то си вземете двойно легло, като матраците трябва да са с широчина от 140 см нагоре като най-важното е да имате 2 отделни матрака и 2 отделни „подпори”. Не се препоръчва да имате общ матрак, тъй като, ако единият от партньорите е по-тежък от другия, то матракът потъва към неговата страна и вече не е балансиран, не е правилна опората за тялото на другия. 
  • Човек се „върти” в леглото си поне 60 пъти на нощ, напомнят специалистите. Така, че врагът в моето легло може да се окаже ...матракът.

Автор: Светлана Желева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори