Търси

Камините - знаем ли всичко за тях?

Огнището е символ на уюта от най-дълбока древност. Неслучайно в нашия език понятието “домашно огнище” се свързва със спомени от детството ни, с уханието на вкусните гозби, със сладките приказки...

Камините - знаем ли всичко за тях?

Камините - знаем ли всичко за тях? Автор / Източник: Арх. А. Стратиев

Камините - знаем ли всичко за тях?

Камините - знаем ли всичко за тях? Автор / Източник: Арх. А. Стратиев

Камините - знаем ли всичко за тях?

Камините - знаем ли всичко за тях? Автор / Източник: Арх. А. Стратиев

PREV NEXT

Огнището е символ на уюта от най-дълбока древност. Неслучайно в нашия език понятието “домашно огнище” се свързва с най-интимните спомени от детството ни, с уханието на вкусните мамини гозби, със сладките приказки, разказани за лека нощ. Камината е не само място, където огънят се укротява, за да ни стопли, тя има и декоративна стойност като винаги актуален елемент в интериора.

Но знаем ли някои не толкова романтични, но изключитлно важни неща за правилната експлоатация на камината?

Огнището е предназначено да гори само дърва
Забранено е използването на въглища, нафта, бензин, автомобилни гуми или други лесно запалими вещества. Позволено е използването на лигнитни блокчета (не се поставят повече от 10 брикета). За предпочитане е широколистна дървесина (дъб, габър, кестен, бук), суха, с максимална влажност - 20%. Това означава дърва, складирани под навес в продължение на 1 година. Употребата на влажни дърва води до лошо горeне и преждевременно задръстване със сажди.


За сравнение: 1кг дървесина с 20% влажност отделя при изгаряне 4 kw енергия, докато 1 кг прясно отсечени дърва с влажност 70-80% - само 1 кw.  Разликата е във вредата, както за природната среда, така и за вашия портфейл.
Не изгаряйте домакински отпадъци, пластмаси, бутилки, мазни продукти, парцали, напоени с мазнина, и други, които замърсяват околната среда и предизвикват рискове от пожар поради замърсяване и задръстване на комина.

Запалване
При начално запалване избягвайте гланцирана или дебела хартия (картон, велпапе). Най-добър резултат се получава със смачкани страници от вестник или стиска слама, които се разпалват върху сламата на огнището. Отгоре се поставят съчки или тънки клони, а върху тях - подпалки от бор, ела или топола. Най-отгоре се нареждат по-големи клони или дървета с диаметър близо 3-5 см. Запалва се хартията, затваря се вратичката на огнището, а отворите за подаване на въздух се оставят отворени. При трудно разпалване оставете вратичката леко отворена за известно време. Когато огънят се разпали, заредете с 8-12 кг дърва и затворете механизма за регулиране на въздух. Никога не разпалвайте и не активирайте огъня с бензин, алкохол и други подобни вещества. За да се улесни паленето, ви съветваме да запазите част от пепелта върху решетката, без тя да запушва отворите за въздух.
ВАЖНО! Необходимо е добре да се разпалят дървата, преди да се затвори камината. Дейността на огнището зависи много от атмосферните условия. Бъдете внимателни! При силен вятър тегленето е много силно, докато при мъгла няма теглене.

Зареждане
За да работи най-добре вашата камина, трябва внимателно да се спазват следните указания. Желателно е огнището да се зарежда 3 пъти с 6-8 кг дърва, отколкото веднъж с 15-18 кг. След всяко зареждане то трябва да работи с повече пламък известно време, така че кондензираните пари, които се отделят в началото на горенето, да бъдат отстранени.
“Студената” работа на камината (малко кислород и висока влажност на дървата) води до образуване на катран - вреден за чугуна и намаляващ топлоотдаването. Продължителна експлоатация при напълно затворен достъп на въздух също е нежелателна, особено в началото и в края на отоплителния сезон, защото се получава непълно изгаряне, благоприятстващо натрупването на сажди и катран върху стъклото и в комина.

Натоварване и мощност
Топлината, която се отделя, е зависима от количеството заредени дърва. Според вида и влажността на дървата,
Цепеници от 50 см дължина и  диаметър:  
            6 см тежат близо 1 кг
            10 см тежат близо 3 кг
            15 см тежат близо 7 кг

За по-силен огън използвайте дърва с по-малък диаметър, но повече на брой (например от 6 до 8 цепеници с диаметър от 6 см върху по-голямо количество жарава). За по-продължително отопление използвайте цепеници с по-голям диаметър, например 3 на брой с диаметър 12 до 15 см върху средно количество жарава. Основната мощност на камината при зареждане с 15 кг сух дървен материал е приблизително 3 часа. Забавен режим от 8 часа се реализира с натоварване от 15 кг цепеници с диаметър минимум 10 см. Да се избягва пълното изчезване  на жар в края на горенето. Ако е необходимо, да се добавят дърва.

Предпазни мерки при зареждане
При горяща камина вратата се отваря чрез завъртане или издърпване на резето. Открехнете внимателно, изчакайте, докато се успокои огънят и отворете бавно вратата.

Предупреждение!

Не използвайте никога вода, за да гасите огъня! Не поставяйте в близост до камината мебели и предмети, чуствителни към топлината! Опасността от пожар е особено голяма при игра на малки деца с огъня!

При изпадане на горящи дърва или жар и запалване на предмети в близост до камината гасете със стандартен пожарогасител, какъвто можете да купите в търговската мрежа.

След достигане на предвидената температура (около 60о С) е наложително да се ограничи достъпът на въздух в горивната камера и да не се добавят нови дърва!

В огнището може да се използва скара. Тя трябва да е с подходящи размери с оглед на лесно обслужване. Задължително се поставя върху жар, останала след изгарянето на дървата. Не поставяйте продуктите за печене върху горящи дърва.

Ако вашата камина е оборудвана с едно или две места за складиране на дърва, те не трябва да се задръстват, за да може свободно да се извършва въздушна конвекция. В тях не бива да се поставят също и лесно горими материали.

Съвети при неправилно функциониране

• Излизане на пушек през вратичката!
Съвременните горивни камери сами по себе си не могат да пушат. Прочетете за предпазните мерки при зареждането, проверете дали достъпът на хладен въздух е достатъчен, проверете целостта на  камината и огнището, пропускливостта на комина, тръбата за дима. Допитайте се до специалист за дължината на комина или състоянието му. Основната причина за пушенето при камините от полузатворен тип е дължината на комина, сечението, качеството на материалите, от които е изработен, и изолацията му.

• Слабо затопляне, тлеещ и гаснещ огън!
Зареждайте върху добро легло от жар.  Ако е необходимо, разпалете с малки дърва. Използвайте сухи дърва (15-20% влажност). Проверете състоянието на вашата камина – пропускливостта на комина, тръбата за дима,  огнището и уплътнението на стъклото. Голямата влага в помещението или недобра изолация също могат да предизвикат този проблем.

• Слабо затопляне с буен огън!
Проверете тегленето на комина.  Можете да намалите теглителната сила на комина с допълнителна клапа на димоотвода. За предпочитане е зареждане с дебели дърва. Уплътнете дограмата и изолирайте помещението.


• Бързо зацапване на стъклото
Използвайте сухи дърва, не затваряйте огнището докрай. Проверете пропускливостта на комина.
Забележка: Функционирането на огнището зависи от атмосферните условия:
- при силен вятър тегленето е голямо;
- при мъгла и понижаване на атмосферното налягане  няма теглене.

ПОДДРЪЖКА
Необходими са две механични почиствания на година, едното по време, а другото след отоплителния сезон (през горещите дни може да мирише неприятно на изгоряло и катран). Те са необходими, за да се контролира състоянието на камината. Отражателната плоча трябва да се свали, за да се почисти от саждите. Проверяват се различните съставни елементи на камината и ако е необходимо, се подменят повредените.

След като премине отоплителният сезон, почистете всички чугунени елементи, изстържете евентуалните натрупвания от катран и изчеткайте със стоманена четка  всички достъпни части. След това ги намажете с подходяща паста или боя. Това дава блясък на горивната камера и я предпазва от ръжда. При необходимост намазването се повтаря. Съветваме ви през този период да оставите отворени входовете за въздух, за да се проветрява камината и да се вентилира коминът. За камини с неподвижни решетки почистването става с аспиратор (прахосмукачка) за отстраняване на праха, който се появява при газовата конвекция.

Използвайте редовно пепелника, за да се избегне натрупването на сажди, които могат да задръстят горивната решетка и да я повредят. Не изхвърляйте небрежно нагорещена жар, защото може да предизвика пожар. Използвайте само метални съдове и прибори.

Почистване на стъклото - студеното стъкло се изтърква с гъба или парцал, напоен със специализиран почистващ препарат на базата на сода каустик. Следвайте указанията и препоръките за употреба на различните почистващи препарати. Използвайте гумени ръкавици.

Аксесоари или месингови части се почистват периодично с препарати за месинг и мед. Не използвайте за тяхното поддържане препаратите за почистване на стъкла.

Автор: Арх. А. Стратиев

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори