Търси

Нестандартно за камината.

Камината или огнището в дома с живия огън може да е източник на светлина, топлина и прекрасни емоциии с любимите хора.

Боядисайте стената зад камината в цвят, какъвто е камината.

Боядисайте стената зад камината в цвят, какъвто е камината. Автор / Източник: Интернет

Боядисайте стената зад камината в цвят, какъвто е самата камина

Боядисайте стената зад камината в цвят, какъвто е самата камина Автор / Източник: интернет

В много дневни камината е огнище в средата на каменна стена.

В много дневни камината е огнище в средата на каменна стена. Автор / Източник: интернет

Над камината може да се постави огледало.

Над камината може да се постави огледало. Автор / Източник: Интернет

Традиционна камина, облицована с изискан бял мрамор

Традиционна камина, облицована с изискан бял мрамор Автор / Източник: интернет

За екстравагантен ефект, камината в черно, може да се облицова с метални бляскави плочки

За екстравагантен ефект, камината в черно, може да се облицова с метални бляскави плочки Автор / Източник: Интернет

Традиционна камина, облицована с изискан бял мрамор

Традиционна камина, облицована с изискан бял мрамор Автор / Източник: Интернет

Модерен подход и старинна визия – газова камина с метална рамка на огнището е монтирана на каменна стена

Модерен подход и старинна визия – газова камина с метална рамка на огнището е монтирана на каменна стена Автор / Източник: Интернет

За по-голямо въздействие може да добавим огледала в нишите, които ограждат камината

За по-голямо въздействие може да добавим огледала в нишите, които ограждат камината Автор / Източник: Интернет

Топлината и уютът, които внася камината в къщата нямат аналог.

Топлината и уютът, които внася камината в къщата нямат аналог. Автор / Източник: интернет

Газовите камини предразполагат към повече нестандартни и новаторски решения

Газовите камини предразполагат към повече нестандартни и новаторски решения Автор / Източник: Интернет

В много дневни камината е огнище в средата на каменна стена.

В много дневни камината е огнище в средата на каменна стена. Автор / Източник: интернет

Топлината и уютът, които внася камината в къщата нямат аналог.

Топлината и уютът, които внася камината в къщата нямат аналог. Автор / Източник: Интернет

Модерен подход и старинна визия – газова камина с метална рамка на огнището е монтирана на каменна стена

Модерен подход и старинна визия – газова камина с метална рамка на огнището е монтирана на каменна стена Автор / Източник: Интернет

За да се подчертае камината стената, към която тя принадлежи да бъде контрастна на останалите.

За да се подчертае камината стената, към която тя принадлежи да бъде контрастна на останалите. Автор / Източник: интернет

PREV NEXT

Красотата на огъня е непреходна. Топлината и уютът, които внася камината в къщата нямат аналог. Нито конкуренция. Няма друг  елемент в дома, който да е способен да внесе подобно усещане. Камината или огнището в дома с живия огън може да е източник на светлина, топлина и прекрасни емоциии с любимите хора.

Подходът при декорацията на камината може да е различен в зависимост от целта  на идеята за декорация – да подчертае и привлече погледа към камината, да разчупи традиционното отношение към камината, да добави още повече функционалност около мястото с камината... Има традиционни материали, които вървят ансамблово с камината и ги приемаме като даденост – това са камъкът, металът и стъклото. Има и по-смели съчетания,  които се налагат отскоро, като например – камината и голям ТВ екран в композиция. Рамките на дизайна отдавна са разчупени. Правила няма, няма и табута. Каквото се роди в нечие въображение, то е възможно. Камината като всички други традиционни елементи на дома преминава през всякакви метаморфози, които могат да ни изненадат и да ни провокират.

В много дневни камината е огнище в средата на каменна стена. За да се намали обема на камъка и да се създаде център на интерес, над камината може да се постави огледало.  Цветовата гама на камъка, който преминава през нюансите на сивото, пясъчното и кафявото се взимат за базови цветове при обзавеждането на такава дневна. Резултатът е много приятна цялостна атмосфера на топли и светли тонове, заимствани от каменната стена.

Друго решение съчетава в себе си модерен подход и старинна визия – газова камина с метална рамка на огнището е монтирана на каменна стена. Но тя не е традиционното място на пода, а на височина, която я прави видима от всяка една точка в помещението. Така, където и да седнете в стаята, ще се наслаждавате на красотата на огъня. В този вариант се получава перфектният микс между традиция и новаторство.

Боядисайте стената зад камината в цвят, какъвто е самата камина – ако е бяла, боядисайте стената бяла. Така цялата зона с камината ще се обособи, а камината ще изпъкне. За да подчертаем принадлежността на камината към помещението, може да поставим над нея картина, която съчетава цветовата гама на обзавеждане. Цялостното впечатление ще бъде наистина фрапантно.

Газовите камини предразполагат към повече нестандартни и новаторски решения, по-съвместими с модерния дизайн. Повдигната високо на стената газова камина може лесно да се превърне във точка на фокус в дневната, ако стената, на която е монтирана камината е облицована с мраморна мозайка.

Традиционна камина, облицована с изискан бял мрамор едновременно осигурява място за наслаждаване на огъня и място за гледане на телевизия. Плосък ТВ екран е скрит зад картина на стената, която се отмества с дистанционно и открива телевизора. Така функционалността е ловко скрита зад класическата визия, без да се прави компромис с нито едно от двете.

Друг начин да се подчертае камината е стената, към която тя принадлежи да бъде контрастна на останалите стени в помещението. Освен това камината е вдигната на високо. Така нейната визуална топлина радва окото. За по-голямо въздействие може да добавим огледала в нишите, които ограждат камината. По този начин камината ще изпъкне като обем и като елемент.

За съвременна визия в модерно жилище газова камина с дълга линеарна форма може да се постави в съседство на ТВ – зоната. Така тя създава баланс и контрапункт на големия  плосък екран на телевизора. Черните правоъгълни форми си акомпанират в синхрон.

За един наистина екстравагантен ефект, камината в черно, може да се облицова с метални бляскави плочки с размер, колкото един лев, а над камината черна ебонитова плоскост рамкира кристално огледало. От двете страни на огледалото са поставени кристални аплици. Крайният ефект е наистина – „Уау!”

Всъщност камината, както и всеки друг непреходен елемент в жилището сякаш преживява своя ренесанс – формите са класически, но в нов прочит, мястото е традиционно, но с добавени функции, материалите са познати, а визията е невероятна. Само остава да запалим огъня.

 

Автор: Мая Янева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори