Търси

Как да изберем рамки за картини

Най-обичаните материали за рамки за картини са дърво, алуминий и пластмаса

Най-търсените рамки са от дърво, алуминий и пластмаса

Най-търсените рамки са от дърво, алуминий и пластмаса Автор / Източник: www.ramki.bg

Красотата на бароковите рамки е ненадмината

Красотата на бароковите рамки е ненадмината Автор / Източник: www.4.bp.blogspot.com

Рамка от дърворезба за драгоценен гоблен

Рамка от дърворезба за драгоценен гоблен Автор / Източник: www.xn--80abchgm1coc0h.com

Овалните рамки веднага грабват окото

Овалните рамки веднага грабват окото Автор / Източник: www.parichka.com

PREV NEXT

Изборът на рамки за картините изискват повече време, дори и да не ви се струва, че е необходимо, е точно така. Рамката не трябва просто да „огражда” картината, а да се вписва цялостно у  дома.
Да се избере рамка  не е просто да се хвърли едно око на профила, цвета и лакиранията. Светът на рамките за картини предлага много повече, отколкото сте смятали, посочва специализираният сайт www.bilderrahmen-wissen.de

Материалът на рамката
Той е много важен при избора, тъй като всеки материал има своите собствени качества и (въз)действието му върху цялата картина е различно. Най-обичаните материали за рамки за картини са дърво, алуминий и пластмаса.

Рамки от дърво 
Една дървена рамка се използва тогава, когато уютността и дадения интериор трябва да изглеждат по-оживено. А също и когато картината стои на преден план. Предимствата му са, че дървеният материал излъчва чистота, естественост, стабилност. Той е много разпространен в търговската мрежа и лесно се преработва. Благодарение на различните профили, цветове и лакирания изборът при дървената рамка е огромен и спектърът обхваща почти всеки вкус. Едно особено изпълнение на този вид рамки са т.нар. барокови рамки: те са великолепни и вълшебни с релефността си.

Рамки от алуминий
По-свежи, модерни и праволинейни са рамките от алуминий. Тяхното семпло метално излъчване ги прави предпочитани за картините на модернистичното изкуство и фотографията. Те се използват не само за личния кът в дома. Алуминиевите рамки осигуряват изчистен дизайн и помагат да възникне  вкъщи една атмосфера „тип галерия”. А в бизнес сградите и офисите те се „налагат” със своя сериозен и семпъл външен вид.

Рамки от пластмаса
Една рамка от пластмаса зрително почти не може да се различи от дървената или от алуминиевата. Чрез гладката повърхност на пластмасата рамката изглежда почти метална и силно напомня на алуминия. Все пак разликата е в теглото. Рамката от пластмаса е многократно по-лека и с нея се работи екстремно лесно. Разликата в теглото не се отразява на стабилността, даже напротив.

Рамките от пластмаси се използват за картини с голям формат и си пасват също с пластмасовото стъкло, което се поставя. Те имат дълъг живот и се използват там, където сигурността е водеща: това са преди всичко обществени места, а също и там, където децата си играят. Рамките от пластмаса също така са особено атрактивни, особено от гледна точка на цените.

Избор на стъкло
Ако подходящият материал на рамката е избран, пред заинтересования клиент предстои избор на стъкло. Най-често то е антирефлексно, за да няма отблясъци. Над 90% от всички рамки са с такова стъкло. За  фотографии и графики обаче, се използва обикновеното стълко.

Освен рамки от дърво, алуминий и пластмаса, се предлагат още безрамкова стойка за картина, фоторамка, стреч рамка, овална картна, огледална рамка, рамка с лого или гравюра.

Избор на паспарту
Що се отнася до избора на паспарту, то зависи от техниката, използвана за създаване на творбата. Ако паното е с маслени бои, то най-често е само рамка. Паспарту се слага почти винаги в случаите, когато картината е рисувана с въглен или сух пастел. 

 

Автор: Константин ДИМОВ

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори