Търси

Изкуството в интериора през погледа на дизайнера. Стилове.

Съвременният подход в създаването на уютно и приветливо пространство подкрепя непринуденото отношение към артистичните форми.

Перфектен подбор на картини и рамки в класически интериор.

Перфектен подбор на картини и рамки в класически интериор. Автор / Източник: фотограф Георги Величков

 Фотографиите подчертават монохромната гама и строгата геометричната линия на тази модерна кухня

Фотографиите подчертават монохромната гама и строгата геометричната линия на тази модерна кухня Автор / Източник: интернет

Необичайно едрия план на принта с конете кореспондира с брутализма на съседната стена

Необичайно едрия план на принта с конете кореспондира с брутализма на съседната стена Автор / Източник: интернет

Всеки детайл е в хармония с цялостното решение. Съвършенно познаване на стила.

Всеки детайл е в хармония с цялостното решение. Съвършенно познаване на стила. Автор / Източник: интернет

Симетрията в подредбата на групите картини и лампите създава усещане за напрежение и прекалена буквалност

Симетрията в подредбата на групите картини и лампите създава усещане за напрежение и прекалена буквалност Автор / Източник: интернет

Силният цветен контраст между картините и обзавеждането обогатява колорита в интериора. Съмненията са породени от „грубостта“ на стените

Силният цветен контраст между картините и обзавеждането обогатява колорита в интериора. Съмненията са породени от „грубостта“ на стените Автор / Източник: интернет

Еклектика, в която „повечето“ е в повече

Еклектика, в която „повечето“ е в повече Автор / Източник: интернет

Черно-белите фотографии стоят неубедително в тази елегантна дневна

Черно-белите фотографии стоят неубедително в тази елегантна дневна Автор / Източник: интернет

PREV NEXT

Съвременният подход в създаването на уютно и приветливо пространство подкрепя непринуденото отношение към артистичните форми. Изкуството не е необходимост, а свободен избор. Използването му в жилищното пространство е изключително лично преживяване, в което модата и правилата могат да бъдат посока, не мерило.

Основният метод при избора на картини и фотоси е емпиричният. Умението да боравим с цветовете, чувството за композиционна съгласуваност и стил улесняват процеса.
Изборът на предмети на изкуството се определя от бюджета, с който се разполага, обема на пространството, броя на обитателите и тяхната възраст. Изходната точка за всички експерименти е стилът на жилището.
 
Интериорът в технологичен стил
е освободен от излишни обекти и прекомерна декоративност. Той залага на чистите лаконични линии и използването на материали като кожа, хромирана стомана, бетон и стъкло. Стените са решени най-често в бяло или сиво, но никога в ярки цветове. Декорират се пестеливо с големи съвременни черно-бели фотографии или картини с абстрактни изображения. Често в помещението има само една ярка и авангардна картина. Характерни за този стил са динамичните градски пейзажи. Картините имат гладки метални или цветни рамки, а понякога са поставени без рамка.
   
Рустикалният стил
използва топлината на натуралните материали. Тук водеща роля има дървото. Интериорът изобилства със старинни мебели и антики. Често на показ са старите зидове. Камината е централен елемент в композицията, подчертан от голяма картина или огледало над нея.  Палитрата на стените е вдъхновена от цвета на естествените материали като кожа, дърво, камък и калай. Този стил разчита на оригиналното обзавеждане и декорация. По стените са изложени гоблени, карета с бродерии, посуда.  Картините са провинциални пейзажи, натюрморти и портрети.Те имат богат колорит - кафяво, зелено, жълто, ръждиво червено. Рамките са дървени или боядисани в кафяви или вишневи тонове.Семейните фотографии създават уют и приемственост в обзавеждането.
   
    Класическият интериор
е най-претенциозен по отношение на детайла. Това е градски стил. В основата му е композиционният център, около който се организира редът, симетрията и баланса на помещението. Особено внимание се обръща на орнаментите по таваните и стените. Тук виждаме разкошни кристални полюлей, огледала с позлатени рамки, множество фризове и первази по покритите с тапети стени, елегантни завеси и дамаски от кадифе, коприна, тафта и лен. Цветовете са спокойни, неутрални и топли – пясъчно, маслиново, кафяво, сиво и розово. Обикновено каменен, подът, образува геометрични форми. Предизвикателството тук е свързано с постигането на изисканост и уют чрез свързване на класическа със съвременна естетика. Картините много често са в еднакви размери, симетрично поставени на стените или групирани. Детайлът на рамката е от особено значение. Използват се позлатени рамки орнаментирани с релефи от древногръцката архитектура. Предпочита се класическа живопис, библейски и антични сюжети, нежни акварели и графики.
   
    Обзавеждането във Винтидж
стил ни връща към романтикатана 40-те и началото на 50-те години, времето на старите филми. Използват се оригинални мебели и аксесоари от тази епоха, които задават носталгичен дух и елегантност на интериора. Стените най-често са в нежен, много светъл цвят или чисто бели. Смесването на светли неутрални тонове с по-смел, но не твърде ярък цвят засилва въздействито. Характерни за този стил са едрите флорални мотиви. За под е предпочитано не много тъмно дърво. Задължително е присъствието на големи килими, които маркират отделните зони. На стената намират място пощенски картички от 19 век, филмови плакати от времето преди войните, табели, изображения на самолети от Втората световна война, викториански картини, пропагандни плакати с политическо съдържание. Снимките могат да бъдат съчетани с колекционерски предмети или други вещи. Така създадената композиця се превръща във фокусна точка на стаята.

    Еклектиката взима назаем от няколко стила и създава единен образ чрез цвят, текстура, обем и форма. Обикновено доминира едно течение, а останалите елементи допълват внушението. В едно помещение могат да комуникират бохемски романтизъм и модерен минимализъм, разточителен аристократизъм и авангарден футуризъм. Това е стил на иновации и креативност, свобода и виталност. Всички цветове и текстури са възможни. Индивидуалният характер на интериора се създава от неочакваната употреба на материали и елементи, от оригиналност в избора на произведения на изкуството и мебелите, от ръчно изработените детайли и ярките символични аксесоари. Тук може да видите абсолютно всякакви картини и фотоси на необичайни места. Окачени над вратата групи осмислят мъртвото пространство над нея и визуално увеличават височината на помещението. Картините, наредени върху лавици, позволяват често да бъдат аранжирани според настроението на собствениците. Картините се комбинират с вази, статуетки, свещници. Весели семейни фотографии разнообразят редиците от книги в библиотеката. Картини може да има дори на тавана. Настроение създават старите пъзели, колажи от картички, любима мисъл, папируси и артистичните рамки, изработени от природни материали – бамбук, миди и раковини. Вдъхновението може да бъде открито навсякъде.

    Детайлите са в основата на добрия дизайн. Важни са не само отделните елементи, а хармоничният диалог помежду им. Изкуството в интериора се възприема в настоящето като продължение на миналото и проекция на бъдещето. То надскача границите на своето време когато специфичното му, символно послание е адекватно осмислено в средата, която украсява.

 

Стиловете през поледа на художника

Автор: интериорен дизайнер Ралица Иванова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори