Търси

Ирена Профирова- великолепие от форми и цветове

Необятност от чувства, инстинкт и интелект-талант. Ирена Прoфирова е избрала пътя на красивото, цветовете и формите.

Ирена Профирова- великолепие от форми и цветове

Ирена Профирова- великолепие от форми и цветове Автор / Източник: Още за къщата

Необятност от чувства, инстинкт и интелект-талант. Ирена Прoфирова е избрала пътя на красивото, цветовете и формите. Нейното изкуство е изказ на естетическото ґ убеждение и любов към природата и цялото й творчество е подчинено на собствен стилов импулс.
Тя търси в миниатюрата голямото и в обема - детайлите. Отворена за безкрайността в изкуството.
Ирена завършва Художествено училище в Смолян. Едно от онези прекрасни места в България, където природата те пленява и вдъхновява. През 1996 г. се дипломира като магистър по текстил в Националната xудожествена aкадемия, след което започва активен творчески път с множество участия в изложби съвместно с колеги.
Домът й е нейното ателие. Всяко кътче от него носи особено послание. Стари вещи се възраждат с нов облик след нейната реставрация - едно от последните предизвикателства за нея.

Ирена създава свой собствен свят - изумително творение с корени, дълбоко в миналото и с крила в бъдещето. Скринове, ракли, виенски столове, рогозки, черги, килими, пана, текстилни инсталации, плъстове, уникални възглавници и много живописни платна.
Тя не се ограничава в рамките само на една сфера в изкуството. Ирена търси нещо старо и вехто, забравено и ненужно, но което има дух и го възражда наново. Един забравен ръждясал сандък отново живее, обсипан с петунии, нежно обточващи дървото.

На стената висят кукли - неповторими текстилни пластики на фантазията, провокирани от Ренесанса.
В ъгъла на ателието е подпрян огромен вълнен килим - вързана техника, една от най-красивите и трудни за изпълнение тъкачни техники. До него се подава краят на многоцветен плът - стара техника, която Ирена е овладяла до съвършенство. Този вид текстил е типичен за Родопския край, но се е  зародил преди хиляди  години, още в VII в. пр. н. е. в Асиро-Вавилонското царство. Както легендите, така и скалните изображенията показват великолепни тъкани. Вавилон и Персеполис се смятат за най-старите центрове на килимарското изкуство. Тази школа е необятна и винаги откриваш нещо ново и разнолико. Чрез многобройните техники, вълната, коприната и памукът обагрени, оживяват и зазвучават.

Ирена е придала съвременно звучене на текстила. Висящи инсталации, конструкции от пръчки, оплетени с цветни шнурове, в които е използвала и сплитки от плетивото, дават на текстила един нов и актуален смисъл. Ажурни паравани в сплитка “вафел”, където усуканите парцали създават пъстра необятност. Висящи от тавана инсталации, пропити с чувство за хумор и оригиналност, придават острота и лек сарказъм на пространството.

Безкрайно талантлива и интересна като артист, Ирена навлиза и в дебрите на живописта. Маслената живопис, която създава е жива, а цветовете й танцуват. Композицията, светлината и формите са овладяни. Всяко нейно платно носи звучност и топлина, характерни за нейния огнен темперамент и тънък усет за хармония. Атмосферата около нея е завладяваща.

Ирена Профирова е ярък индивидуалист, живеещ в света на красивото. Тя не прави компромис с меркантилното и пошлото, подобна гледна точка би ужасила чувствителния ґ дух. Естетиката е нейният отговор.

Ирена създава светлина и хармония, тя е от малкото автори, които съхраняват автентичното. Богатата ґ култура, интелект и неподправен талант ни представят една уникална творческа галерия, която зарежда с много красота и естетика.


Автор: ДАНИЕЛА ЖИТАРСКА

Изпрати на E-mail
  • Етикети:
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори