Търси

Цветът - отличителен белег на модерната баня

Въвеждането на повече цвят в продуктите за банята всъщност отговаря на една основна тенденция – търсене на индивидуалност.

Villeroy & Boch предлагат също така и двуцветна санитария.

Villeroy & Boch предлагат също така и двуцветна санитария. Автор / Източник: Villeroy & Boch

Ултра тънки и  здрави мивки Ipalyss™на Идеал Стандарт.

Ултра тънки и здрави мивки Ipalyss™на Идеал Стандарт. Автор / Източник: Идеал Стандарт – Видима АД

Ideal Standard предлагат 100% изчистване на цялата повърхност

Ideal Standard предлагат 100% изчистване на цялата повърхност Автор / Източник: Ideal Standard

Модел Citterio E нa AXOR

Модел Citterio E нa AXOR Автор / Източник: AXOR

Kолекция AXOR Starck .

Kолекция AXOR Starck . Автор / Източник: Hansgrohe

NIC Design - колекция Pillow.

NIC Design - колекция Pillow. Автор / Източник: Archicad

Cuna на Patricia Urquiola за Agape.

Cuna на Patricia Urquiola за Agape. Автор / Източник: Agape

Патрисия Уркиола за Axor.

Патрисия Уркиола за Axor. Автор / Източник: Axor

Дизайн наToan Nguyen за Laufen - особено тънки стени от SaphirKeramik.

Дизайн наToan Nguyen за Laufen - особено тънки стени от SaphirKeramik. Автор / Източник: SaphirKeramik

Catalano - новите сериии в пастелни цветове

Catalano - новите сериии в пастелни цветове Автор / Източник: Catalano

Catalano разширява продуктовата си гама с  4 нови матирани нюанса

Catalano разширява продуктовата си гама с 4 нови матирани нюанса Автор / Източник: Catalano

Kaldewei серияTRICOLORE.

Kaldewei серияTRICOLORE. Автор / Източник: Kaldewei

Модел Oyster Grey на Kaldewei.

Модел Oyster Grey на Kaldewei. Автор / Източник: Kaldewei

Колекция OBLON на NOVELLO

Колекция OBLON на NOVELLO Автор / Източник: Archiproducts

Колекция Semplice на NIC Design.

Колекция Semplice на NIC Design. Автор / Източник: Archicad

Серия MEM на Dornbracht.

Серия MEM на Dornbracht. Автор / Източник: Dornbracht

Giorgio Armani za Roca.

Giorgio Armani za Roca. Автор / Източник: сн.© Martina Metzner

PREV NEXT

Едва ли някой ще оспори факта, че банята вече доста години е в центъра на вниманието на дизайнерите и производителите и обект на непрекъснати иновации и усъвършенстване, в резултат на което тя ставя все по-удобна, икономична и "умна". И това е съвсем естествено след като всички ние все повече се убеждаваме във функцията й на убежище на физическо и духовно благополучие. Интересно и полезно е да се следят всички новости, които ни позволяват по-лесно да успеем да създадем такова убежище у дома си. 

Докато през миналите две години иновациите в санитарния фаянс бяха главно в две насоки:

- повечето големи производители въведоха специални технологии и дизайн без ръб на тоалетните, позволяващи пълен достъп на потока вода до всяка тяхна част, с което вече постигат 100% изчистване на цялата повърхност

- и започнаха също така да предлагат все по-забележително изтъняване на умивалниците, благодарение на специални материали с усилена устойчивост на удар,

тази година цветът вече е отличителен белег на модерната баня.

Стандартното бяло за санитарен фаянс вече не е най-актуалния вариант – все повече компании, произвеждащи продукти за банята въвеждат колекции в цвят. След като тенденцията за все по-голямо използване на пастели в интериора продължи вече няколко години, днес те завладяват и санитарния фаянс. Логично развитие на тенденцията, защото точно с помощта на пастелните цветове можем по-добре да осигурим спокойствието и отпускащата атмосфера, която търсим в банята. Но има и компании, които предлагат продукти в неочаквано ярки и наситени цветове. Можем да намерим много от тях и на българския пазар.

Италианската компания Catalano променя правилата за цвят, разширявайки продуктовата си гама с въвеждането на 4 нови матирани нюанса при избора на мивки и тоалетни.
В допълнение към черното гланцово покритие сега вече са на разположение също и пастелни нюанси, вдъхновени от природата: от мек цвят на речни камъни, до най-топлите нюанси на почвата, от индигото на диви цветя до мекото зелено на билкова градина.

Германските производители Kaldewei например вярват, че цветът играе ключова роля в създаването на хармонична атмосфера в банята. Всички мивки, заедно със съответните душ кабини и избрани вани от колекцията им "Координирани цветове" вече се предлагат в матовите нюанси на земно кафяво, успокояващо сиво, мек крем и елегантно черно. Много интересни са комбинациите между два и повече цвята.

Италианската компания NIC Design предлага санитарен фаянс в 27 цвята, някои от които много ярки и наситени. А за Villeroy & Boch "Coloured Ceramics" (цветната керамика) не е нищо ново. Още през 70-те години на миналия век в портфолиото си те имат 19 керамични цвята, но днес те вече са около 40.

Въвеждането на повече цвят в продуктите за банята всъщност отговаря на една основна тенденция – търсене на индивидуалност. В резултат на това днес възможностите за персонализиране на банята с цвят вече са налице – клиентите могат да избират цвят на санитарния фаянс, който да координират с цвета на смесителите и стените и пода на банята. Защото и в зоната на смесителите и аксесоарите за баня възможностите за избор са много – не само като модел, но и като материал и цвят. Особено популярни напоследък са металите в топли цветове – мед, месинг, злато, розово злато. И тази тенденция внася повече топлина вече няколко години в останалите зони на интериора, а сега навлезе активно и в банята. Мекият блясък на медта дори се използва като декоративен акцент в открити тръби.

Като неизменна част от нашия всекидневен ритуал банята е особено важна за цялостното ни усещане за атмосфера на спокойствие и хармония и всички тези нови цветни решения със сигурност биха допринесли за постигането й.  

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори