Търси

Какви отопления за баня се предлагат и кое е най-доброто?

Предлагането е голямо, зависи от големината на банята, финансовите възможности и вкусовите предпочитания.

Хромирани лири за баня

Хромирани лири за баня Автор / Източник: www.soak.com

Класически радиатор с топла вода

Класически радиатор с топла вода Автор / Източник: www.srf.ch

Алуминиеви лири за баня

Алуминиеви лири за баня Автор / Източник: www.heizstrahlerdiscount.de

Радиаторът е в унисон с дизайна на банята

Радиаторът е в унисон с дизайна на банята Автор / Източник: www.energie-fachberater.de

Електрическо подово отопление

Електрическо подово отопление Автор / Източник: www.elektrische-fussbodenheizung.de

PREV NEXT

Ако се намирате на фаза на планиране на своята баня, ново строителство или ремонт, със сигурност ще се сблъскате с въпроса: „Кое отопление за баня да инсталирам?"
Тази статия ще ви помогне да сте наясно със своя избор. Съветите са на специализираното издание http://badheizkoerper-test.de/.

Видове отопления за баня:

Както всичко в наши дни вече няма сфера без голямо предлагане, включително и отопленията за баня, което често затруднява вземането на решения. Изборът е според големината на банята, финансовите възможности и вкусовите предпочитания.

Класическо подово отопление
Класическото подово отопление, особено в новото строителство е най-използвания вариант. В комбинация с пестелива инсталация за отопление като например природен газ, и то е почти без конкуренция от гледна точка на енергийна ефективност. Обаче подовото отопление, което се захранва от топла вода е бавно, т.е. относително дълго време трябва банята да се затопли до желаната температура. По тази причина допълнително на подовото отопление се препоръчва инсталация на един радиатор в банята, без значение дали той ще е електрически или ще се затопля с гореща вода. Тогава целта - затоплянето на банята ще става много по-лесно и по-бързо.
Съвет:  Класическото подово отопление в комбинация с един радиатор за затопляне или за сушене на кърпи е със сигурност най-препоръчителния вариант.

Електрическо подово отопление
Той е алтернатива на класическото подово отопление. По темата обаче, мненията се разделят: едните твърдят, че електрическото  подово отопление е тип-топ, що се касае до текущите разходи. Другите пък обясняват, че то е неефективно, защото харчи много ток. Ако се погрижите за подредена и майсторски направена структура на пода, може разходите за ток чувствително да се понижат, тъй като тогава много малко топлина ще се губи.
Съвет: В по-малки бани или в помещения, които по-рядко се използват като например във вили и почивни станции, то електрическото подово отопление е реална възможност да си затопляте банята. Обаче предпоставката е наистина подът да е стабилно направен.

Класически радиатор с топла вода 
Той се снабдява от кръговрата на топлата вода на централното парно и се регулира от него. Освен че затопля, този тип отопление визуално стои добре  и се грижи и за добрия вид на банята. Има различни дизайнерски решения, включително хромирани.
Съвет: Това вече го знаете: класически радиатор с топла вода, комбиниран с подово отопление може да е добра инвестиция, като често може и да е единственият източник на топлина за банята. При по-големи бани трябва да се съблюдава мощността на отоплението. Тогава е необходимо просто да изберете по-голям радиатор.

Електрически радиатор
В германското пространство го наричат  радиатор за кърпи за ръце. Този тип отопление, както класическото подово се захранва с помощта на електричество посредством загряващ патрон. Той съвсем лесно се свързва с 220- волтов контакт и инсталацията дори може да се монтира от лаици и то само с няколко стъпки.
Съвет: Този тип отопление не се препоръчва за големи бани, тъй като има нужда от голяма мощност на отоплението.  Подходящ е за малки и средни по размер бани. Лесен за инсталиране. Ето защо разговорно му казват „радиатор за кърпи" и това подсказва най-добре за каква цел е създаден.

Отопление тип "духалка"
Топлината идва от вентилатор. Има специални модели, приспособени точно за бани, които бързо да затоплят въздуха. Той има защита срещу водни пръски.
Съвет: Много бързо загрява, но и много бързо изстива, ако уредът е спрян. Това е така, защото топлината веднъж отдадена никъде не се съхранява. Има лесен монтаж. Подходящ е за малки  по размери бани.

Отопление с реотан(и) 
Една не толкова обичайна практика днес е отоплението с реотан(и). Има същите предимства и недостатъци както при вентилатора.
Съвет: Много лесно се работи с него. Просто пъхате шнура в 220-волтов контакт и сте готови. Подходящ за отопление на малки бани.

Инфрачервено отопление 
Инфрачервеното отопление се радва на все по-нарастваща популярност. Предлага се в различни форми и модели. Често го има и във вариант като огледала, които излъчват топлина. Тогава имате 2 в 1: огледало и отопление в едно. Освен това инфрачервеното отопление е много ефектно визуално.
Съвет: Те са подходящи за допълнително оборудване на банята. Имат лесен монтаж. Практичност и визуална ефектност ги правят предпочитани.

Автор: Константин ДИМОВ

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори