Търси

Планирането на банята е висш пилотаж в обзавеждането

Интервю с Анне Цубер е главен редактор на HÄUSER, считано за едно от най-добрите международни списания за архитектура и дизайн. Тя също е зам. гл. редактор на немското сп. „der SCHÖNER WOHNEN”.

Анне Цубер е всепризната експертка по въпросите за дома.

Анне Цубер е всепризната експертка по въпросите за дома. Автор / Източник: https://www.callwey.de/wp-content/uploads/2014/02/Anne_Zuber_schoener_wohnen.jpg

Най-новата мода е ваната да е най-близко до леглото.

Най-новата мода е ваната да е най-близко до леглото. Автор / Източник: http://www.schoener-wohnen.de

Дървеният елемент в банята прави излъчването й топло, а престоят- уютен.

Дървеният елемент в банята прави излъчването й топло, а престоят- уютен. Автор / Източник: http://www.schoener-wohnen.de

Малък лукс в малката баня с душ с модерен дизайн, при това подвижен.

Малък лукс в малката баня с душ с модерен дизайн, при това подвижен. Автор / Източник: http://www.schoener-wohnen.de

Модерна баня и тоалетна- две в едно.

Модерна баня и тоалетна- две в едно. Автор / Източник: http://www.schoener-wohnen.de

Точно под душата осветете добре, за да не стоите на тъмно.

Точно под душата осветете добре, за да не стоите на тъмно. Автор / Източник: http://www.schoener-wohnen.de

Важното е огледалото да не се осветява отгоре, а встрани, за да не се падат грозни сенки върху лицето.

Важното е огледалото да не се осветява отгоре, а встрани, за да не се падат грозни сенки върху лицето. Автор / Източник: http://www.schoener-wohnen.de

PREV NEXT

Визитка: 
Анне Цубер е главен редактор на HÄUSER, считано за едно от най-добрите международни списания за архитектура и дизайн. Тя също е зам. гл. редактор  на немското сп. „der SCHÖNER WOHNEN”. Анне Цубер е всепризната експертка по въпросите за дома, за нея журналистите казват, че „за къщата знае просто всичко”.

- Съгласна ли сте, че планирането на банята може да се нарече висш пилотаж в обвавеждането или?
- Точно така. Причината е, че човек се нуждае от много и различни видове  майстори у дома: зидар, дърводелец, плочкаджия, водопроводчик, евентуално стъклар и специалист по парното. Като цяло ремонта на банята е скъп. Особено скъп става, когато се допуснат грешки. Затова винаги бих се обърнала към специалист по планирането на бани. Тогава цялата работа се поема и ръководи от един експерт, и са наясно предварително колко ще им излезе новата баня.

- Какво непременно трябва да избегнем?
- Трябва да не се подаваме на изкушението да искаме да сме твърде модерни. Това особено личи при дизайнерските хотели колко бързо нещо изведнъж става демоде, а вчера е било последния писък на модата.

- Откъде да започнем?
- Със скиците, чертежите, така наречената Хоризонтална проекция. Ако се прави пристройка, трябва непременно да се планира и един прозорец. Тоалетна и баня в едно помещение е решение само в краен случай. В такъв случай WC- то се налага да се скрие зад една полувисока стена. С една или две мивки, душ, вана или двете? В най-добрия случай е банята да е много близко до спалнята. Останалото обзавеждане зависи от личното предпочитание, но и от мястото, с което разполагаме. 

- Най-новата мода е двете стаи да се съединят?
- Да. И тогава се намирам във ваната до моето легло. Откровен казано, на мен това разстояние ми е твърде близко. Освен това бих се тревожила, че моята пухена завивка ще пострада от изпаренията. 

- Банята трябва да е повече - място за лична хигиена или място за спа и уелнес?
- И двете. Сутрин  имам само 17 мин. лично време- за къпане, сешоар, миене на зъби, следователно банята трябва да е много удобна, но тя трябва да въздейства и на моите сетива. В банята започва и завършва моя ден.

- Какво още трябва на добрата баня?
- Правилните материали. Преди тя цялата се покриваше с плочки- от горе до долу, а сега плочки се слагат само там, където е необходимо, а стените се оставят голи.

- Кои плочки са за предпочитане?
- Големият формат, и да са от гранитогрес, който изглежда като природен камък. Те имат предимството да са само с няколко фуги, защото фугите с течение на времето стават все по-грозни. Освен това с големи плочки малкото пространство изглежда по-голямо. За т.нар проблемни бани с много ъгълчета и извивки се препоръчва стъклена мозайка, тъй като тя може да пасне на всяко ъгълче, без да изглеждат скупчени.

-Изискванията към светлината?
- Важното е огледалото да не се осветява отгоре, а встрани, за да не се падат грозни сенки върху лицето. И  не забравяйте мястото под душа, защото бързо ще се отзовем на тъмно, особено ако има разделителна стена между баня и тоалетна.

- И накрая, няколко думи за избор на вана?
- Звучи глупаво, но трябва да си легнете пробно в магазина. Някои от моделите изглеждат страхотно, особено тези в които може да се седи и от двете страни,  но когато човек легне, не може да използва краката си за опора и вътре се хлъзга като костенурка.

Автор: Превод от www.schoener-wohnen.de : Светлана ЖЕЛЕВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори