Търси

Домашният офис – инвестиция в бъдещето

Заетостта е на път да се превръне в състояние на ума, без да е ангажирана с определено място. Обособяването на работен кът у дома е не само необходимост, но и инвестиция в бъдещето.

Сутеренът - перфектният домашен офис

Сутеренът - перфектният домашен офис Автор / Източник: www.homesthetics.net

Използвайте нишите между помещенията

Използвайте нишите между помещенията Автор / Източник: www.evakuatorspb.com

Коридорът може да се превърне в идеален кът за работа

Коридорът може да се превърне в идеален кът за работа Автор / Източник: www.gerdan.co

Домашен офис в гардероба

Домашен офис в гардероба Автор / Източник: www.tigerlillyquinn.com

Офис под стълбището

Офис под стълбището Автор / Източник: www.bestthingsga.com

Направете си офис на тавана

Направете си офис на тавана Автор / Източник: www.pgfotograf.com

Оптимизирайте нишите и ъглите

Оптимизирайте нишите и ъглите Автор / Източник: www.pinterest.com

Превърнете таванското помещение в удобен офис

Превърнете таванското помещение в удобен офис Автор / Източник: www.prnewswire.com

Преобразете балкона в кът за работа

Преобразете балкона в кът за работа Автор / Източник: www.sjenskiymir.com

Нов живот за неизползваното мазе

Нов живот за неизползваното мазе Автор / Източник: www.homesthetics.net

PREV NEXT

В ерата на високите технологии и развитието на комуникациите все повече хора работят заедно от различни страни и часови зони. Това променя драстично работния процес и регламентираното време за изпълнение на задачите.

В последните години зачестиха обявите за „гъвкаво“ работно време, появиха се така наречените co-working места, а фрийлансърите се увеличават стремглаво. Това на практика означава, че 8-часовият работен ден във фирмен офис в съвсем близко бъдеще ще се превърне в отживелица. Промяната, през която минаваме в момента вещае, че в бъдеще не фиксираните длъжности, а личността и личностните характеристики ще са водещи фактори. Регламентираното работно време вече няма да е от значение. Заплатите няма да се базират на присъствие в офиса, а на количество реализирани проекти на компанията.

Офисът се превръща в ненужен разход
Нарастващ процент от работодателите осъзнават неуместното влагане на средства за наемане и поддръжка на специализиран офис, наред с немалкото предимства на дистанционния модел. Какво налага това? Често пъти техниката в офиса е бавна и стара, което води до повече нерви на служителите и по-малка продуктивност, имайки предвид, че вкъщи може да работите с последно поколение софтуер и хардуер, например. За мениджърите пък остава извода, че няма как да изискват креативност и бързина от своите колеги, при положение, че не могат да им осигурят съответната микросреда. Wi-fi технологията направи възможно съхраняването на инфорцията на облак, провеждането на видеоразговори и скайп интервюта. С две думи - можем да сме заедно с колегите си, дори и да се намираме на разстояние от тях.

Тази тенденция кара все повече хора да обмислят обособяването на кътче за работа от дома. Не винаги обаче жилището разполага с достатъчно голяма площ за отделен кабинет, а със сигурност такова начинание изисква поне няколко квадратни метра. Организацията на работния кът в това пространство трябва да предлага нужния комфорт и усамотение, да позволява разполагане на компютър или лаптоп, място за складиране на фирмения архив и работните консумативи, а ако дейността на компанията го изисква и място за провеждане на срещи и презентации. Всички тези фактори определят избора на подходяща зона за подобно предназначение като водещ аспект. Ето и няколко идеи, от които може да почерпите вдъхновение при организиране на наличното пространство.

Използвайте ъглите и нишите
Ако жилището е проектирано в концепция „отворен план“, със сигурност може да оползотворите онези кътчета от помещението, които доста често остават неизползвани. Почти всяка ниша, която е достатъчно голяма да побере малко бюро и компактен стол, може да се превърне в работно място у дома. За оптимално разполагане на офис техниката и нужните материали, е добре да се използва пространството по вертикала, където да се разположат различни по размери рафтове. В повечето случаи до ъглите и нишите трудно достига естествена светлина. С оглед на това, ако решите да използвате такава зона за работна, ще е необходимо да предвидите и подходящо осветление.

Работен кът в коридора
Антретата и коридорите често пъти могат да осигурят достатъчно място за кът с бюро, особено ако се оползотворят иначе неизползваемите ъгли и чупки. Ако това пространство разполага с прозорец, не се колебайте да ги поместите точно до него. Така не само се постига уединение, но и достатъчно естествена светлина. В тези кътчета от дома има достатъчно място за ъглово бюро, стол и дори за тесен, но висок шкаф. Освен в дъното на коридора, кабинетът може да се вмести и странично, по протежение на стената.

Офис в гардероба
Почти всеки гардероб или шкаф, стига да е достатъчно дълбок, може да се използва като малък домашен офис. Така не само ще спестите пространство, но и може да го направите невидим за околните – когато затворите вратите офисът се превръща в обикновена домашна мебел. Единият от рафтовете, с желаната височина се ползва за бюро, а останалите служат за поставяне на книги, аксесоари и декорация. Мебелите трябва да са компактни и минималистични – добре е столът да се прибира частично навътре. Вътрешната страна на вратите може да играе ролята на дъска за съобщения или окачване на предмети.

Офис под стълбището
Подстълбищното пространство също може да се окаже отлична възможност за обособяване на удобен и функционален домашен офис. В повечето случаи стълбите са достатъчно големи, за да може под тях да бъдат поместени бюро, компактен стол, компютър и рафтове. В зависимост от разположението на стълбите, може да изберете перпендикулярно подреждане на офис или стенни облицовки. Може дори да добавите плъзгаща се стъклена врата за повече усамотение и минимално разсейване при работа. Подходящо би било да интегрирате вградени рафтове за съхранение на книги и офис консумативи.

Кабинет в таванско помещение
Ако живеете в къща, със сигурност разполагате с повече пространствени възможности. Може би последното място, за което сте се замисляли е таванът. Истината е, че тази част от дома би могла да се превърне в самостоятелен работен кабинет. Просто трябва да го освободите от ненужните вещи и може спокойно да се настаните там. Колкото и малка по квадратура да е таванската част, със сигурност ще има достатъчно място за поставяне на функционално бюро с широк плот и удобен ергономичен стол. Удачно е да използвате скосената част за разполагане на шкафове за съхранение, така че да остане достатъчно свободно пространство за всички останали мебели. Таванските помещения се намират в изолация от останалите етажи на къщата и позволяват да се абстрахирате от глъчката на ежедневието. Очарованието на гледката от високо пък, действа едновременно отпускащо и зареждащо. Не случайно се използват за ателиета от много хора на изкуството. Такава атмосфера стимулира креативността и вдъхновението.

Домашен офис на балкона 
Колкото и странно да изглежда, работен кът може да обособите и на балкона. Такова начинание  обаче, е свързано с по-сериозно преустройство на апартамента. Ако искате да използвате тази част от жилищната площ като работна, непременно ще трябва да я остъклите. Стените трябва да са допълнително изолирани, тъй като са външни и постоянно изложени на въздействието на климатичните условия. Много хора решават да приобщят балкона към някоя от стаите в дома, именно с цел създаване на домашен офис. Това не е никак лесна задача, с оглед на това, че ще трябва да се събарят вътрешни стени и да се оформят арки и ниши. Законовите разпоредби в тази насока също трябва да се спазват. Въпреки всички тези фактори, инвестицията със сигурност ще си заслужава – ще спечелите допълнително пространство за бюро и място за съхранение на документи и проектиране на тематична декорация.

Сутеренът– перфектният домашен офис!
Обособяването на домашен офис в мазе е често практикуван вариант не само в американските къщи, а все по-често и у нас. Ще се изненадате колко функционално може да се окаже такова помещение. За да превърнете мазето в работен кът, ще е нужно преди всичко да подходите като професионалист и да мислите в дългосрочен план. Първата стъпка е да се уверите в сигурността и безопасността на тази част от дома – надеждна водопроводна инсталация, липса на пукнатини по стените и тавана, алтернативи за отопление. При положение, че тук ще се съхранява цялата важна документация, със сигурност не пренебрегвайте тази стъпка от проекта. След това разбира се, трябва да мислите практично. Използвайте ефективно простанството за разполагане на бюро и няколко стола. Имате достатъчно място за поместване на шкафове и чекмеджета, така че не се лишавайте от това удобство. Предвидете най-малко два кръга осветление, особено в случай, че мазето не разполага с прозорец. Аранжирайте стените с атрактивно произведение на изкуството или тематични предмети в унисон с дейността на компанията.

Заетостта е на път да се превръне в състояние на ума, без да е ангажирана с определено място. Обособяването на работен кът у дома е не само необходимост, но и инвестиция в бъдещето. 

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори