Търси

Незалязващата слава на кованото желязо

Някакво особено чувство витае около романтичните извивки на металните елементи, те от своя страна пораждат усещане за престиж и класа, ведно с внушението за непреходност.

Парапети от ковано желязо придават уникален стил на сградата

Парапети от ковано желязо придават уникален стил на сградата Автор / Източник: Железен стил ЕООД, www.jelezenstil.com

Кованото желязо е подходящо за изработка на врати и портали

Кованото желязо е подходящо за изработка на врати и портали Автор / Източник: Железен стил, www.jelezenstil.com

Люлката от ковано желязо придава чар на двора

Люлката от ковано желязо придава чар на двора Автор / Източник: Железен стил, www.jelezenstil.com

Очарованието на кованото желязо в интериора

Очарованието на кованото желязо в интериора Автор / Източник: Железен стил, www.jelezenstil.com

Преградна стена от ковано желязо - акцент в екстериора

Преградна стена от ковано желязо - акцент в екстериора Автор / Източник: Железен стил, www.jelezenstil.com

Вратите от ковано желязо са красиви и дълготрайни

Вратите от ковано желязо са красиви и дълготрайни Автор / Източник: Железен стил, www.jelezenstil.com

Незалязващата слава на кованото желязо

Незалязващата слава на кованото желязо Автор / Източник: Железен стил ЕООД, www.jelezenstil.com

Стилна ограда от ковано желязо

Стилна ограда от ковано желязо Автор / Източник: Железен стил ЕООД, www.jelezenstil.com

Парапетите придават стил на къщата

Парапетите придават стил на къщата Автор / Източник: Железен стил ЕООД, www.jelezenstil.com

Ефирните парапети стоят тежко и придават класа

Ефирните парапети стоят тежко и придават класа Автор / Източник: www.nestopia.com

Всеки детайл от ковано желязо има свойството да акцентира въру себе си

Всеки детайл от ковано желязо има свойството да акцентира въру себе си Автор / Източник: www.sipfon.org/ pinterest.com

Козирка над главния вход от ковано желязо.

Козирка над главния вход от ковано желязо. Автор / Източник: www.wroughtirondiprinzio.com

Достолепие излъчва ограденият с ковано желязо имот.

Достолепие излъчва ограденият с ковано желязо имот. Автор / Източник: www.oldhouseonline.com

Желязото се вписва органично в щедро озеленената градина.

Желязото се вписва органично в щедро озеленената градина. Автор / Източник: www.imgdataserver.com

Кованото желязо в интериора.

Кованото желязо в интериора. Автор / Източник: www.generva.com

Мебели за градината.

Мебели за градината. Автор / Източник: www.heatnsweep.com

Градински шезлонг от ковано желязо.

Градински шезлонг от ковано желязо. Автор / Източник: www.altarchive.org

PREV NEXT

Когато говорим за изконното желание на човек да се обгражда с красиви вещи, носещи радост за окото, емоционално въздействие и дори сантимент, може би един от най-ярките примери е и си остава кованото желязо.
Някакво особено чувство витае около романтичните извивки на металните елементи, те от своя страна пораждат усещане за престиж и класа, ведно с внушението за непреходност. И както несъзнателно и мигновено се доверяваме на якостта на желязото, така възприемаме и цялостната атмосфера на дома, в който то участва като декорация, под най-различни форми или изпълнява съвсем определени функции,освен чисто естетическите.

Къде можем да го срещнем..., още от портала и оградата.
Достолепието, което излъчва ограденият с ковано желязо имот, няма аналог. Дори ефирните и тънки ограждения, стоят тежко и придават класа. Рисунъкът, под който се редуват елементите, е белег на идентичност, безмълвна комуникация и индикатор за цялостното отношение на собственика към дома и съпътстващите го детайли, и не на последно място - не е изключено там да е преплетена преднамерена символика, като начин на заявяване.

А каква е вероятността да срещнем кованото желязо отвъд оградата и в пределите на дома..., ами почти сигурно е 100 %, ако сме преминали през такъв портал, защото присъствието му създава пристрастност. Като козирка над главния вход или парапети покрай външното стълбище и за терасите, или подчертаващи величествената осанка на входната врата, със сигурност се стига до момента, когато е трудно да се спреш. Както се казва първият такъв елемент просто повлича крак, но известна доза умереност би била само от полза за цялостната визия на екстериора и къщата.

Потапяйки се в атмосферата на аристократичност и романтичен прованс, няма как да не потърсим същото това продължение и в уютната обстановка на градината. Желязото се вписва почти органично в щедро озеленената градина. На фона на избуялата растителност и пищно цъфтящи видове, някак съвсем естествено се поражда желанието да се настаним удобно в градинската беседка или върху кокетна пейка, и да се отдадем на несравним разкош, унесени в плавните извивки на железните им конструкции.

Няма как да останем бездушни и пред погледа на изящна "дантелена" градинска маса и столове от ковано желязо. Този приковаващ декоративен елемент гарантирано ще бъде любимото място на открито и на собственици и на гости в горещите летни дни и последващите прохладни вечери. И няма да сгрешим ако кажем - да, този материал навява и създава спомени. Отвъд красотата и романтиката, чисто прагматично, мебели и елементи от ковано желязо са перфектното обзавеждане и декорация за външна среда. Не изискват особени грижи и никога не остаряват, в буквален и в преносен смисъл. Чудесни решения се получават и при комбинирането им с камък и дърво, тази природна закономерност е и предпоставка за постигане на естествен баланс и заслужен релакс за сетивата, а защо не и за нестихващи градински партита.

Разнообразието от опции за градинско обзавеждане и декорация буквално активира въображението. От разкошни беседки и перголи, красиви цветни арки и паравани, през удобни кресла, шезлонги, маси и пейки, до обсебващи детайли - градински лампи и фенери, стойки за саксии, висящи кошници, цветарници и кашпи до разтапящи погледа статуетки и фигурки, табели, указателни знаци и звънци, стига просто да сте на такава вълна...

А веднъж завладее ли ви тази страст, просто няма да искате да се разделите с нея, дори и след края на лятото. Най-вероятно ще пожелаете да пренесете цялата тази атмосфера в дома си, съвсем естествено е да прехвърлите цялото си обожание в зимната градина, а горещия чай да ви напомня за идващите отново летни месеци и студената домашна лимонада.

Кованото желязо е материал, който съвсем не е чужд и за интериорните пространства. Такива концепции могат да се развият в няколко направления, всичките достатъчно ексцентрични и завладяващи.

Неизменно свързани с екзотично въздействие и признак за "южняшка кръв", ефектът на мебелите от ковано желязо допълнително се подсилва от използването на керамчични облицовки, ръчно рисувана глина, грубо тъкани текстили, памучни дантели или пачуърк, за наистина неотразим стил и идентичност. В такава обстановка лятото ще бъде единственият сезон, а горещата атмосфера няма да се нуждае от "подклаждане".

Цялостен интериор или изолирано помещение на рицарска тематика, не биха били възможни без детайлите, изработени от ковано желязо. Разкошни полилеи, свещници, стенни фенери и държачи за факли, мебелен обков и елементи за камината. Пресъздаването на атмосферата от тези отминали времена вече е предпоставка за създаване на вълнуваща среда, дори и в днешни дни.

И като за финал да не пропуснем да припомним, че дори и най-дребният детайл от ковано желязо има учудващото свойство да акцентира върху себе си, преди всичко останало наоколо. Така неизменно необходимите стъргалка за обувки или чукче за входна врата,  излизат извън пределите на функцията си, защото са белязани с очарование.

Автор: "Още за къщата"

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори