Търси

Саксиите с напоителна система – удобство и грижа

Има начин да се наслаждаваме на любимите си растения като използваме контейнери с иновативни системи за поливане.

Грижата за цветята вече не отнема от времето ни

Грижата за цветята вече не отнема от времето ни Автор / Източник: www.studioclam.com

Саксиите с напоителна система - удобство и грижа

Саксиите с напоителна система - удобство и грижа Автор / Източник: www.houseofplants.co.uk

И капризната орхидея се чувства добре

И капризната орхидея се чувства добре Автор / Източник: www.kuhnipark.ru

Нека растенията кипят от живот

Нека растенията кипят от живот Автор / Източник: www.theplantpotcompany.com

Контейнерите могат да се използват и на открито

Контейнерите могат да се използват и на открито Автор / Източник: www.qdecor.pl

Основен принцип на работа

Основен принцип на работа Автор / Източник: www.quickcrop.co.uk

Самополивните саксии имитират природата

Самополивните саксии имитират природата Автор / Източник: www.intende.pl

PREV NEXT

Ролята на цветята не се свежда единствено до това да радват окото с прелестната си визия. Отглеждани в подходящите условия, те могат да допринесат за здравословния вътрешен климат. За много хора обаче отглеждането на цветя се оказва допълнителен ангажимент в иначе така натовареното ежедневие, който често остава на заден план. Да не споменаваме семейните ваканции, когато у дома и без това няма кой да се погрижи за тях. Има начин да се наслаждаваме на любимите си растения и то с минимални усилия, а именно като използваме контейнери с иновативни системи за поливане.

Недостатъци при традиционните саксии
Водата играе водеща роля в жизнения цикъл на растенията. Тя служи за транспортиране на хранителните вещества от почвата към кореновата система и оттам до цялото растение. Влагата от вътрешността на листата се изпарява във въздуха. Загубата на влага от своя страна предизвиква процес на циркулация или издърпване на вода от долната част на растението към горната. При използването на традиционни съдове за засаждане поливането става върху самата пръст, което осигурява влажна среда едва на половината от почвения слой. В резултат растението израства с плитка коренова система, недостатъчно здрава да понесе тежестта на структурата му над почвата. Растението не успява да си набави важни хранителни елементи и има голяма вероятност да загине в големите горещини. Казано с други думи, влагата от повърхността на почвата се изпарява прекалено бързо, като подлага любимите ни цветя на постоянна битка за оцеляване. Тези непрекъснати изпитания „объркват“ растението, което рефлектира в лошото качество на развитието му.

От друга страна поливането в дълбочина също може да има негативни последици. Прекомерното количество вода осигурява влага за цялата почвена среда, но има опасност хранителните вещества да се отмият от участъците, в които се усвояват от растението в максимална степен. Тук откриваме и противоречието, по отношение на това как да осигурим оптимално количесто влага, с оглед да предотвратим недостатъчно добре развита коренова система. Отговорът е прост – отлично средство за това са саксиите с напоителна система или т. нар. самополивни саксии.

Защо да използваме самополивни саксии?
Принципът на работа на самополивните саксии осигурява цялостна влажна среда и позволява на растението да се самоснабдява с нужното количество вода по всяко време, без това да предизвиква загуби на хранителни вещества. Основните компоненти на подобни иновативни продукти съдържат резервоар за вода, контейнер за растението, фитили за предаване на влага към почвата и индикатор за наличието на вода.

Принцип на работа 
От водния резервоар, намиращ се под контейнера за растението влагата преминава по малки отвори (фитили) и прониква в почвата по капилярен път. Почвата е постоянно снабдена с точното количество вода, а от друга страна се поддържа аерирането на кореновата система, посредством образуването на малки въздушни джобове. Ролята на водния резервоар е ключова. Той не просто отнема от грижите ни за поливане, но и балансира натоварването на водния приток. Растенията, отглеждани в подобна среда не преминават през тежките периоди на изсушаване и прекомерно напояване и в резултат развиват здрава коренова система и очарователна външна визия. Резервоарът се изработва с различна вместимост и растението може да се самополива в продължение на дни, а при по-висококачествените контейнери и с месеци. Необходимо е единствено да следим индикаторът за вода и когато той достигне своя минимум да налеем вода в контейнера.

Особености по отношение на наторяването
Единственият проблем, с който може да се сблъскаме при използването на самополивни саксии е прекомерната концентрация на минерални соли в почвата. Това се случва поради факта, че водата постоянно се издърпва от долната част на растението към горната и се изпарява на повърхността, оставяйки депа от неразтворени соли. С течение на времето те може да се натрупат в почвата и да станат токсични за растението. Най-често обаче, причината за загиването на растенията е добавянето на течни торове. Можем да предотвратим това като използваме гранулирана тор и я смесим с почвата и то по време на засаждането, следвайки точните указания за това.

Препоръчително е да използваме растителен субстрат 
Когато избираме желания контейнер, със сигурност ще ни бъде предложено да закупим и растителен субстрат, който е отлична алтернатива на традиционната почва. Той съдържа бавно усвояваща се тор, като ефективността й може да варира между 6 и 12 месеца. Растителният субстрат не само осигурява оптимално хидратиране, но и поддържа аерирането на кореновата система. Хранителните елементи се складират и освобождават, когато растението се нуждае от тях. Отличава се с по-голяма стабилност на структурата  пред тази на почвата – няма да се сгъсти или да намалее от самосебе си. Освен всичко това растителният субстрат регулира нивото на Рh и е предназначен за многократно използване.

Няколко полезни съвети
Не трябва да оставяме резервоарът за вода празен
- В противен случай почвата много бързо ще се изсуши, което ще лиши растенията от необходимата влага. Можем да сравним това с попивателна кухненска гъба. Ако не е леко влажна, тя не попива водата и не можем да работим с нея. Поради тази причина след самото засаждане за определен период от време растението се полива стандартно отгоре за да се овлажни почвата и да се улесни издърпването на водата от долу нагоре.
При зимните студове самополивните саксии не трябва да се оставят навън – при прекалено ниски температури водата в резервоара ще замръзне и респективно ще увеличи обема си, като е много вероятно съдът да се счупи. За предпочитане е да източим резервоара и да приберем саксията на стайна температура за да я използваме отново през пролетта.

Самополивните саксии са една добра инвестиция за съвременната домакиня. Уникалната им система ще ни спести доста усилия и грижи по правилното отглеждане на растенията, а те ще ни се отблагодаряват със свежата си осанка. Съобразно дизайна и специфичните изисквания на потребителите за дома или офиса, много производители са патентовали изключително модерни продукти.Самополивната саксия може да бъде не просто съд за цветята ни, а и едно оригинално бижу в интериора.

Автор: Румяна БОНЕВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори