Търси

Огледалото днес е дизайнерски предмет

В миналото то е било приемано като знак за богатство, днес ги има по няколко във всяко жилище.

Все повече дизайнери се обръщат към стенното огледало.

Все повече дизайнери се обръщат към стенното огледало. Автор / Източник: www.hotel-pictures.net

Практичен вариант е комбинацията от шкаф и стенно огледало.

Практичен вариант е комбинацията от шкаф и стенно огледало. Автор / Източник: www.livingathome.de

Реверанс към добрите стари времена.

Реверанс към добрите стари времена. Автор / Източник: www.livingathome.de

Алтернативно можете да облегнете огледалото за стена и така рамката излиза на преден план

Алтернативно можете да облегнете огледалото за стена и така рамката излиза на преден план Автор / Източник: www.livingathome.de/

Стенните огледала  се монтират на височината на очите.

Стенните огледала се монтират на височината на очите. Автор / Източник: www.livingathome.de/

Още свежи идеи за кобинация от огледала.

Още свежи идеи за кобинация от огледала. Автор / Източник: интернет

PREV NEXT

В миналото огледалата са били считани за знак за богатство, днес украсяват всяко жилище. Ползваме ги, защото наистина имаме нужда от тях, но те имат и декоративна функция. От формата му зависи как то действа върху жилищната атмосфера.
То прави дома да по-бляскав, а някои стаи - по-големи, грижи се да има повече светлина и се превръща все повече в дизайнерски предмет. Най-новите модели егоистично, дори нарцистично изтеглят цялото внимание към себе си.

 Едно огледало - много форми
Огледалата ги има в безброй варианти- ръбести, квадратни, кръгли, правоъгълни и в куп необичайни форми. Има ги големи и малки, с и без рамка. Дори самата рамкка се предлага в различни материали, цветове и стилове, отбелязва специализираният сайт www.livingathome.de

Огледала за стена, на стойка и в цял ръст. Класическо огледало е стенното. Другите също могат да се поставят и облягат на стената, когато са за коридор или спалня. В банята до огледалото, над мивката се намират винаги едно козметично огледало, което силно увеличава огледалния образ. 

Ръчното огледало е едно от най-разпространените, когато е с дръжка, носи носталгичен характер и лежи върху тоалетната масичка. „Огледалце, огледалце...”

Огледала за баня и коридор
Огледалото в банята трябва да е преди всичко функционално. Особено практични са моделите с вградено осветление или пък с подвижни вратички, които го затварят.

В коридора огледалата се комбинират често с гардероб, което пести място. Внимание: в коридора понякога е тъмно, а едно добро осветление е направо задължително. Преди да монтирате огледалото, то направете така, че светлината да не ви заслепява. 

Огледалото като декоративен елемент
Има го като плочка с огледало. Ако повече от тях са подредени в редичка или под формата на четириъгълник, то се получава една ефектна декорация. Тези огледални плочки може да са практични. Напр. за проверка на грима преди излизане.

Съвети и малки трикове:
1
. Огледалата карат малките стаи да създават впечатление, че са по-големи. Но твърде големите огледала дразнят. Повече светлина и пространство получава една стая, ако огледалото отразява прозореца или ако е закачено на дължина.

2. Огледалата често са тежки и по тази причина трябва със специално  предвидените за тази цел болтове и стойки да бъдат закачени. Стенните огледала  се монтират на височината на очите. При закачането на огледалото в цял ръст, трябва предварително да се прецени на каква височина  да се постави, за да се виждате в цял ръст.

3. Огледалото се чисти най-напред с кърпа и топла вода, или със специален препарат за стъкло. За чудесен блясък то се полира със суха кърпа, това си го знаете.

4Едно  обикновено четириъгълно огледало пасва на всеки стил и на всяко жилище. Предлагат се във всяка желана големина, с и без рамка. Огледалото без рамка е най-подходящо при тесни, „маркучоподобни” стаи. Закачете го на една от дългите стени на стаята или в тесния коридор (на стената между две врати). Така площта изглежда по-голяма, отколкото е, пояснява специализираният сайт www.schoener-wohnen.de/.

5. В тъмните пространства на къщата закачете едно стенно огледало, най-добре така, че да може да отразява светлината от прозореца. Ако имате мрачна стая, без прозорец и друг източник на светлина, то на помощ идва огледалото, което се закача срещу  вратата, която най-често се отваря. Влизате и се оглеждате.

6. Една гъвкава и изгодна алтернатива на огледалото за стена са огледалните кахли, които различни фирми предлагат. С тях в стенно огледало могат да се превърнат цели врати или цялата площ на стената, без ограничение в големината и формата.

7. Стенните огледа с рамка ги има в различни стилове, цветове и материали. Те имат „по-жилищно” излъчване, от тези, които са без рамка.

8. Стенно огледало, което виси свободно с хубава, дървена рамка е чудесно за спалнята или хола. Тъмните рамки на огледалото изглеждат най-добре на светли стени. Стенно огледало с бяла рамка пък най-добре пасва пред тъмни, тъмносиви и сини стени. 

9. Алтернативно можете да облегнете огледалото за стена и така рамката излиза на преден план. Това важи особено за огледала със силно профилирани дървени рамки.

10. Едно от дизайнерските хрумвания напоследък е  огледалото да се отваря като книга и да се затваря. Практично за тези, които искат огледалото да изчезва от време на време като аксесоар от стаята.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори