Търси

Автоматизираната подземна поливна система - АППС

С автоматичната поливна система се постига пестеливо използване на водата, равномерно поливане, естетичен вид на растенията и свободно време за почивка

Автоматизираната подземна поливна система

Автоматизираната подземна поливна система Автор / Източник: „ЯМАТО” ЕООД

С автоматичната поливна система се постига пестеливо използване на водата, равномерно поливане, естетичен вид на растенията и свободно време за почивка. Настройката на отделните поливни времена за различните зони и видове поливна техника осигурява точното количество вода за всеки тип растения.

За изготвянето на точен проект за АППС е необходимо да сте наясно с типа на водоизточника – сондаж, кладенец, дренажна (подпочвена) вода, сива вода – повторно използвана пречистена отпадна вода; неговите параметри – дебит и налягане; както и какво ще поливате – трева, цъфтящи растения, жив плет, овошки и др. За прецизния проект е важно да се знае изложението на терена, наклоните (денивелацията), разположението на сгради, пътеки, подпорни стени, водни площи, скални кътове, типовете растителност, климат и вид на почвата.

Автоматичната поливна система има следните компоненти:
• Потъващи хидранти – разпръсквачи тип спрей (за по-малки площи) и роторни (за по-големи).
• Eлектромагнитни клапани – задействат се по импулс от програматора; могат да бъдат на 9 или 24V.
• Шахти за клапани – защитават монтираните в земята клапани и друго оборудване и позволяват лесен достъп. Устойчиви са на удар, атмосферно влияние и имат UV защита.
• Капково напояване – препоръчва се за поливане на цветни лехи, жив плет, цветарници, храсти и зеленчукови градини. Доставя вода директно в зоната на корените на растението.
• Контролер – управлява клапаните по зададена програма. Контролерът може да бъде на 9 или 24V в зависимост от това имаме ли на разположение електрическо захранване или не. Лесен е за употреба и има множество функции: тест на системата, водно бюджетиране, при желание – ръчно пускане на станция или цикъл и др.
• Сензор за дъжд – спестява вода, удължава живота на поливната система, автоматично измерва количеството паднал валеж и не позволява на поливната система да полива в дъждовни дни. Добавянето на това устройство осигурява пестене на вода над 20%.
• Тръби и фитинги – по материал и размер и вид се избират съобразно параметрите на конкретния проект.
Изпълнителят избира най-подходящите за проекта продукти на базата на конфигурацията на местността, ландшафта и наличните воден дебит и налягане.
Ангажиментът на изпълнителя излиза извън рамките на проектирането и уточняването на системата. Той осигурява слединсталационната поддръжка – гаранционна и извънгаранционна, както и, ако е необходимо, разширение на системата.

Всички компоненти на АППС са разположени в земята, с изключение на контролера и капковия маркуч, а в някои случаи и те – при избор на програматор на 9V и подземно капково, така че нищо не разваля вида на градината и удоволствието от красивата гледка.

Автор: Аспарух Данов, „ЯМАТО” ЕООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори