Търси

Съвети за градината: Как да поливаме правилно?

Не насочвайте градинския маркуч срещу цветята, водата да пада като лек дъждец и като дъга.

Не насочвайте градинския маркуч срещу цветята, водата да пада като лек дъждец.

Не насочвайте градинския маркуч срещу цветята, водата да пада като лек дъждец. Автор / Източник: интернет

Още през април градинарите могат да започнат със засаждането на  техните балконни саксии.

Още през април градинарите могат да започнат със засаждането на техните балконни саксии. Автор / Източник: интернет

Покълващите цветя имат нужда от повече грижи

Покълващите цветя имат нужда от повече грижи Автор / Източник: www.hobbygaertner.nl

Дали отглеждате рози, гола морава или  репички, водата е най-важното нещо за растенията.

Дали отглеждате рози, гола морава или репички, водата е най-важното нещо за растенията. Автор / Източник: en.wikipedia.org

Не се притеснявайте от застоялата вода от тръбите.

Не се притеснявайте от застоялата вода от тръбите. Автор / Източник: www.gartentipps.com

Дъждовният варел ще ви пести и разходи за вода.

Дъждовният варел ще ви пести и разходи за вода. Автор / Източник: www.rainbarrelsource.com

Събирайте, колкото се може повече дъждовна вода

Събирайте, колкото се може повече дъждовна вода Автор / Източник: owensboroliving.com

Клюмването на цветята често се дължи на повишаване стойността на pH-то.

Клюмването на цветята често се дължи на повишаване стойността на pH-то. Автор / Източник: интернет

Фуксията радва окото

Фуксията радва окото Автор / Източник: www.aunet.no

Бругмансията обича повечко вода

Бругмансията обича повечко вода Автор / Източник: www.bdkr.ru

PREV NEXT

Дали отглеждате рози, гола морава или  репички, водата е най-важното нещо за растенията. Много собственици на градини и балкони поливат твърде често, в неправилното време  или с твърде малко вода. Кои са най-важните правила, съветите са на сайта www.hr-online.de.

Ако не отглеждате само кактуси, треви и други растения, които издържат на суша, то цветята трябва да се поливат редовно. При това трябва да го правите като пестите време и вода. 

1. Точното време от деня
Най-добре е да поливате между 6 и 7 сутринта. Така зареждате растенията с вода за целия ден. Това важи особено за летните месеци, когато навън все още не е толкова горещо. Тогава ще се изпари много малко поливна вода, а растенията няма да „увесят глава”.

Градината е добре да се полива вечер. Никога не поливайте директно върху листата, тъй като слънчевата светлина може да се пречупи през водната капка и това съчетано с жега да направи дупки в листата. Ако все пак растенията трябва да се поливат и през деня, то свикнете да сипвайте водата върху корена.

2. Какво количество?
Когато  поливате, винаги преценявайте. Цветята в глинени саксии и гърнета трябва да ги поливате дотогава, докато  първите струйки вода започнат да се стичат по дъното на чинийката. Поливайте бавно, с нежен замах, за да може земята и пръстта максимално да „засмучат” водата. По този начин корените се запасяват за по-дълго време. Защото 10 литра (1 голяма кана за поливане) върху 1 кв.м. проникват точно 10 см в почвата.

3. Научете се да познавате растенията си и това, което те ви казват.
Много растения показват липса на вода чрез липса на листенца и понаведени връхчета. Добре е да не стигате дотам. Но все пак практично е да „възпитате” цветята си да не се нуждаят от голямо количество вода. И това го правите малко преди те от жажда да увиснат своите листенца. По този начин цветята и храстите биват принудени да развият своите корени и да усвояват цялата вода в почвата. Цветя с добре развити корени имат по-рядко нужда от вода.

4. Как се полива най-добре?
Разпределете първоначално водата върху лехата. Когато тя е проникнала в най-горния слой на почвата, полейте отново. Така се напоява по-добре. Поливайте нежно, никога не насочвайте градинския маркуч към растенията. Тази мощна струя може да оголи корените, вреди и на клонките. Дръжте маркуча нагоре и по диагонал. Погрижете се водата, която пръскате да наподобява на „лек дъждец” и тя да пада като дъга върху лехата. Ползвайте най-добре специални разпределители за поливане, които правят водната струя по-нежна.

5. Грижи през пролетта
Още през април градинарите могат да започнат със засаждането на  техните балконни саксии. Не прекалявайте с водата, това води до натрупване на влага и растенията могат да се развалят. Следете влажността на почвата.

6. С каква вода?
Най-хубава е дъждовната вода, която е с приятна температура за растенията, а нежното й падането се поема много добре от земята и дълго се съхранява. Затова събирайте, колкото се може повече дъждовна вода. Най-добре това да е дъждовен варел. Той ще ви пести и разходи за вода. Когато използвате чешмяна вода, тя не трябва да е леденостудена. Не се притеснявайте от застоялата вода от тръбите. Цветята я обичат. Поинтересувайте се и от pH- стойността на водата. Блатните растения имат нужда от кисела среда, за да виреят добре. За повече растения обаче pH-то трябва да е в границите между 5.5- 6.5.

7. Когато растението клюмне
Не изпадайте в паника, ако видите любимите си цветя клюмнали и с жълти листа. Това често се дължи на повишаване стойността на pH-то. Тогава повечето хранителни вещества не могат да се усвояват пълноценно и особено желязото, което е „отговорно” за зеления цвят на листенцата. Вместо да давате желязосъдържащи торове, опитайте pH-то да го вкарате в нормата. Най-лесното, което можете да направите е да присадите цветето в друга саксия. Можете да опитате и с малко оцет, който да добавите във водата за поливане.

8. Кои растения имат нужда от много вода?
Това са всичко прясно засадени цветя, покълващи и млади растения : всеки ден в продължение на 7 дни да бъдат поливани, докато им се развият корените. Особено „жадно” растение е фуксията, с която дворът и терасата стават по-красиви. А също и бругмансия. По-малко вода искат цветята от Средиземноморския регион, които понасят по-леко и сухите дни през годината.

Автор: Светлана Желева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

popov4e
27 Април 2016
09:07

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Категорично не съм съгласна със съвет 1 - да се полива сутрин! Сутрешното поливане допринася да се разболяват растенията от мана- водата от почвата, която се изпарява маносва първо долните листа.Особено при ружите и доматите! Полива се надвечер след 18 -19ч.. Т.8 - всяко растение има различен режим на поливане и ако се поливат всички растения 7 поредни дни, загниването на някои е сигурно! Напр. мушкатото не обича много често поливане, полива се след като почвата е изсъхнала.Проверката е като леко се разрохква почвата и на около 1 см. от повърхността е суха, се налива вода в чинийката.След като се усвои водата от растението, може да се добави още половината,от количеството която вече е "изпило". Съществено значение за растенията има изложението - източно, западно и т.н., особено за поливане и подхранване.На сайта на ka6tata.com

затвори