Търси

С какво да измажем дървената градинска ограда?

Оградите са изложени на капризите на времето и на опасности като гъбички и насекоми

Оградата иска адекватни грижи

Оградата иска адекватни грижи Автор / Източник: Никон 2007 ЕООД, www.nikon2007.com

Поддръжка на дървото с финландски бои и лакове Tikkurila

Поддръжка на дървото с финландски бои и лакове Tikkurila Автор / Източник: www.nikon2007.com

Valtti Opaque подчертава естествените жилките на дървото

Valtti Opaque подчертава естествените жилките на дървото Автор / Източник: www.nikon2007.com

Valtti Opaque е водоразредима акрилатна боя за дърво

Valtti Opaque е водоразредима акрилатна боя за дърво Автор / Източник: www.nikon2007.com

Valtti Color лазурен лак за обработка на дървени повърхности

Valtti Color лазурен лак за обработка на дървени повърхности Автор / Източник: www.nikon2007.com

С Valtti Opaque - акрилатна боя старите мебели стават като нови

С Valtti Opaque - акрилатна боя старите мебели стават като нови Автор / Източник: www.nikon2007.com

Valtti Akvacolor-водоразредим лазурен лак за дърво на маслена основа

Valtti Akvacolor-водоразредим лазурен лак за дърво на маслена основа Автор / Източник: www.nikon2007.com

Valtti Wood oil Akva  - масла за дърво на водна основа

Valtti Wood oil Akva - масла за дърво на водна основа Автор / Източник: www.nikon2007.com

Необходими са редовни грижи за дървената ограда

Необходими са редовни грижи за дървената ограда Автор / Източник: www.hausjournal.net

Преди да боядисаме дървесината трябва да е суха, чиста и без масла и прах по нея.

Преди да боядисаме дървесината трябва да е суха, чиста и без масла и прах по нея. Автор / Източник: www.gartenzaun-direkt.de

Оградите са изложени на капризите на времето и на опасности като гъбички и насекоми.

Оградите са изложени на капризите на времето и на опасности като гъбички и насекоми. Автор / Източник: www.adler-farbenmeister.com

PREV NEXT

Трябва ли да използваме грунд, боя лазур, друга боя, лак или съвсем нищо? Този въпрос е важен, както при нейното построяване, така и при следващо саниране, освежаване и пр. Защо е необходимо да се измаже една градинска ограда? Не може ли просто човек да остави дървото в естественото му състояние? Може, няма никакъв проблем, но почти всяка ограда е изложена не само на капризите на времето (слънце, дъжд, сняг), но и на други опасности (гъбички, насекоми).

Рано или късно една съвършено естествена, но "гола" дървена ограда ще има същата съдба като едно отчупено клонче в гората.
Преди да помислите за самото измазване, е добре да се уточнят няколко въпроса около самата дървесина. Става ли въпрос за нова или вече за съществуваща ограда. Покупката на нова дървесина, импрегнирана с автоклав под налягане ни предлага преимуществото, че тя е напоена напълно със защитни препарати. Те пазят дървото и по този начин дървесината е защитена, и самата ограда също е защитена. Ако правите измазване с цел саниране, ремонт и пр., то дървесината трябва да е суха, чиста и без всякакви мазнини (масла) и прах по нея.

Дървените огради, също така и градинските мебели, дървени фасади, декинги и стълбища, изискват специална грижа, за да запазят здравия си вид с години. На българския пазар има богат избор от продукти за поддръжка на дървени повърхности в екстериора. Широката гама от продукти на Tikkurilа за дърво предлагат различни решения за предпазването на дървесината от вредните атмосферни влияния. 
Valtti Opaque е водоразредима акрилатна боя, която е с много ниски вредни емисии и без мирис, способна да вдъхне нов живот на стари огради и мебели с широката си палитра от плътни цветове. Един от отличителните белези на Valtti Opaque е че не скрива естествените жилките на дървото, ами дори ги подчертава. 

Ако самата дървесина е с по-груба повърхност, тя има по-голяма способност да попие от боята. Грундирането може да стане с безцветен или цветен вариант, според предпочитанията. Едно първо измазване с материала за грундиране е необходимо преди всичко на иглолистните дървета, които са по-меки от широколистните. Те трябва да бъдат предпазвани от гъбички и плесени. Гъбичките не разяждат самото дърво, обаче са предпоставка за неговото разваляне. При построяването на дървена ограда по принцип се използва иглолистна дървесина. Някои грундирания имат нужда от двойно нанасяне. В този случаи човек трябва да се придържа към указанията на производителя. Когато грундът е изсъхнал, следва измазване с предпазващи дървесината бои или с лакове.

Има тънкослойни и дебелослойни лазурни лакове, като тънкослойните са особено подходящи за измазването на оградата. Те за разлика от лаковете и дебелослойните лазурни лакове не се пропукват, не се лющят, ако дървото се свие или набъбне. Дървените огради се числят към конструкциите, които по-лесно се променят заради капризите на времето сравнено с рамките на врати и прозорци. Тънкослойните лазурни лакове се напасват по-добре на тези атмосферни влияния. Друго преимущество е, че при новото измазване на една ограда преди нанасянето на новия слой няма нужда да се подготвя долния грунд, което отнема време.

 Ако искате да имате градинска ограда в определен цвят е добре да използвате такива лакове, които пазят дървесината. Едно грундиране преди нанасянето във всеки случаи трябва да се направи, за да се предотврати смесването на оцветяващи вещества от дървесината и самата боя. При саниращо измазване е необходимо основата да се почисти предимно от зеленикави напластявания и от пропукали се остатъци от лак или боя. Една телена четка ще свърши в случая много работа. Ако нанесете двоен слой от боята, то интензитета на цвета ще се повиши.

Когато избирате лазурни лакове може да се спрете на вариантите на Tikkurila, които предлагат два отлични продукта – единият на маслена основа Valtti Color, а другият на базата на растителни масла и восъчни добавки във водна емулсия - Valtti Akvacolor. Двата продукта споделят палитра от естествени цветове във всякакви нюанси и наситености, спрямо различните предпочитания. При спазени инструкции за нанасянето и подготовката на дървото, оградата или дървената ви фасада може да изглежда като нова дълги години без нужда от освежаване.

В случаи, при които има голямо движение или захабяване заради често ползване, било то на мебели, огради или подови настилки, е нужен продукт, който позволява лесно освежаване и подръжка. В такива случаи се препоръчва прилагането на така наречените масла за дърво – те предпазват от вредните UV лъчи, защитават от напукване, навлизане на вода в порите на дървото, и развитието на гъбички, а също така позволяват регулярното освежаване всяко лято, като по този начин дървесината изглежда като нова. Valtti Wood oil е комбинация от естествени растителни масла и восъчни добавки, а Valtti Wood oil Akva  е неговият вариант на водна основа. И двата продукта дават отлична защита и се оцветяват.  

Автор: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори