Търси

Зимната градина

Тя включва, от широкото пространство между двете стъкла, обикновено на холния прозорец, остъ¬кления балкон до специално отделеното място, което слънчевата светлина обилно огрява през стъклен покрив.

Зимната градина може да бъде приятно място за почивка.

Зимната градина може да бъде приятно място за почивка. Автор / Източник: Мариана Викторова

По-високите растения се слагат отзад, а отпред по-ниските.

По-високите растения се слагат отзад, а отпред по-ниските. Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

PREV NEXT

Зимната градина е широко понятие за съвременните домашни условия. Тя включва, от широкото пространство между двете стъкла, обикновено на холния прозорец, остъ¬кления балкон до специално отделеното място при съвременното строителство, което слънчевата светлина обилно огрява през стъклен покрив.
Трудно е да се дадат конкретни съвети за избора на растителните видове или за тяхното подреждане в домаш¬ната зимна градина, тъй като това се определя от разме¬рите на помещението, неговото изложение и конструкция. Класическата зимна градина изисква професионални зна¬ния и не е лесно занимание. Освен това микроклиматът в нея създава условия за развитие на много болести и не¬приятели по растенията, ако не се поддържа подходящ температурен, воден и въздушен режим. А това още пове¬че затруднява, ако отглеждаме различни по изисквания растения.

За да подредим зимна градина (поставяне в затворено, но светло място най-малко на 5 - 6 саксии), трябва да се съобразим с видовия растителен състав и със сезона. През лятото, например, в нея може да отглеждаме светлолюбивите растения, които не понасят преките слънчеви лъчи. Но това зависи от изложението - ако е южно, трябва да защитим цветята с тънко перде, щори или тенти; ако е се¬верно, можем да поставим само сенколюбиви и сенко-издръжливи растения.

Основно правило е при подреждането на саксиите до прозореца да поставим светлолюбивите. При възможност по-високите растения се слагат отзад, а напред в посока към жилището по-ниските, за да обхваща погледът цялото разнообразие.
През есента и зимата, когато в зимната градина се вна¬сят и саксиите или сандъчетата от балкона, цветята се пренареждат. По принцип всеки сезон трябва да започне с обил¬но измиване на растенията: с остра (силна) струя срещу насекоми (листни или щитоносни въшки, акари, белокрилка и други неприятели) или с мека струя (с душ накрайник) за почистване на праха по листата, последвани от забърсване с влажна кърпа. Добре е накрая растенията да се напръскат с анти статичен и антисептичен гланц, който предпазва от заболявания и паразити и придава блясък на листата.

В зависимост от броя на саксиите и размера на зимна¬та градина може да се подредят различни по височина стой¬ки - цветарници или по стените да се монтират куки за ампелните цветя или етажерки.

Автор: Мариана Викторова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори