Търси

Как правилно да подготвим градината за презимуване?

Есента е времето за всички градинари да подготвят градината си за зимата.

Билките трябва да бъдат покрити около корените със сухи листа

Билките трябва да бъдат покрити около корените със сухи листа Автор / Източник: www.em-chiemgau.de

При по-сериозно захлаждане трябва да се подготвят растенията за презимуване

При по-сериозно захлаждане трябва да се подготвят растенията за презимуване Автор / Източник: www.obi.ch

Растенията, които остават навън да презимуват се омотават добре

Растенията, които остават навън да презимуват се омотават добре Автор / Източник: www.tueftler-und-heimwerker.de, Снимка: lulu-Fotolia.com

Най-важното е корените да са надеждно защитени

Най-важното е корените да са надеждно защитени Автор / Източник: www.4.bp.blogspot.com

Белосването е стар и изпитан метод за предпазване на дърветата от студ

Белосването е стар и изпитан метод за предпазване на дърветата от студ Автор / Източник: www.herold.at

PREV NEXT

Когато листата на дърветата окапват и температурите падат, есента набира скорост, тогава времето с неговите слани и по-сериозно застудяване няма да ни кара да чакаме дълго. Това е времето за всички градинари да подготвят градината си за зимата.

Освен спирането на водата в градината и покриването на кладенеца, прибирането на градинските инструменти в килера, трябва и на растенията да бъде обърнато подобаващо внимание.

За да могат те да издържат на студеното време трябва да вземем няколко мерки:

1. Спаднат ли температурите на минус 5⁰С, дърветата могат да бъдат повредени от слани и скреж. През есента дърветата се подкастрят, защото в тези месеци техният растеж е завършен. Повредените участъци и изсъхналите клони се отстраняват близо до ствола и се подкастрят косо. Твърде дългите клони също трябва да бъдат подкъсени. По този начин градинарят придава на дърветата не само добра визия, но подрязването служи за това клоните да пораснат през пролетта още повече.

Обаче внимавайте: има специфични знания за различните видове дървета. Например орехът след ноември не трябва да бъде подкастрян, тъй като скрежът може да проникне чрез разрезите в дървото.

Друг начин да се осигури защита на дърветата е тяхното белосване. Слънцето и студът могат да предизвикат пропуквания в кората, а бялата боя предотвратява тези щети като отблъсква слънчевата светлина и тя по този начин не може да затопли кората. Това важи особено за промените в климата, когато се редува несвойствено за сезона топло време с обичайното застудяване. Младите дървета трябва да бъдат предпазени за зимата чрез белосване. По–възрастните дървета първо трябва да бъдат почистени от мъхове и лишеи, и тогава белосани.
Допълните възможности за защита са специални рогозки или ленти, с които се омотават стволовете.

Насекоми като педомерката, особено малката зимна педомерка (Operophtera brumata) застрашават дърветата през студените месеци на годината. Тя е вредител основно за овошките и широколистните декоративни дървета.
От първите студени дни молците също се размножават и снасят свойте ларви по стеблото и вдлъбнатите на кората. През пролетта се излюпват гъсениците , които прояждат дървото. В този случай специалистите съветват да се сложи глина по дърветата под формата на глинени пръстени. Те ограничават по-нататъшното им размножение.

2. Внесете саксийните растения у дома.
Дървета и растения, които отглеждате в сакции като лимони, маслини и др. най-добре да не ги оставяте да презимуват навън. Растения, които са твърде тежки за пренасяне обаче, могат да бъдат много добре опаковани: например с дървесна вълна или влакна (Holzwolle). Около саксията трябва да се постави полиестерно грапаво фолио, омотано допълнително с ленено чувалче.
Една стиропорна плочка под саксията пък предотвратява навлизането на студ  от самата почва или възможността студеният под да навреди на растението.

3. Не забравяйте да предпазите вечнозелените растения.
Комбинацията от зимно слънце и студ може да накара вечнозелените растения да изсъхнат. Благодарение на слънцето, те загубват вода като не могат да си я набавят, поради замръзналата почва. Съответно, те имат нужда от особени мерки за презимуването им. Затова вечнозелените растения, които имат кора могат да бъдат „екипирани” за зимата със слама, листа или дървесни влакна. Те се поставят около близките до земята клонки. През по-топлите дни растенията трябва да бъдат поливани. Препоръчва се също така те да бъдат подрязани през пролетта, вместо през есента. Тук спадат и едногодишните храсти като  люляк и др.

4. Запазете корените
Тревистите растения като салвия (градински чай), мащерка, розмарин трябва да бъдат покрити добре около корените със сухи листа и съчки. Това важи и за по-чувствителни храсти като хибискус, клематис (обикновен повет), които имат нужда от листа, слама в основата на корените.

Автор: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори