Търси

Какво да засадим през октомври?

Подходящата селекция от храсти ще ни радва със свежа зеленина дори и през зимата, когато останалите растения вегетират.

Декоративните храсти дават голяма свобода за подрязване и оформяне

Декоративните храсти дават голяма свобода за подрязване и оформяне Автор / Източник: www.florini.ru

Котонеастерът може да се реже почти постоянно

Котонеастерът може да се реже почти постоянно Автор / Източник: www.ecodesign.bg

Красив кант на зелените площи с хиперикум

Красив кант на зелените площи с хиперикум Автор / Източник: www.gardenparadise.e

На фокус - будлея

На фокус - будлея Автор / Източник: www.pinterest.com

Направете си жива ограда със спирея Майски сняг

Направете си жива ограда със спирея Майски сняг Автор / Източник: www.goldenplants.bg

Очарователната японска спирея

Очарователната японска спирея Автор / Източник: www.7dach.ru

Сега е моментът да засадите смриката

Сега е моментът да засадите смриката Автор / Източник: www.ecodesign.bg

Хвойната - екзотика и свежест в градината

Хвойната - екзотика и свежест в градината Автор / Източник: www.ecodesign.bg

Хортензия - цветният акцент на двора

Хортензия - цветният акцент на двора Автор / Източник: www.cvetna-gradina.blogspot.com

Японският клен - красота от Изтока

Японският клен - красота от Изтока Автор / Източник: www.ecodesign.bg

PREV NEXT

Октомври е важен месец в декорацията на дворове, градини, алпинеуми и паркове. Едва ли можем да си представим който и да е от тях без присъствието на декоративни храсти. Красивият храст, бил той иглолистен или широколистен, може да се превърне в акцент при оформянето на цялата цветна концепция. Засаждането на декоративните храсти става поединично или като съчетание в групи – оригинален начин да създадете жива ограда около имота или атрактивен елемент в цветната леха. Цъфтящите видове са чудесно средство за оформяне на входове и арки, жива сянка на фасадата и „обличане“ на колони. Подходящата селекция от храсти ще ни радва със свежа зеленина дори и през зимата, когато останалите растения вегетират.

Защо през октомври?
Засаждането на декоративните храсти трябва да стане до средата на месеца, преди настъпването на резки температурни промени и внезапни слани. Това ще даде възможност на младите растения да се вкоренят добре преди почвата да е замръзнала. Макар и голяма част от тях да са непретенциозни към климатичните условия, подберете студоустойчиви видове, за да сте сигурни в оцеляването им при зимни условия. Месецът е много подходящ за засаждане на декоративни храсти, чиито листа постепенно ще опадат. Такива са устойчивите увивни и катерливи растения като бръшлян, дива лоза и орлов нокът. Засаждането им до средата на октомври ще позволи образуване на влакнести корени до настъпването на първия сняг и буен растеж през пролетта. Важно е да изберете облачен ден за саденето на храстите, в противен случай корените може да изсъхнат твърде бързо. Подготовката на почвата също е важен фактор. Корените на декоративните храсти трябва да се поддържат влажни. Листопадните декоративни дървета и храсти също се засаждат през октомври.

Методите на размножаване
Голяма част от цъфтящите декоративно листни храсти се размножават вегетативно. Този метод си има своите предимства – новото растение е досущ като майчиното, а цъфтежът настъпва по-рано от обикновено.

Размножаването чрез зрели стъблени резници е един от най-лесните методи. Те могат да се поставят директно в добре обработена, песъкливо-глинеста почва. Отделянето на зрелите резници от майчиното растение става след листопада, но преди настъпването на първите студове. За целта се подбират едногодишни клонки, като долният отрез се прави при възможно най-голям наклон под пъпка. Горният отрез може да не е наклонен и се прави на 1-2 см над пъпка. Зрелите резници може да се вкоренят директно на избраното постоянно място на открито или пък в различни съдове. Вкоренените растения могат да се преместят на постоянно място през пролетта. Резникът се поставя на дълбочина поне 5 см в почвата, като трябва да се покрие и уплътни добре. Засаждането на резниците се извършва на разстояние поне 10 см едни от други. Това ще улесни циркулацията на въздуха, ще възпрепятства образуването на гниещи процеси и ще позволи лесно почистване на опадалите листа. Чрез зрели резници се размножават форзиция, лоницера, будлея и дойция.

За разлика от зрелите, зелените резници могат да се вкореняват по всяко време на годината, стига да са налице необходимите за това условия. Различните растения изискват различна температура, количество влага и светлина, които могат да се създадат в съоръжения с изкуствено контролирана среда, когато периодът не е подходящ или на открито през пролетта. Размножаването чрез зелени резници винаги е сполучливо и затова се прилага масово, не само при храсти, но и при всякакви други растения. По този метод се размножават успешно хибискус, хортензия, спирея, хиперикум, хеномелес и много други.

Размножаването чрез коренови резници не се прилага много често. Това се дължи на факта, че повечето храсти не развиват подземни адвентивни пъпки за образуването на летораст. Корените се изравят внимателно от почвата преди първите студове, почистват се и се съхраняват във влажна песъклива почва. Резниците се оформят с дължина 6-12 см с кръгъл горен и наклонен долен отрез, така че да се разпознават краищата им. Засаждат се в лек субстрат, съставен от торф и пясък и се покриват с 2-3 см почва. Ако забележите развитие на зелени части над почвата, тогава със сигурност размножаването е било успешно. Чрез коренови резници се размножават бръшляна и дамското сърце. 

Стъпки при засаждане
Засаждането на растението се прави в предварително изкопана ямка, която да осигурява достатъчно място за корените. На дъното почвата трябва да е рохкава, като е препоръчително да се смеси с компост. Растението се поставя в посадъчната ямка, покрива се с почва до кореновата шийка и се заравнява. Оформя се пристволен кръг и се полива обилно. В случай, че не се очакват дъждове, може да заравните по периметъра с валяк, за да може влагата да се задържи в почвата за по-дълго. Границите на имота може да засадите с храсти, които не растат на повече от 2 метра височина. За целта може да използвате спирея, керия и илекс. Зад тях може да предвидите място за по-високо растящите видове – форзиция, филаделфус, калина. Те образуват плътна стена с годините, а храстите от първия ред ще покрият евентуалните малки дупки в долните части на стената.

За какво да внимавате?
За разлика от листопадните растения, засаждането на широколистни и иглолистни вечнозелени декоративни храсти винаги трябва да се извършва с нужната прецизност. Причината за това е, че игличките и вечнозелените листа изпаряват влагата дори и през зимата, особено когато времето е слънчево. Това води до значителна загуба на вода, което се отразява неблагоприято на недобре развитата коренова система. Ето защо, засаждането на вечнозелените видове като рододендрон, чемшир, ела и хвойна се извършва в ранна есен, така че да се вкоренят добре до настъпването на зимата. Подборът на подходящо място за засаждане и специфичните нужди на всяко растение от светлина и влага са също важни фактори.

Масово използваните декоративни храсти дават изключителна свобода за подрязване и оформяне в причудливи фигури. По този начин превръщат двора в място с уникална красота и изтънченост.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори