Търси

Сандъчетата за цветя – превърнете балкона си в градина!

Сега е моментът да аранжирате балкона с подходящи саксии и сандъчета, в които да засадите най-различни цветя.

Керамичните съдове са много по-стилни и красиви

Керамичните съдове са много по-стилни и красиви Автор / Източник: Калиниа, www.kalinia.com

Керамичните съдове са подходящи за външни условия

Керамичните съдове са подходящи за външни условия Автор / Източник: Калиниа, www.kalinia.com

Керамичните съдове придават завършеност на всеки дом и градина

Керамичните съдове придават завършеност на всеки дом и градина Автор / Източник: Калиниа, www.kalinia.com

Керамичните съдове придават лукс и елегантност

Керамичните съдове придават лукс и елегантност Автор / Източник: Калиниа, www.kalinia.com

Делва и амфора от керамика

Делва и амфора от керамика Автор / Източник: Калиниа, www.kalinia.com

Керамиката придава луксозен вид на екстериора

Керамиката придава луксозен вид на екстериора Автор / Източник: www.kalinia.com

Керамичните съдове придавят изящен вид на всяко растение

Керамичните съдове придавят изящен вид на всяко растение Автор / Източник: www.watzin.net

Сукуленти в сандъче от бетон

Сукуленти в сандъче от бетон Автор / Източник: www.artcafe.bg

Растенията се чувстват най-добре в глинени съдове

Растенията се чувстват най-добре в глинени съдове Автор / Източник: www.godlin.info

Каменни саксии за автентична визия на балкона

Каменни саксии за автентична визия на балкона Автор / Източник: www.pinterest.com

Дървото предпазва корените от резки температурни промени

Дървото предпазва корените от резки температурни промени Автор / Източник: www.pinterest.com

Пластмасовите сандъчета - леки, красиви и евтини

Пластмасовите сандъчета - леки, красиви и евтини Автор / Източник: www.diyfunworld.blogspot.bg

Украсете балкона с цветни метални саксии

Украсете балкона с цветни метални саксии Автор / Източник: www.mansbest.ru

PREV NEXT

С настъпването на летния сезон на фокус идват растенията и екстериора. Ако имате голям двор със сигурност отдавна сте се заели с оформлението на цветната градина. Не мислете обаче, че това е задължително условие за да се наслаждавате на нежната зеленина и китните цветове на любимите си растения. Сега е моментът да аранжирате балкона с подходящи саксии и сандъчета, в които да засадите най-различни цветя.

Сандъчетата са едни от масово използваните съдове за цветя. Те могат да се изработят от различни материали, красиви са и най-вече функционални. Може да ги поставите на перваза на прозореца, на верадната, терасата или в градината. В тях се отглеждат цветя според съответния сезон, които лесно се подменят с други. В древността сандъчетата за цветя били използвани за отглеждането на лечебни билки, декоративни растения и разсад. Първите съдове се изработвали от глина. На по-късен етап се появяват саксиите с красиви плетки от метал или дървени клонки, а също така каменните и керамични изработки. В наши дни материалите за изработка на сандъчета и саксии за цветя са на практика неограничени – като започнем от дърво, стъкло, камък и керамика и стигнем до синтетични материали и специално обработени тъкани.

Дървените съдове за цветя имат разнообразна форма и големина – бурета, сандъчета, ведра, кашпи и др. Може да си ги направите и сами от употребявани или нови мебелни плоскости. Дървеният материал има ниска топлопроводимост, което предпазва кореновата система от резки температурни промени, но под въздействието на влагата дървото загнива и съдовете стават негодни за употреба. Поради това се налага да се обработват с импрегниращи покрития, които запечатват дървесината и възпрепятстват проникването на влага. За да се осигури необходимото отводняване трябва да се направи дренаж от рабица и чакъл. След това почвата може да се постави директно в дървения сандък. Друг вариант е да използвате готови кашпи, които да поставите в тях. Дървените съдове са подходящи за отглеждане на големи растения, като палми и цитрусови дървета.

Глинените съдове са се считали за най-доброто решение при отглеждане на растения в продължение на много години. Това се дължи на факта, че липсата на защитен слой (глазура) улеснява аерацията на почвата и усвояването на подхранващите вещества. В същото време вероятността от преполиване е пренебрежително малка. Глината е природосъобразен материал с порьозна структура, който не пречи на естественото изпарение на влагата и подпомага насищането на кореновата система с кислород. Тези фактори правят изделията от глина много подходящи за отглеждане на тропически растителни видове. Имайте предвид, че липсата на глазиращ слой може да доведе до зеленясване или покриване на сандъчетата с мухъл.

В керамични сандъчета и саксии могат да се отглеждат всякакви видове растения, като за това е важно да са преминали през нужната топлинна обработка. Благодарение на разнообразието от стилове и всевъзможни техники за изработка, дори обикновеният керамичен контейнер се е превърнал във важна част от съвременния екстериор. За разлика от глинените, керамичните съдове изглеждат много по-стилно и красиво. Запечатващият слой увеличава тяхната трайност и прави по-трудно замърсяването им. Най-подходящи са саксиите, при които ширината е равна на височината, а дъното не е твърде тясно. Стените е добре да са равни, не много дебели и без вдлъбнатини. Размерите на съда зависят от големината на избраното растение.

Може да намерите цветарници, където да засадите групи от растения и огромни контейнери за цели дървета. Керамичните съдове са по-тежки, но и по-устойчиви, което е много важно за големите растения. Върху повърхността им може да се изобрази всякакъв рисунък. Ето защо на пазара се предлагат глазирани, авангардно оцветени, релефни и всякакви други контейнери за цветя, които ще допълнят красотата на растенията и естетитака на балкона.

Пластмасовите сандъчета са най-разпространената алтернатива за отглеждане на цветя на балкона. Те са леки, удобни за пренасяне и най-вече евтини. Произвеждат се във всякакви цветове и разнообразни форми – квадратни, правоъгълни, овални и др. Различните методи за обработка на пластмасата определят и качеството на изделията. Затова, ако сте се спрели на пластмасов съд, заложете на такъв с високо качество и устойчивост. Трябва да имете предвид, че при тях почвата изсъхва по-бавно, затова дозирайте внимателно количеството вода, когато поливате растенията. Ако сандъчетата не разполагат с резервоари или системи за напояване, производителите предвиждат места за пробиването на отвори. Пластмасовите съдове са подходящи за отглеждане на любимите ни разноцветни петунии и сакъзчета, папрати, бръшляни, филодендрон и други растения и цветя.

В съдовете от бетон се чувстват много добре т.нар. сукулентни растения. Те са отлично допълнение към модерния минималистичен екстериор. Сукулентни са растенията с месести листа, които задърждат голямо количество вода – кактус, алое, сансевиера. Ако проявите малко повече креативност и ентусиазъм, може да боядисате бетонните саксии в най-различни цветове, въпреки че промишлената им визия си има своя неподправен чар. От бетон може да се изработват саксии и сандъчета с разнообразна форма и големина. Те ще придадат оригинален и натуралистичен облик на балкона. Имайте предвид обаче, че този вид растения предпочитат сенчестите балкони.

Каменните съдове се изработват във формата на корита, вази, урни от различни по разновидност каменни материали. Бързо се нагряват и охлаждат, но за сметка на това изглеждат много автентично и атрактивно. Прецизно изработените каменните съдове могат да бъдат оригинална и запомняща се декорация за балкона. Подходящи са за отглеждането на луковични, сукулентни и някои едногодишни растения. Основен техен недостатък е високото тегло и трудното им преместване. Ако искате саксия от такъв материал на балкона си, помислете добре за нейното местоположение и нуждата на избрания вид растение от влага и пряка слънчева светлина.

Металните сандъчета и саксии се произвеждат с антикорозионно покритие. Липсата на такъв слой гарантира лесното им разрушаване под влиянието на влагата. Не се употребяват много често за слънчеви балкони, поради способността на метала лесно да се нагрява и да изпарява влагата от почвата. Затова са особено неподходящи за чувствителни растения. Теглото при този вид съдове зависи от използвания материал за направата им. Чугунът е особено тежък и не е подходящ за декориране на балкони. В райони с чести валежи металните саксии, използвани във външни условия се нуждаят от третиране с нетоксичен инхибитор за ръжда.

За да превърнете балкона си в цветна градина е важно да подберете растенията внимателно и най-добре така, че да полагате минимални грижи за тях. Помислете за комбинации от растения, които изискват приблизително еднакво количество светлина и вода.
В сандъчетата може да поместите продължително цъфтящи видове или такива, които цъфтят по различно време. Наличието на един, два вида декоративнолистни в зелено, жълто или червено ще открои красотата на цъфтящите видове.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори