Търси

Фрезията- засаждане, поддръжка и презимуване

Кичестите цветчета пръскат чар не само в градините, но и особен аромат

Като цветя за букет те дълго време издържат и не увяхват лесно.

Като цветя за букет те дълго време издържат и не увяхват лесно. Автор / Източник: www.greatfon.com

Сортовете имат поетични, предимно английски именa - Red-Beauty

Сортовете имат поетични, предимно английски именa - Red-Beauty Автор / Източник: www.penningfreesia.nl

Докато цъфне през юни, растението има нужда от повече вода.

Докато цъфне през юни, растението има нужда от повече вода. Автор / Източник: www.treesflowers.com

Кичестите цветчета пръскат чар и особен аромат

Кичестите цветчета пръскат чар и особен аромат Автор / Източник: www.flowermeaning.com

Как да откъснем правилно фрезията.

Как да откъснем правилно фрезията. Автор / Източник: www.pad3.whstatic.com

Предпочитано цвете за букет

Предпочитано цвете за букет Автор / Източник: www.s1.1zoom.me

PREV NEXT

Кичестите цветчета пръскат чар не само в градините, но и особен аромат.
По стъбълцата на фрезията могат да се открият разположени последователно между 4 и 10 цветчета с формата на фунийки в пъстра палитра: жълто, бяло, синьовиолетово или червеникаво. Някои видове имат повече цветове и са още по-прекрасни. С малко съвети дори и от неопитни градинари могат да се отгледат великолепни цветчета, твърди специализираното списание gartendialog.de .

Видове с английски имена
Изборът на сортове фрезия е разнообразен. Средно растението е високо между 15 и 40 см, като във височината се включват и цветчетата. Техните листенца напомнят на други треви или по-скоро житни растения. Първите пъпки се образуват едва в началото на юни. При продължително топло и хубаво време периодът на цъфтеж може да продължи дори до септември.

Интересно е да се отбележи, че много сортове имат поетични, предимно английски имена. Като напр. светлосините са известни като Blue Heaven, виолетовите, които са кичести - Purple Rain, а жълтите - като Аладин и Пепеляшка (Aladin, Cinderella).

Особености
Преди около 100 г. тези нежни и ароматни растения са били внесени в Европа от Южна Африка. Дълго време те са виреели само като декоративно стайно растение по нашите географски ширини. Едва по-късно след ботанически опити фрезията е пригодена да се отглежда и на открито. И това са видовете, които са приспособени към по-хладен климат.
Когато си купувате фрезия първото нещо, което трябва да уточните е какъв вид искате: който издържа на открито или е стайно цвете. Както стайните фрезии не могат да издържат на открито, така и градинските не могат да се приспособяват на стайни.

Обичано цвете за букет
Като цветя за букет те дълго време издържат и не увяхват лесно. За целта се използват сортове, които са отгледани в саксии. Стъбълцето им се реже много ниско долу, докато пъпките не са се отворили. Букетът се поставя във ваза в топла вода и се добавя храна за рязан цвят на прах. Така фрезията остава поне 10 дни свежа. Ако нямате от специалното прахче можете да добавите 1 суп.л захар.
 Фрезиите имат нужда от много енергия, за да отворят своите цветчета. Водата във вазата не трябва да се сменя, това е другото правило.

Фрезиите произхождат от Южна Африка, където след дълго продължаващата суша покарват за кратко време, благодарение на силните валежи. По тази причина те нямат никакви проблеми с топли или горещи температури през лятото. Дори в градината предпочитат едно много слънчево местоположение. Но все пак е добре да стоят на едно закътано място, където дъждовната вода да не се стича и задържа по листата им. Що се отнася до почвата фрезиите имат следните „претенции” към почвата: Тя трябва да е богата на хумус и бедна на минерални соли, а също и свободна от семена на плевели с ph от 6,5-7,2.

Поддръжка и наторяване
Въпреки че фрезията обича слънцето, тя има нужда редовно да се полива. Докато цъфне през юни, растението има нужда от повече вода. Затова сипвайте щедро с една лейка или дори градинския маркуч. Цветчетата на растението обаче не обичат влага, затова водата се сипва ниско долу, макар че няма проблем тя да се стича по долната част на стъблото.

Фрезиите са много чувствителни на флуор. Затова не трябва да ги поливате с вода, богата на флуориди. Понеже не понасят и много минералните соли, не трябва да торите прекалено интензивно. И най-добре е да разреждате тора повече отколкото е описано в инструкциите. Ако е течна е добре да е максимум 21%, веднъж седмично или по-рядко. Затова използвайте обикновена или калиева тор.
Имайте предвид, че ако лятото е хладно и дъждовно фрезията няма да го понесе добре. Ще се развие много оскъдно или без почти никакви цветчета.  

Засаждане
Време за засажданe - месец май, когато няма опасност от слани. Преди засаждането съхранявайте повече дни при минимум 20 С, а непосредствено преди самото й засаждане направете пръстта рохкава. Също така сложете грудката за кратко в топла вода. Оставете я мокра и изправена на дълбочина 5-10 см., а разстоянията между две цветя да бъде от 5-10 см. Можете да покриете почвата с тор или със слама.

Презимуване
Фрезиите не издържат на зимата и понякога дори една мразовита нощ може да ги погуби. За да ги подготвите за презимуването трябва след цъфтежа съвсем слабо да ги поливате. Дори през последните седмици трябва съвсем да го преустановите. Листчетата се изрязват, когато са изсъхнали. Още преди първата слана през октомври вече трябва да ги приберете - това е от 4 до 6 седмици след цъфтежа могат да останат още в земята. За целта изкопавате грудките внимателно от пръстта, оставяте ги 1-2 дни да се изсушат на стайна температура, почистите ги от пръстта и ги съхранявате при температура от 15-20 С при добра въздушна циркулация най-добре в дървено сандъче, покрити със слама

Автор: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори