Търси

Как да се грижим за лантаната?

През зимните месеци оставете цветето на по-хладно място, на температура около 10⁰C.

Лантаната е често срещано градинско и саксийно цвете

Лантаната е често срещано градинско и саксийно цвете Автор / Източник: www.green-24.de

Цветето цъфти от юли до септември

Цветето цъфти от юли до септември Автор / Източник: www.as-garten.de, www.s-media-cache-ak0.pinimg.com

Pастението е лесно за поддръжка, отбелязват градинари

Pастението е лесно за поддръжка, отбелязват градинари Автор / Източник: www.heimhelden.de

PREV NEXT

Красивото цвете лантана (Lantana) принадлежи към сем. Върбинкови. Цветето цъфти от юли до септември. Използва се за декоративни цели, тъй като цветчетата и плодчетата му са много красиви. Освен това растението е лесно за поддръжка, отбелязват градинари.

Хубавото стайно цвете го има в най-различни форми. Принципно лантаната се цени заради нейните малки, ароматни и нежни цветчета. Предимно в домашни условия разцъфтяват не диворастящите лантани, а тези, които са култивирани. При редовно подкастряне и правилна поддръжка, растението става все по-хубаво. В нашата умерена климатична зона растенията са много подходящи за отглеждане в саксии за тераси и балкони.

Къде да я сложим?
Лантаната вирее в светли помещения, в които се осигуряват на растението дневно поне 3 часа пряка слънчева светлина. Ако то получава недостатъчно слънце, няма да цъфне. Цветето понася добре и директните слънчеви лъчи, в саксии на открито и на балкона то се чувства наистина добре.

Как да я поливаме?
От пролетта до есента лантаната се полива обилно. Трябва да внимавате почвата да не подгизва, тъй като цветето не понася задържането на влага. За поливане се препоръчва да използвате вода, която е престояла няколко дни.

Как да презимува?
По време на периода на покой - от ноември до февруари растението се полива пестеливо: точно толкова, че почвата да не изсъхне.Цветето не понася и сухотата на балите. По време на презимуването лантаните се торят леко - 1-2 пъти. През зимните месеци оставете цветето на по-хладно място, на температура около 10⁰ С.

Грижи през лятото:
По време на главната фаза на растеж на растението, то се поддържа при нормални стайни температури или на открито. Лантаната вирее много добре в рокха почва, на основа на компост. На дъното на саксията в която я отглеждате се поставя 1-2 см. висок слой груб чакъл, за постигане на добър дренаж. Ако се покажат корените на цветето, или се разпрострат много долу е добре да го преместите в по-голяма саксия. Правилото е, че трябва да се поддържа лантаната в малка саксия, тъй като цъфти по-добре. По време на вегетационния период растението се наторява на всеки 14 дни с обикновена течна тор, която можете да си купите от търговската мрежа.  

Как да размножим лантаната? Това става през пролетта чрез връхни резници, след като пусне филизи. Пресажда се всяка пролет, като трябва да се подрязват изсъхналите и изтощени клонки. За да се развие добре е необходимо също да се прищипват върховете на младите клонки.

Вредители, грешки при отглеждането й и съвети:
Лантаната е податлива на вредителя, наречен оранжерийна белокрилка. Възрастните насекоми и ларвите й засмукват сока на растението от листата и можете да ги откриете да паразитират по долната част на листата. Имайте предвид, че всички части на растението са отровни за хора и животни!

Автор: Константин Димов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация
 

popov4e
23 Ноември 2016
19:45

01

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Втора година имам лантана. Нормално ли е почти всичките й листа да опадат през късна есен?

 

s.stoyanova_6
29 Март 2017
14:42

02

  • Отрицателни Гласове 0
  • Положителни Гласове 0

Здравейте, не би трябвало да се притеснявате за лантаната. През зимата цветето трябва да стои на темтература 6-10 градуса и съвсем оскъдно поливане. През пролетта лантаната ще се съживи, но е хубаво през 2-3 години да се пресади чрез резници.На сайта на ka6tata.com

затвори