Търси

Как да презимуват цветята?

Не забравайте да ги поливате – малко, но редовно

Роза – мястото за презимуването трябва да бъде добре преценено.

Роза – мястото за презимуването трябва да бъде добре преценено. Автор / Източник: www.zuhause.de

Градинската чанта от юта носи не само топлина, но е и създава настроение със своя оранжев цвят

Градинската чанта от юта носи не само топлина, но е и създава настроение със своя оранжев цвят Автор / Източник: www.zuhause.de

Поларът осигурява добра защита в студ и мраз. Той обгръша саксията, заедно с клоните

Поларът осигурява добра защита в студ и мраз. Той обгръша саксията, заедно с клоните Автор / Източник: www.bilder.zuhause.de

Най-важното е цветята да се поливат малко, но редовно, да са на сухо и светло място.

Най-важното е цветята да се поливат малко, но редовно, да са на сухо и светло място. Автор / Източник: http://farm3.static.flickr.com/

Най-честата практика, когато цветята ca част от интериopa.

Най-честата практика, когато цветята ca част от интериopa. Автор / Източник: http://deavita.com

Направете специален павилион за цветя, в който да презимуват

Направете специален павилион за цветя, в който да презимуват Автор / Източник: http://i.ytimg.com

Модерен начин да се опаковат кашпите, за да е топло на растението

Модерен начин да се опаковат кашпите, за да е топло на растението Автор / Източник: www.ndr.de

Рододендрон – не го оставяйте да презимува в градината

Рододендрон – не го оставяйте да презимува в градината Автор / Източник: www.topfpflanzen-shop.de.jp

Амарилисът съхранявайте в светло помещение, за да се подготви за пролетта.

Амарилисът съхранявайте в светло помещение, за да се подготви за пролетта. Автор / Източник: www.aquabird.com.vn

PREV NEXT

Краят на градинарския сезон означава за повечето любители още малко работа. Градината трябва да бъде подготвена за пролетта, а балконът и терасата- разтребени.
Освен прибиране на градинските мебели и някои малки аксесоари работата включва и прибиране на цветята, които няма да издържат на студ и трябва да бъдат преместени в зимната си квартира. За разлика от някои храсти, треви и многогодишни растения, за които минусовите температури не са от значение. Те така или иначе презимуват без допълнителна зимна защита. И все пак, за тези растения, които остават на открито в студа се препоръчва скупчване на листа и слама върху тях или пък поставяне на кокосови изтривалки, или текстилни подложки от юта, съветва специализираният сайт www.pflanzen-ueberwintern.net

В последните години в градините на много любители се появиха редки и екзотични цветя. В повечето случаи се знае, че зимата ще ги „пречупи”.

Кои растения задължително трябва да презимуват вкъщи?

 • Лимонено дърво - то разцъфва през лятото на терасата, но задължително се премества у дома на хладно и светло място.
 • Агаве - също трябва да бъде предпазено от студ и скреж. Нуждае се от достатъчно светлина, малки дажби от вода, а температури от 10-15С са идеални за него, за да осигурят на „бодливата” красавица идеални зимни условия.
 • Олеандър ( зукум) - той краси балкона и терасата през лятото, намира добри условия за презимуване в светли помещения, в които темпаратурите са под 15С, но не по-ниски от 5С.
 • Петуния – тя се внася у дома през есента и в най-добрия случай се оставя да презимува на температура около 10С. Редовно, но малко трябва да се полива. Не я торете през зимните месеци. Не забравяйте да я наглеждате дали не са я налазили някакви вредители.
 • Лантана – тя презимува при температура около 10С в светло помещение.
 • Бругмансията ( на немски наричана още ангелски тромпет) – подрежете я преди да я внесете у дома. Поддържайте температура около 10С. Не я поливайте много и осигурете висока влажност в светлото помещение.
 • Здравец – като висящи или стоящи варианти в лехички, в гърнета и кашпи , той е сред най-лесните за поддръжка летни цветя. 
 • Гладиоли – като грудково растение те осигуряват великолепие, което си струва усилието. Съхранявайте луковиците на хладно и сухо място в къщата, за да можете отново да ги засадите в следващия сезон, когато условията позволят.
 • Далия – първо луковиците й се сушат преди да се „заселят” в своята хладна и суха зимна квартира. Едно мазе, където температурата стои около 5С е идеалното място за нея.
 • Амарилис (Хипеаструм) - препоръката луковиците й да презимуват в мазето, е малко пресилена. Едно светло помещение е доста по-добре, за да подготви любимото стайно растение за пролетта.
 • Роза – мястото за презимуването на „царицата" на цветята трябва да бъде добре преценено. Пълзящите рози също сложете в прохладно и светло помещение.
 • Рододендрон – не го оставяйте да презимува в градината, дори и да е мека зимата. Поставете саксията на прохладно и светло място. Не го поливайте директно, а поставяйте водата в подложката на саксията, от която той да си дърпа колкото иска. 

Най-честите грешки:
Честа грешка при презимуването на растенията е, че се забравя да се поливат. Да се полива редовно, но умерено, дори малко е необходимо през зимната пауза. Колкото по-топло е избраното място за презимуване, толкова по-често трябва да се полива. Не правете и другата грешка: да ги удавите във вода, особено, ако ги държите на хладно. Корените им се развалят и растението понася трайни щети. Много бързо се развалят и грудките при влага. Те въобще не я понасят. 

Твърде високите температури на мястото при презимуване правят така, че растенията покарват предварително и се виждат хилави, грозни израстъци от тях, така че градинарския ефект се губи.

Автор: Светлана Желева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори