Търси

Слънчева вода в басейна

Слънчевите панели за загряване са най-ефективните и са от особено значение за опазването на околната среда, независимо каква е климатичната зона, където е разположен басейнът.

Слънчева вода в басейна

Слънчева вода в басейна Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Escaform Premium Balneo System® на Басейните Waterair

Escaform Premium Balneo System® на Басейните Waterair Автор / Източник: Кресон 21

Слънчева вода в басейна

Слънчева вода в басейна Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Слънчева вода в басейна

Слънчева вода в басейна Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Слънчева вода в басейна

Слънчева вода в басейна Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Слънчева вода в басейна

Слънчева вода в басейна Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

PREV NEXT

Слънчевото затопляне на водата в басейна осигурява на вашето семейство енергийно ефективeн и екологичен начин да се затопля водата в басейна и да позволява неговото ползване дори през някои от зимните месеци. Противно на общото убеждение има достатъчно слънчева енергия дори доста на север, която да затопля басейна до степен като през летните месеци. 

Слънчевите панели за загряване са най-ефективните и са от особено значение за опазването на околната среда, независимо каква е климатичната зона, където е разположен басейнът. 

Положителни характеристики на слънчевите нагреватели за басейна:  

 • могат да се ползват през всичките сезони; могат да удължат сезона за ползване на басейна; 
 • повишават температурата на басейна с 15-20 градуса С; 
 • нямат разходи за експлоатацията; 
 • не замърсяват и не се нуждаят от гориво; 
 • техният живот е 20 години; имат десет години гаранция; 
 • лесна и бърза инсталация; 
 • изискват минимална поддръжка.

Слънчевите системи с подходящия размер могат да повишат температурите до 26 ° C. 

Освен че повишават температурата на водата, сезонът, в който ползвате басейна, може да се увеличи при студен климат с повече от 100%, а в по-студените климатични зони да се направи целогодишна употребата на басейна. 

Ако има по-дълъг период на студено време, водата може да стане по-студена, но малкото слънчеви дни връщат комфортната температура в басейна. 

Слънчевите системи за отопление са особено подходящи за спа басейни и могат да бъдат особено подходящи за търговски цели. 

Слънчевите системи за затопляне на басейна са едни от най-лесните начини за енергийно ефективно отопление със соларна енергия в различни климатични зони. Водата се изпомпва от басейна към слънчевите колектори, където се подгрява от слънцето. Топлата вода се връща към басейна и позволява да се насладите на ползата от басейна в двора много месеци поред, а в някои климатични зони и през цялата година. Повечето слънчеви системи имат следните компоненти:  

 • слънчев колектор – това е устройството, през което водата от басейна циркулира, за да се затопли от слънцето; 
 • филтър – задържа наносите, преди водата да постъпи в колектора; 
 • помпа – завърта водата през филтъра и колектора и я връща към басейна; 
 • тръба за контрол на потока – автоматично или ръчно устройство, което насочва водата от басейна към слънчевите колектори. 

Някои системи включват сензори и автоматични или ръчни клапи, които насочват водата през колекторите, когато температурата в колектора е по-висока от водата в басейна. Когато температурата на колектора е същата като температурата на водата в басейна, филтрираната вода просто преминава през колектора транзитно и се връща в басейна. 

Видове системи за соларни системи за затопляне на вода

Соларните слънчеви системи за затопляне на водата в басейна са направени от различни материали. Видът на материалите зависи от климата и от начина, по който смятате да използвате колектора. Ако използвате басейна, когато температурите навън са близки до замръзване, тогава се нуждаете от неглазирани колектори. 

Неостъклени соларни системи за затопляне на басейна

Поради евтините части и опростения дизайн неостъклените колектори са доста по-евтини от остъклените. Те нямат стъклено покритие, изработени са предимно от каучук или пластмаса и имат покритие срещу УВ, което удължава техния живот. Тези системи могат да работят дори за външни басейни в студен климат, ако системата е проектирана така, че да връща водата в басейна, когато не се ползва. Ако затворите системата през студените зимни дни, неостъклените колектори са много по-енергийно ефективни, отколкото по-скъпите остъклени колектори. 

Остъклени слънчеви колектори за плувни басейни и топла вода

Остъклените колекторни системи са изработени от медни тръби или алуминиеви плочки със стъклено покритие с филм от темперирано метално покритие, което увеличава тяхната цена. При по-студено време остъклените слънчеви колекторни системи, които имат топлообменници и трансфер на флуиди, улавят слънчевата светлина по-ефективно от неостъклените слънчеви системи. Поради това те могат да се използват целогодишно в различен тип климат. Остъклените слънчеви колектори могат да се използват целогодишно и за осигуряване на топла вода в дома. Ако слънчевите системи се инсталират в по-студен климат, независимо дали са остъклени или не, те трябва да имат защита срещу замръзване. 

Избор на слънчев колектор за басейна

Ако ще използвате вашия басейн, когато температурите са над нулата, тогава най-вероятно имате нужда от неостъклени колектори. Неостъклените слънчеви системи за затопляне на водата струват между 3000 и 4000 долара заедно с разходите за инсталиране. Това означава, че инвестицията се връща в период от 1,5–7 години в зависимост от цените на местните горива. Освен това те обикновено имат трайност много по-голяма от газовите отоплителни системи и термопомпите за затопляне на басейна. 

Възвръщаемостта на инвестицията зависи от доста фактори. По тази причина, преди да изберете и да инсталирате слънчеви отоплителни системи, трябва да вземете много факти предвид: да прецените слънчевия ресурс на вашия парцел, където ще бъдат инсталирани слънчевите колектори; да определите подходящия размер на системата; да прецените нейната ефективност; да сравните цените на алтернативни системи; да проверите местните закони и изисквания, свързани с инсталирането и получаването на енергия от алтернативни източници; да се консултирате със специалисти в областта на слънчевата енергия. 

Инсталацията и поддръжката на слънчевите соларни системи за затопляне на водата в басейна зависят от много фактори. Те включват слънчевото греене в зоната, климата, законовите изисквания на съответното населено място и безопасността. Затова най-добрият начин, за да имате качествена слънчева система, е да работите със специалисти в областта. След правилна инсталация на вашата система тя ще функционира между 10 и 20 години. Вашият слънчев колектор за басейн ще се нуждае от по-малко поддръжка, ако спазвате химическия баланс на водата и пречиствателната система на басейна работи правилно и редовно. Остъклените слънчеви колектори ще се нуждаят от почистване в местата със сух климат, където няма дъждове да ги почистват по естествен начин. 

------------------------------

 

Ново мултифункционално стълбище Escaform Premium Balneo System®  на Басейните Waterair, което е комбинация от широки входни стъпала с анти-хлъзгащо покритие за безопасно влизане в басейна, филтърна система, ергономична СПА зона и вграден, напълно окомплектован технически отсек. В обособената СПА зона са разположени 10 хидро-джет дюзи за пълен и ефикасен масаж и една турбо-джет дюза за индивидуален масаж. 

Освен хидромасажната функция са добавени и допълнителни екстри като ароматерапия (чрез вграден дифузьор за аромати), водопаден ефект и LED хромотерапия с 6 допълнителни подводни спота. Благодарение на вградения електрически нагревател водата в СПА зоната може да бъде подгрята до 34° C, като в басейна и СПА зоната температурите могат да бъдат различни. Съществува възможност за допълнително включване на система за електролиза и отопление за басейна посредством термопомпа, топлообменник, соларна система и др. Филтърната система и СПА функциите се управляват от вграден програмируем електрически блок и контролен панел с влагозащитна конструкция.

 

Автор: Мая Янева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори