Търси

Избор на подходяща зидана пещ

Романтика, природа, аромат и изтънчен вкус

Барбекюта с облицовка от естествен камък

Барбекюта с облицовка от естествен камък Автор / Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Барбекю с плот отдясно и барбекю с плот на 120см и с рафт в основата

Барбекю с плот отдясно и барбекю с плот на 120см и с рафт в основата Автор / Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Градинска камина с облицовка от естествен камък и шамотни тухли в огнището

Градинска камина с облицовка от естествен камък и шамотни тухли в огнището Автор / Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Градинска пещ с грил от Раймар

Градинска пещ с грил от Раймар Автор / Източник: www.raimar-bg.com

Градински сет от Барбекю с пещ, плот и чешма

Градински сет от Барбекю с пещ, плот и чешма Автор / Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Комплект Малко барбекю с рафт и градинска мивка с обща дължина 220см

Комплект Малко барбекю с рафт и градинска мивка с обща дължина 220см Автор / Източник: Раймар, www.raimar-bg.com

Романтика, природа, аромат и изтънчен вкус

Романтика, природа, аромат и изтънчен вкус Автор / Източник: www.bistrodre.com

Към всеки двор или градина зиданата пещ е красив декоративен елемент

Към всеки двор или градина зиданата пещ е красив декоративен елемент Автор / Източник: www.bistrodre.com

Красиво би било стените на пещта да са декорирани с плочи от естествен камък.

Красиво би било стените на пещта да са декорирани с плочи от естествен камък. Автор / Източник: www.ua.all.biz

Всичко трябва да е изпипано до най – малката подробност.

Всичко трябва да е изпипано до най – малката подробност. Автор / Източник: www.oppidanlibrary.com

PREV NEXT

Към всеки двор или градина зиданата пещ е не само красив декоративен елемент, но и възможност за весело изкарване сред природата с приятна компания, наслаждавайки се на вкусно печено, усещайки аромата му и хедонистично задоволяване на собствения си вкус.

Какъв вариант за зидана пещ да изберем?
На първо място трябва да сме наясно, че зидана пещ се прави веднъж, затова всичко трябва да е изпипано до най – малката подробност.

Къде да поставим пещта?
Необходимо е да се съобразим с посоката на преобладаващите ветрове, както и излизащият дим да не тормози нас или съседите.

 • Конструкция
  Най – разпространеният избор за изграждането на пещ е масивната, зидана конструкция. Идеално би било пещта в двора да се предвиди още при проекта на самата къща. Така ще спестим бъдещи усложнения и условности.

 • Зидове / Тухли
  - Важно условие е зиданата пещ да е от огнеупорни тухли, а камерата да е сводеста (по–добрият вариант) и да е с висока товароносимост. Това се прави с цел да понесе натоварването на издадения над нея комин. Горивната камера е от огнеупорен бетон, като задължително изискване е полагането на кофраж.
  - Направата на пещта и камерата е препоръчително да е от огнеупорни шамотни тухли. Може да се прибегне до употребата на 3 различни вариации на шамотни тухли. Единичните светложълти тухли се предвиждат за изграждането на камерата, а червените огнеупорни тухли за комина. Добре е да се знае, че първите са по – скъпи от вторите почти в двоен размер. За зидането на свода обаче, са необходими клиновидни шамотни тухли, чиято цена е усреднена между жълтите и червените.
  - Пещтата се изгражда както от клиновидни, така и от бели, и червени шамотни тухли, като обикновено броят на първия и третия вид е еднакъв, а този на на белите е около 2 пъти по – малък. 

 • Лепило
  Задължително се използва специално огнеупорно лепило, издържащо нагряване близо 900 градуса по Целзий. Лепилото се смесва с вода, за да се подготви за самото зидане, както и за направата на каменната облицовка и сместа за евентуална пръскана мазилка.

 • Бетон
  Огнеупорен бетон се излива около стените и свода на горивната камера. Тук добре е да се използва шамотна фракция с различна едрина като заместител на кварцовия пясък и чакъла. Необходим е и специален огнеупорен цимент.

 • Основа на конструкцията
  Препоръчително е да се изгради стабилна стоманобетонна основа, за да може да поеме тежестта на зиданата конструкция. Изключително удобно е, ако повдигнем огнището на удобна височина, с цел по – лесно обслужване. Трябва да се предвиди и обособено помещение, в което да се държат дървата.

  Най – трудно, бавно и същевременно отговорно е направата на кофража на основата, като той трябва да се укрепи стабилно на предвиденото за тази цел място. От първостепенно значение е и стабилното поставяне на дъговидния кофраж над отвора. Ако не се отнесем с необходимото внимание при тази задача, грешките биха могли да се коригират чрез изкъртване на бетон или чрез попълване с циментова смес. Но е хубаво да ги избегнем, нали?

  Най – добрият вариант за отливане на основата на пещта е поетапният. Поради факта, че тя поема много бетон, отливането се препоръчва да е на 3 – 4 етапа, за да може самият бетон да стегне. Задължително условие преди изливането е в кофража да се поставят армиращи пръчки.

 • Горивна камера
  Горивната камера започва да се изгражда със зидането на две успоредни стени, с паралелепидно сечение на тухлите. Тук трябва да се използва т.нар. „ зидарска превръзка „ – единият ред започва с цяла тухла, а следващият с половин. Това е гаранция за здравина, стабилност и устойчивост.

 • Облицовка
  Красиво би било стените на горивната камера и самата основа на пещта да са декорирани с плочи от естествен камък.

 • Скара
  Скарата може да се изработи, но може и да се закупи готова, чрез предварителна поръчка, което е по – добрият вариант.

Не трябва да забравяме, че материалите за изграждане на зидана пещ са от съществено значение. Затова е желателно да се доверим на качествен производител, което е предпоставка за безпроблемно ползване на пещта. Същото условие важи и при избора на подходящ майстор. 

Да Ви е вкусно!

Автор: Явор Йорданов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори