Търси

Какво барбекю да изберем?

Какво трябва да знаем преди избора на уреда за печене на двора (барбекю)?

Луксозно барбекю на дървени въглища с капак за 10 човека

Луксозно барбекю на дървени въглища с капак за 10 човека Автор / Източник: Фитзона Ком, www.fitzona.com

Печене на две нива едновременно

Печене на две нива едновременно Автор / Източник: www.fitzona.com

Преносими бездимни барбекюта Лотос грил

Преносими бездимни барбекюта Лотос грил Автор / Източник: www.fitzona.com

Газовите барбекюта имат и специална инфрачервена газова горелка

Газовите барбекюта имат и специална инфрачервена газова горелка Автор / Източник: www.fitzona.com

3 чугунени скари + вграден страничен газов котлон

3 чугунени скари + вграден страничен газов котлон Автор / Източник: www.fitzona.com

Газово барбекю професионално с 4 броя стоманени горелки-3.5kW всяка

Газово барбекю професионално с 4 броя стоманени горелки-3.5kW всяка Автор / Източник: www.fitzona.com

Локомотив барбекю на дървени въглища

Локомотив барбекю на дървени въглища Автор / Източник: www.fitzona.com

Стоящо барбекю тип комин с висока тяга, инокс

Стоящо барбекю тип комин с висока тяга, инокс Автор / Източник: www.fitzona.com

Барбекю за шишове на дървени въглища Сувла

Барбекю за шишове на дървени въглища Сувла Автор / Източник: www.fitzona.com

Барбекю на газ

Барбекю на газ Автор / Източник: www.bbq-kmart.com

Качестеният грил разполага поне с две зони за печене

Качестеният грил разполага поне с две зони за печене Автор / Източник: www.alfa1977.it

Барбекю зона в двора

Барбекю зона в двора Автор / Източник: www.promisedpath.com

Барбекю зоната в двора трябва да бъде обезопасена

Барбекю зоната в двора трябва да бъде обезопасена Автор / Източник: www.selbst.de

Добре е решетката на барбекюто да е от алуминий или неръждаема стомана

Добре е решетката на барбекюто да е от алуминий или неръждаема стомана Автор / Източник: www.weberbbq.com.au

Важен е изборът на място, където ще  позиционираме барбекюто

Важен е изборът на място, където ще позиционираме барбекюто Автор / Източник: www.plathco.com

Какво трябва да знаем преди избора на барбекю?

Какво трябва да знаем преди избора на барбекю? Автор / Източник: www.bagiraclub.ru

PREV NEXT

Конбинация от хубаво време, приятна компания и хапване сред природата. Какво обединява тези неща? Барбекюто, разбира се.
Най – добрият начин да се споделят прекрасните мигове с близките хора сред обаянието на природата. Дали уикенд или седмица се наслаждаваме на аромата на печено на грил месо, задължително ще поискаме отново и отново.

В исторически план, първите снимки на барбекю са направени от испанци, които виждат на Карибските острови как местните жители си пекат месото. То е поставено на дървени плоскости, непосредствено над огъня. Предимството месото да се пече по този начин е, че се приготвя голямо количество храна за кратко време, с минимум усилия. През вековете барбекюто търпи редица промени. В началото (в САЩ ) се използва предимно оцет в рецептите за печене, а когато европейците се запознават с уреда, се добавя горчица като сос към месото. В последствие влизат в употреба сладките сосове и сухите подправки.

Но стига толкова статистика. Наистина необходимо е да се запознаем с характеристиките на барбекюто, за да знаем какво да закупим. Какви са основните неща, при избора на уреда за печене на двора? За целта е нужно да си отговорим на няколко въпроса. Колко често и къде ще го ползваме? Ще го носим ли със себе си при пътуване или ще го позиционираме на едно място? От тези условности зависят неговите големина и функции, а и цената.

Барбекюто може да бъде основно газово, на дървени въглища или на дърва. Наш съвет е да не се доверявате на електрически уред, защото той не разполага с достатъчно мощност. Независимо на какво ще се спрем, трябва да знаем някои генерални неща.

На първо място важно е уредът да има капак. Печенето се осъществява, когато той е затворен. По този начин се контролират топлината и тeмпературата.
Когато източникът на топлина са дървени въглища, капакът задължително трябва да разполага с клапи за регулация на въздуха (намират се отдолу ).

От значение са и зоните за печене. Качественият грил разполага поне с две. Необходимо е да се постигне т.нар. индиректен метод – да се обособят частите на барбекюто, т.е. отделна зона за източника на топлина и зона за продуктите.

Изключително удобни и практични са преносимите бездимни барбекюта на дървени въглища, с които можете да печете в дома, на вилата или сред природата! Те са леки (под 4 кг) и с компактни размери. Благодарение на специалната технология при печене практически няма дим – може да  печете направо в кухнята!

Още една новост при барбекюто на дървени въглища - уникалното преносимо барбекю за шишове Сувла.
Включва комплект три големи и единадесет малки шиша от неръждаема стомана с дървени дръжки и комбинирано моторче на ток и акумулатор. Подходящо е както за домашна употреба, така и за заведения.

Барбекюто на газ е по – специфично, особено що се касае за мерките за безопасност. Трябва много добре да се запознаем с инструкциите и да ги спазваме. Самото печене на газов грил се осъществява посредством дюзи, които създават нужната топлина. Системата, разположена над тях, я разпръсква равномерно в посока решетката за готвене. Качествените уреди разполагат с две или повече дюзи. Целта е да се постигне желания контрол върху топлината. При газовите барбекюта най-предпочитани са чугунените плочи като комплект с чугунени скари.

Надеждните барбекюта са стабилни и здрави. Позиционират се солидно, колелата се движат свободно. По– масивната решетка издържа по–дълго време и запазва топлината по–добре. Търсете такава, която е изработена от алуминий с порцеланово покритие, желязо или неръждаема стомана.

Монтирането на уреда е лесно и приятно. Производителите максимално са улеснили този процес. Запознайте се на място точно как се сглобява барбекюто и има ли специфики, които трябва да знаете.
Поддържането на грила е от изключително значение, за да имате удоволствието да му се радвате по – дълго време. Не е сложно и обикновено е описано в приложените инструкции.

Най–важно обаче е, около самото барбекю да се осигури безопасна, защитена зона. За целта се предлагат специални предпазни плоскости и приспособления. Задължително е да разполагате с пожарогасител и грилът постоянно да е под наблюдение, когато е в употреба. Много внимателно да се действа с газовата бутилка, чийто винтил да се затваря след използването ѝ. Достъпът на деца в близост да се ограничи.

Ако изграждаме барбекю зона в двора най – важен е изборът на място, където ще го позиционираме. То задължително трябва да е обезопасено. В близост не трябва да има лесно запалими неща като храсти или надвиснали дървета. Барбекюто се строи върху равен терен, като основата непременно трябва да е стабилна. Скарата се разполага на около 70 см от нивото на терена, а мястото на огнището 10 – 12 см по–ниско. Коминът на зиданото барбекю да е изграден така, че димът да не се връща обратно, нито пък да навлиза в къщата.

По какъв начин протича самото печене?
Вариантите са два:
1. Директно печене или т.нар. бързо печене.При него продуктите се намират непосредствено върху източника на топлина.
2. Индиректен – Индиректен – източникът на топлина е встрани. Използва се предимно за опушване или при печене на по–жилаво месо, което отнема повече време.

Важно е да се знае, че при отворен капак се приготвя единствено рибата тон и то, когато скарата е предварително загрята. Печенето тук е много кратко.
Много вкусна е и храната, която се опушва на барбекю. Ако то е на дървени въглища се получава добре, но е хубаво да се добавят навлажнени дъбови късчета и ароматът става чудесен.

Независимо какъв уред за печене на двора изберете, осигурената безопасност е от първостепенно значение. Дали грилът е на въглища, дърва или газов, ароматът на печеното месо и на зеленчуците, близостта на приятни хора, ритуалът на самото готвене, сливането с природата, ще останат завинаги в съзнанието Ви. Ще си починете от напрегнатото ежедневие и ще се почувствате прекрасно!

Барбекюто ме чака! Отивам да готвя. А Вие?
Да Ви е вкусно!

Автор: Явор Йорданов

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори