Търси

Първата пасивна къща със сертификат е с дограма от Чех Пласт

Чех Пласт ООД изпълни дограмата на Първата пасивна къща със сертификат "Passivhaus Standart Plus" в България и на Балканите

Първата пасивна къща със сертификат

Първата пасивна къща със сертификат "Passivhaus Standart Plus" Автор / Източник: Оберон Концептбау

Архитекти:  арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов

Архитекти: арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов Автор / Източник: Архитекти: арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов

Изпълнител на частта дограми

Изпълнител на частта дограми " е фирма „Чех Пласт“ ООД Автор / Източник: „Чех Пласт“ ООД

Избрани са профилите на немската фирма REHAU-Geneo PHZ.

Избрани са профилите на немската фирма REHAU-Geneo PHZ. Автор / Източник: „Чех Пласт“ ООД

PREV NEXT

Какво представлява стандартът  „пасивна къща“?

Пасивните сгради са  енергийно ефективни, комфортни, икономични и не на последно място екологични.  Пасивната къща олицетворява една отворена строителна концепция, която се е доказала в практиката.  Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. "Пасивна къща" е най-високия и най-бързо развиващ се стандарт за енергийна ефективност в света, при който се постига до 90% икономия при потребление на енергия. Основните фактори за постигане на това изключително ниско потребление на енергия са: оптимална топлоизолация, енергоефективни прозорци, въздухонепроницаемост на сградната обвивка и контролираната вентилация на помещенията с възстановяване на енергията от отработения въздух.

Концепцията за пасивни сгради е разработена за първи път през 1991 г. в Дармщат, Германия, където се намира и Институтът за пасивни къщи „Passivehause Institut“ .

Характеристики, които са задължителни за стандарта "Пасивна къща":

  • Годишна нужда от енергия за отопление и вентилация ≤ 15 kWh/кв.м/ за година
  • Годишно потребление за всички нужди на сградата ≤ 120 kWh/кв. м/ за година
  • Отлична въздухоплътност (резултат от Blower-Door Test < 0,6/h).


Допълнителни изисквания, в зависимост от климата:

  • Прозорци с U - стойности - ≤ 0.8 W/m2/K
  • Вентилационна система с оползотворяване на енергията с ефективност ≤ 75% и с ниско електрическо потребление от 0.45 Wh/кубичен метър
  • Конструкция без термомостове ≤ 0.01 W/mK


Първата пасивна къща със сертификат "Passivhaus Standart Plus" , издаден от Passivhaus Institut Darmstadt в България се намира в с. Марково, област Пловдив. Тя е двуетажна и с по 110 квадрата РЗП на ниво. Проектът е съвместна разработка на екип с ръководители и изпълнители инж. Атанас Ставрев и инж. Николай Ставрев - мениджър на фирма „Оберон Концептбау", Архитекти:  арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов, Проектант на сградните системи: инж. Огнян Пеков и инж. Недко Шопов и Консултант на проекта и координатор по сертификацията му по Стандарта на пасивните сгради - Aрх. Гергана Барабонкова.

С гордост можем да кажем, че изпълнител на частта дограми при строителството на първата пасивна къща със сертификат "Passivhaus Standart Plus" е  фирма „Чех Пласт“ ООД.  Дограмата е едно от най- важните условия при строителството на пасивна сграда и затова нейният избор не може да бъде случаен. 

При строителството на пасивната къща в с. Марково са избрани профилите на немската фирма REHAU, а използваната система е Geneo PHZ. От енергийна гледна точка GENEO е най-добрата прозоречна система. Специалното на GENEO е високотехнологичния материал RAU-FIPRO. Това е многослоен влакнест материал, който придава максимална стабилност на профила. Стоманената армировка, която принципно е необходима за осигуряване на стабилност, отпада в 90% от приложенията. По този начин GENEO гарантира най-добрите стойности за топлоизолация, тъй като липсата на стомана води до отпадане на термичните мостовете. Като следващо подобрение на GENEO е GENEO PHZ (сертифицирана система за пасивни сгради). Чрез вмъкването на термомодули и на специално средно уплътнение GENEO PHZ изпълнява изискванията за прозорци за пасивни сгради. Отличителното на системата Geneo PHZ е коефициентът на топлоизолация, който е Uf до 0,79 W/m²K. Важно е да се отбележи, че прозорците  от профилите GENEO отговарят отлично не само на изискванията за топлоизолация, но и на изискванията за статика и херметичност.

За нуждите на пасивната къща в с. Марково „Чех Пласт“ ООД достави и монтира по южната фасада слънцезащити на чешката фирма ŽALUZIE NEVA s.r.o. За по – голямо удобство на потребителя е монтирана станция за слънце и вятър. Задвижването се осъществява дистанционно посредством мотори. Слънцезащитните системи са задължителни, за избягване на прегряването на помещенията през летните месеци. 

Пасивните къщи, които са нещо обичайно за развитите европейски държави имат бъдеще и тук в България. 

Автор: Чех Пласт ООД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори