Търси

Ползите от подово отопление в банята

Банята може да се отоплява чрез разнообразни уреди и системи, но нито една от тях не би могла да постигне комфорта, който предоставя подовото отопление.

Ползите от подово отопление в банята

Ползите от подово отопление в банята Автор / Източник: www.alphansamdan.com

Водно подово отопление

Водно подово отопление Автор / Източник: www.bg-maistor.com

Водно подово отопление

Водно подово отопление Автор / Източник: www.aquamarbg.eu

Електрическо подово отопление

Електрическо подово отопление Автор / Източник: www.youtube.com

Електрическо подово отопление с инфрачервено фолио

Електрическо подово отопление с инфрачервено фолио Автор / Източник: www.alo.bg

Подово отопление в банята - несравним комфорт

Подово отопление в банята - несравним комфорт Автор / Източник: www.bs-keramik.ch

Ползите от избора на подово отопление

Ползите от избора на подово отопление Автор / Източник: www.redsun.bg

Електрическо подово отопление - етапи на изпълнение

Електрическо подово отопление - етапи на изпълнение Автор / Източник: www.burgas.all.bi

PREV NEXT

Изборът на подходящо отопление за банята е важна инвестиция за всеки дом. Освен, че трябва да осигурява оптимален топлинен комфорт, важно е то да съдейства и за бързото изсушаване на банята след употреба. Тази част от жилището може да се отоплява чрез разнообразни уреди и системи, но нито една от тях не би могла да постигне комфорта, който предоставя подовото отопление. 

В последно време подовото отопление се превръща във все по-предпочитан способ за бани и мокри помещения, поради едно от основните му преимущества - постига и поддържа равномерно разпределение на топлината по височина на помещението. Още едно негово предимство е способността да изсушава мокрия под в пъти по-бързо от какъвто и да е друг вид отопление. В подобна инвестиция обикновено се влагат повече средства, които обаче със сигурност се изплащат във времето, имайки предвид дългия живот на системата и спестените разходи за отопление през зимните месеци.

Видове подово отопление за баня
Съществуват два вида подово отопление – водно и електрическо. Целесъобразно би било преди да се пристъпи към монтаж, да се вземат предвид квадратурата на помещението, броят на външните стени и честотата на използване на банята. Подовото отопление е подходящ вариант за бани, които се използват постоянно, без значение по кое време от денонощието. Такъв вид системи се характеризират с голяма инертност, т.е. бавно затопляне и бавно изстиване и поради това е препоръчително да се залагат в често използваеми помещения.

Водното подово отполение представлява част от цялостната отоплителна система на дома. Макар и по-скъп като първоначална инвестиция, този вид подово отопление ще доведе до значителни икономии в дългосрочен план. При него, нагревателният елемент представляват тръби, положени в зигзагообразна или спираловидна форма, през които циркулира гореща вода с температура 45˚С - 65˚С. В системите за водно подово отопление се съдържа и набор от колектори и стойки, необходими за включване на тръбите. Процесът по изграждане се изпълнява в следната последователност:

  • Полагане на изолационни плоскости
  • Монтиране на тръбите
  • Полагане на замазка 
  • Поставяне на завършваща подова настилка


Горещата вода, която захранва подовото отопление може да се снабдява директно от централната отоплителна система или термопомпа, камина с водна риза, соларни панели.

Електрическото подово отопление работи с помощта на нагревателни кабели или фолио, които се вграждат в самия под. Предвид разнообразните размери на банята, загряващите кабели могат да бъдат с различна повърхност и гъстота. Монтажът може да се извърши директно върху бетонна основа, но повечето специалисти съветват да се положи изолираща повърхност под и над загряващите компоненти, особено ако е предвидено завършващата подова настилка да е ламинат или корк. Задължително се инсталира жичен подов датчик за регулиране на температурата в помещението.

Защо да заложим на подово отполение? 
Подовото отопление е възможно най-ефективния и безопасен метод, употребяван за бани и мокри помещения. Характерно при него е, че целият под се трансформира в отоплително тяло, което изцяло елиминира необходимостта от интегриране на други отоплителни уреди в банята. По този начин се печели допълнително хоризонтално и вертикално пространство за организация на санитарните съоръжения. Топлината се разпределя равномерно в посока отдолу нагоре, което спомага за избягване на преохлаждането. Системите за подово отопление може да намалят с до 40% разходите за топлинна енергия и са изцяло безопасни – липсват незащитени горещи повърхности.

Друго предимство е липсата на въздушен поток, генериран от разликата между отоплителните тела и въздуха в помещенията. Бързо съхнещият под и ниската циркулация на въздуха спомагат за минимално задържане на прах по повърхността на подовата настилка и възпрепятстват влагата по ъглите и външните стени. В сравнение с климатици и други отоплителни уреди, подовото отопление е абсолютно безшумно и ергономично – не заема от обитаемата площ и не изисква никаква поддръжка.

Независимо от вида, подовото отопление функционира най-ефективно, когато се положи под повърхност с висок коефициент на топлопроводимост, като например керамични плочки, мрамор, бетон.
При всички случаи е удачно да се консултираме със специалист, който ще ни ориентира в избора на подходящото подово отопление според нуждите. 
 

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори