Търси

Проблеми с климатиците през лятото

Макар и производителите да се стремят към все по-високо качество на продуктите си, факт е че няма уред, при който да не съществува риск от поява на дисфункция.

Проблеми с климатиците през лятото

Проблеми с климатиците през лятото Автор / Източник: www.gharpedia.com

Недостатъчно количество хладилен агент

Недостатъчно количество хладилен агент Автор / Източник: ww.newpioneermech.com

Прекомерно замърсени филтри

Прекомерно замърсени филтри Автор / Източник: www.recommend.my

Образуване на лед във вътрешното тяло на климатика

Образуване на лед във вътрешното тяло на климатика Автор / Източник: www.mastikhor.club

Течове и свръхконденз

Течове и свръхконденз Автор / Източник: www.radioguineesud.com

Запушвания в дренажната система

Запушвания в дренажната система Автор / Източник: www.myazac.com

Мерки за сигурност срещу птици и гризачи

Мерки за сигурност срещу птици и гризачи Автор / Източник: www.indolite.com

PREV NEXT

Климатикът е нашето спасение в знойните летни жеги. Често обаче той отказва да функционира нормално точно в най-големите горещини, когато на асфалта и яйце можеш да изпечеш. Макар и производителите да се стремят към все по-високо качество на продуктите си, факт е че няма уред, при който да не съществува риск от поява на дисфункция. Основни предпоставки за това са неправилната експлоатация, неадекватно извършеният монтаж и неподходящо реализирана профилактика.

Нека се запознаем с най-важните причини за поява на отклонения от нормалното функциониране на климатиците през лятото.

Недостатъчно количество охладител
Зареждането на климатика с необходимото количество фреон е ключов фактор за дългосрочната му ефективност. Заниженото ниво на хладилен агент в уреда може да доведе до влошаване на техническата му изправност и до поява на редица проблеми. Първи признак за това е недоброто охлаждане на помещенията. Тук е мястото да отбележим, че този признак може да се прояви и при изтичане на фреон или когато е налице запушване на тръбите, през които се осъществява преминаването му от външното към вътрешното тяло на климатика. В случай, че забележим подобни симптоми, задължително се налага да потърсим сервизните услуги на производителя. Препоръчително е климатикът да не се използва до отстраняването на проблема. Неспазването на това предписание може да доведе до пренатоварване на компресора.

Прекомерно замърсени филти
Често се случва климатикът да превключва към режим на работа много по-често от нормалното. Една от причините за това може да са замърсените филтри, особено, ако уредът се използва на силно запрашено място, като голям булевард например. Натрупаните прахови частици блокират въздушния поток и компрометират отчитането на температурата от термостата. Това от своя страна подвежда компресора да се включва и изключва през по-кракти интервали. Хигиената на вътрешното тяло е важно условие за адекватното функциониране на всеки климатик. Поради тази причина е необходимо да се осигури периодично почистване на филтрите поне два пъти в годината.

Неправилно реализиран монтаж
Неквалифицираните техници не съумяват да преценят правилният наклон при инсталирането на климатика. В резултат на това вътрешното тяло издава неприсъщи звуци. Друга причина за това може да е наслоената мръсотия, която се отлага по вентилатора и причинява вибрации в уреда. Неприятните звуци във външното тяло на климатика обикновено се дължат на неправилна инсталация или повредени или износени елементи от конструкцията. Професионалната намеса в подобни ситуации е задължителна.

Замърсен топлообменник
Замърсеният топлообменник може да стане причина за образуване на лед в климатика. Това е сериозен проблем, който не бива да се пренебрегва. В режим на охлаждане вътрешните тела на климатиците имат по-ниска темепература от намиращия се в помещенията въздух, с цел да отнемат топлината. Наличието на големи количества прах във въздуха затруднява работата на топлообменника и принуждава датчиците да отчитат прекалено високи температурни стойности и самият климатик се опитва да отнеме повече топлина. Продължителната му работа при високи мощности води до отрицателни температури на топлообменника и кара кондензиралата от въздуха влага почти моментално да замръзва.

Добрите изолационни свойства на леда пък са причина климатикът да отнема още по-малко топлина от помещенията. Друга предпоставка за поява на лед във вътрешните тела е недостатъчното количество фреон в уреда. Нерядко при грешка в монтажа се реализират прекалено ниски нива на изпарение на охлателя. Драстичните разлики по отношение на количеството фреон от предписанията на производителя довеждат до изпарението му при отрицателна температура, вледенявайки влагата от въздуха по вътрешното тяло на уреда.

Запушвания в дренажната система или свръхконденз
Наличието на запушен или прегънат маркуч може да доведе до теч на вода или лоша миризма. За да се предотвратят запушвания в дренажната система е нужна профилактична проверка на уреда поне веднъж годишно. Постоянният приток на топъл въздух към помещението, което се охлажда (отворена врата, прозорец или отоплителен уред) провокира интензивната работа на климатика в режим на охлаждане. В резултат на това, той кондензира по-голямо количество вода, което не успява да се оттече през дренажната система и започва да прелива. Когато климатикът работи продължително в режим на охлаждане без да изключва, поради невъзможност да достигне зададената температура, пластмасовите му части изстиват до толкова, че започват да кондензират вода.

Липса на мерки за сигурност
В летния сезон много често се случва във външите тела на климатиците да попаднат пернати или дребни гризачи, които не могат да се измъкнат от конструкцията и загиват там. Последица от това е силната неприятна миризма. Спасителна мярка за ограничаване на подобни проблеми е фиксирането на телена мрежа около вентилатора на уреда или различни други иновативни продукти.

Пренебрегването на която и да е причина за неизправност на климатиците в летния сезон би могла да коства сериозни разходи на домакинството или да доведе до неефективност на инвестицията. Периодичният мониторинг на състоянието на уредите е още едно условие за дългосрочната им и ефективна работа.

Автор: Румяна Бонева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори