Търси

Модерна еднофамилна къща от YTONG

Къщата е ситуирана в парцел с размери 23x30 m...

Модерна еднофамилна къща от YTONG

Модерна еднофамилна къща от YTONG Автор / Източник: арх. Антония Бурова

Модерна еднофамилна къща от YTONG

Модерна еднофамилна къща от YTONG Автор / Източник: арх. Антония Бурова

Модерна еднофамилна къща от YTONG

Модерна еднофамилна къща от YTONG Автор / Източник: арх. Антония Бурова

Модерна еднофамилна къща от YTONG

Модерна еднофамилна къща от YTONG Автор / Източник: арх. Антония Бурова

PREV NEXT

Къщата е ситуирана в парцел с размери 23x30 m, на необходимите отстояния от регулационните линии. Пешеходният и автомобилният подход са от север (на чертежите е показано допустимото отклонение спрямо посоката север). Подходът откъм улицата е сепариран – автомобилен (към гараж за 2 коли) и пешеходен. 

В къщата се влиза на кота ±0,00 във входно антре, което се явява разпределителна буферна зона за сградата. От антрето има пряка връзка към основните стаи за дневно обитаване – кухня, трапезария и дневна, а също така и връзка с гараж за 2 коли, който е на кота – 0,16. На това ниво са разположени и вграден в стената дрешник (към входното антре), тоалетна, складово помещение – под стълбата за кота +3,00, а също така и котелно – достъпно от гаража (къщата ще е с локално парно).

От антрето се преминава в трапезария за гости и дневна, които са разделени от двустранна камина – обърната и към двете помещения. Кухнята има връзка както с антрето, така и с трапезарията за гости. Тя е оборудвана и с маса – за всекидневните нужди на семейството. Дневната, трапезарията и кухнята са с южно изложение и имат пряка връзка с двора, който през топлите месеци от годината се използва много активно.

Тъй като функцията на къщата е изцяло сепарирана на зона ден и зона нощ, на кота +3,00 (първи надпартерен етаж) са разположени само спални и обслужващите ги помещения. Родителската спалня е по-голяма и луксозна (29,13 кв.м), тя е разделена от другите стаи на етажа и заема северната му част. В спалнята се влиза през дрешник (5,58 кв.м). Тя има самостоятелна баня с тоалетна – също голяма и луксозна. Основното изложение на родителската спалня е изток. Има връзка с тераса.

Другите три стаи на кота +3,00 са предвидени за детски. Те са с изложение юг, югоизток, югозапад. На тази кота има една обща баня с тоалетна (за ползване от децата), мокро помещение и складово помещение. Две от детските стаи имат общ излаз на тераса.

Конструкцията на сградата е смесена – стоманобетонна скелетна безгредова, комбинирана със зидани противоземетръсни шайби от газобетон 25 cm YTONG D 600. Покривната конструкция е плосък покрив.

Външните стени на сградата са от газобетон 30 cm YTONG, а вътрешните преградни стени са 15 cm YTONG D 700.

Отоплението на сградата е локално – предвидено е котелно помещение в партерния етаж.

Фасадното решение е балансирано и стегнато с един акцент във височина – стълбището, което е като стъклена призма, по-висока от останалия общ обем на къщата. Използваните материали са мазилка с по-тъмен сив цвят и за контраст – дървена обшивка.

Приложен е един повтарящ се елемент – ъгловият прозорец на всяко еркерно излизане на втория етаж. На партера са използвани прозорци - врати, които нямат брюстунг, и по този начин не се ограничава линията на погледа, а също така става и безпрепятственото преминаване от къщата на двора и обратно. 

Другият вид характерни за къщата прозорци са тези с висок брюстунг – разположени най-вече на фасади с неблагоприятно изложение. 

Автор: арх. Антония Бурова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори