Търси

Да почувстваш свободата

Един проект на двуфамилна къща от Архитектурно Ателие Вертикали, Арх. Цветан Симеонов Арх. Ивайло Симеонов

Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция и плосък покрив

Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция и плосък покрив Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

На юг красивата веранда преминава в слънчева градина с басейн

На юг красивата веранда преминава в слънчева градина с басейн Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

С растер от сива и бяла минерални мазилки, заедно с HPL облицовки се постига интересна визия

С растер от сива и бяла минерални мазилки, заедно с HPL облицовки се постига интересна визия Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

Постигнатата автономност на четиристайното и тристайното жилище

Постигнатата автономност на четиристайното и тристайното жилище Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

Северна и южна фасади

Северна и южна фасади Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

Западна и източни фасади

Западна и източни фасади Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

План

План Автор / Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

PREV NEXT

Проект: Архитектурно Ателие Вертикали
Арх. Цветан Симеонов
Арх. Ивайло Симеонов

Какво е необходимо, за да преминем отвъд традиционното, да надскочим скучната визия, впитата в съзнанието ни представа за фамилна къща – изисква се единствено свобода на духа и достатъчно пространство. Представяме ви проект на двуфамилна къща, където и двете условия са на лице и резултатът е наистина впечатляващ.

Различният мироглед на собственика, живял дълги години в Англия, съвсем закономерно съвпада с идеите за съвременна къща на архитектите. Така върху парцел от 800 кв. м., на около 4 км от град Бургас, щедро се разстила едноетажна жилищна сграда, в която са поместени две отделни жилища, с два отделни входа. Има ли домакиня, която не си е мечтала да пречупи оковите на посредствеността и цялата и къща да е разперена като на длан, без да е необходимо да изкачва стълби. Усещането е различно, свободата на движение, постоянният контакт на очите с нивото на терена, това е максималната полза, всяка една минута да носи наслада от близостта на природата. 

Продълговатата форма на парцела подсказва и формата на едноетажната постройка, леко разчупена и перфектно прилепнала към даденостите на терена, с две прекрасни изложения изток и запад. На север е входа към имота, а на юг красива веранда преминава в слънчева градина. 

Сградата е предвидена с монолитна стоманобетонова конструкция с топлоизолация и плосък покрив. Фасадата перфектно хармонира на цялостната концепция за съвременна, изчистена, но в същото време не монотонна и скучна. Това е постигнато с комбинация от ефектно остъкляване, растер от сива и бяла минерални мазилки, заедно с HPL облицовки. По този начин къщата получава не само интересна визия, но и гарантирана лесна поддръжка  и максимална енергийна ефективност. 

Постигнатата автономност на четиристайното и тристайното жилище, съвсем не са резултат на компромис с гледка или разпределение. Осигурен е оптимален комфорт на обитаването. Голямото жилище разполага с гараж, три спални, две бани, три тоалетни, мокро помещение и огромна дневна с трапезария и кухня, която благодарение на съвременното остъкляване, на практика няма визуален край, а се слива с терена, покритата веранда с външна камина - барбекю, директно опираща в зелената градина. По-малкото жилище също е решено с много удобни, светли помещения, две спални, баня с тоалетна, широка дневна с трапезария и кухненски бокс. 

Технико-икономически показатели:
РЗП –  226,22м2  
ЗП –  226,22м2
П заст. - 28%                                                          
Кинт -  0.28
П озел. – 45,5%      

Автор: Весела Маркова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори