Търси

Horn house

Horn house обединява в себе си форма и функционалност, свързва и отделя площи, цели компактност и създава пространства с различен характер

Изглед, показващ единството между обема на сградата, двора и околното пространство

Изглед, показващ единството между обема на сградата, двора и околното пространство Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

Първият етаж е „сгушен“ в извивката, а дворът ни октрива пространства с различен характер

Първият етаж е „сгушен“ в извивката, а дворът ни октрива пространства с различен характер Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

Макар и северна, фасадата не е лишена от отвори и така ни предоставя гледка и светлина за интериора

Макар и северна, фасадата не е лишена от отвори и така ни предоставя гледка и светлина за интериора Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

 Трапезарията се отваря към полупокрита веранда, даваща възможност за допълнителен кът за хранене на открито

Трапезарията се отваря към полупокрита веранда, даваща възможност за допълнителен кът за хранене на открито Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

Hа юг са трите спални – две детски и една родителска със собствена баня, а на север – домакинско помещение и още една баня

Hа юг са трите спални – две детски и една родителска със собствена баня, а на север – домакинско помещение и още една баня Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

Ситуационното решение поставя сградата в най-северната част на имота, за да получим двор и фасада, обърнати на юг

Ситуационното решение поставя сградата в най-северната част на имота, за да получим двор и фасада, обърнати на юг Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

План-разпределение Първи етаж – Буферният коридор отделя две зони – обслужваща на север и дневен тракт на юг

План-разпределение Първи етаж – Буферният коридор отделя две зони – обслужваща на север и дневен тракт на юг Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

План-разпределение Втори етаж -  на юг са трите спални – две детски и една родителска със собствена баня, а на север – домакинско помещение и още една баня

План-разпределение Втори етаж - на юг са трите спални – две детски и една родителска със собствена баня, а на север – домакинско помещение и още една баня Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

 От тук тръгва всичко

От тук тръгва всичко Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

Проучване на контекста на заобикалящата среда

Проучване на контекста на заобикалящата среда Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

Схеми и проучвания

Схеми и проучвания Автор / Източник: КОНВЕЕР http://conveyer.bg/

PREV NEXT

КОНВЕЕР е формация, която работи в областта на архитектурата, дизайна и урбанизма. Основана е през 2007 в София от трима партньори като в момента екипът се ръководи от двама от тях - Ангел Савлаков и Ивайло Андреев.  Името е провокирано от негативните процеси, протичащи в българската архитектура, в следствие на строителния бум през този период. От основаването си КОНВЕЕР работят по изключително разнообразни проекти, вариращи от частни резиденции до промишлени предприятия и спортни комплекси: AYLA factory (2007), Т house (2008), Kunino sport center (2009), The flying village (2010). Участват в няколко конкурса: Градоустройствен конкурс за обществен център на кв.Младост в София (2008), конкурс за жилищна сграда в гр. София – 1-во място (2009), конкурс за паметник, посветен на жертвите на комунизма в София – 2-ро място (2009). През 2013 колективът завършва частна детска градина “KITA” в София. Проектът и последвалата го реализация е първи успешен опит за участие във всички фази на строителния процес – от първоначалните предпроектни проучвания през работен проект, менажиране на строителството и въвеждане на сградата в експлоатация. Резултатът от начинанието е специалната награда в категория "Образование и спорт", част от конкурса Сграда на годината за 2013.

Бяхме им на гости, за да ни разкажат за тяхната Horn house. Обектът се намира в град Банкя и към момента е в процес на изпълнение.

Форма: Основната задача на концепцията е взаимодействието между къщата и контекста на околната среда или с други думи – сградата и дворът да фукнционират като един организъм. Формообразуването следва тази логика и свързва къщата с равнината на външното пространство, създавайки силуета на грамофонна фуния. Изборът на подобен контур не е случаен – обемът и разположението на сградата в северната част на терена позволяват отваряне на едната фасада на юг към двора и слънцето и същевременно загърбване чрез почти плътен екран на север.  Това решение се пренася и в плановете. Сервизните помещения са разположени на север и служат като буфер, осигуряващ комфорт за зоните на обитаване. Така южната фасада остава свободна изцяло за богатото остъкление. Долният етаж е наместен в извивката на „фунията“, а умереното изнасяне на горното ниво, освен че предпазва дневната от преослънчаване, подчертава допълнително характерната форма. Денивелацията на терена позволява изкопаването на  обслужващ сутерен с гараж за 2 коли. Оградата откъм улицата се грижи както за защитата на личното пространство, така и за допълването на концепцията за един организъм къща-двор. Интересен е и начинът, по който е решен подхода към къщата  - малка част от имота се отдава  в полза на тротоара с цел подобряване на достъпа и оформяне на кът, подобен на преддверие. Така е избегнато директното излизане или влизане откъм улицата.

Функция:  Проектът предвижда два надземни етажа и един подземен.
В сутерена, както споменахме, са поместени сервизните и техническите помещения, стълбище и е осигурена възможност за гариране на 2 автомобила. Тук се намират и термопомпената уредба, грижеща се за отоплението и охлаждането на къщата и 200-литровият бойлер.  Връзката между това ниво и нивото на терена става чрез открита външна рампа, разположена по западната граница на имота.
   На следващото ниво са разположени дневна, трапезария и кухня, гледащи на юг към двора и отделени чрез коридор от стълбата за горния етаж и останалите обслужващи помещения, намиращи се в северната част на плана. Така е постигнато ясно зониране на пространството спрямо функциите и разположението.  Мястото на трапезарията и кухнята е избрано така, че да предоставя директна връзка с покритата веранда, а от там и възможност за  оформяне на допълнителен кът за хранене на открито.  Еднораменна стълба, разположена на северната стена свързва горното и долното ниво. Тази част на фасадата е пробита от шлицове, които едновременно осветяват стълбището и откриват част от гледката на север. Схемата на ясни зони се повтаря и на втория етаж – на юг са трите спални – две детски и една родителска със собствена баня, а на север – домакинско помещение и още една баня. Интересна добавка към проекта е и предвидената асансьорна шахта, която към момента служи за допълнително складово пространство.
Материали и решения: Изборът на материали и настилки цели едновременно обединяване на обемите и създаването на конкретни акценти. Дървената екстериорна облицовка на първия етаж прониква  в интериора, отделяйки го от буферната зона и сервизните помещения, докато белият цвят композира и подчертава формите, образувани от останалите елементи на сградата, рисувайки търсения силует на „фунията“. Бялата ламарина, покриваща покрива следва преминаването му в северна фасада и свързва двата елемента в обща повърхнина. Отводняването е замислено да се реши чрез отвеждане на водата по наклона на покрива, от там по равнината на стената и след това във външна отводнителна система.  Изолациите са подбрани в зависимост от вида на фасадните системи - 20см EPS при минералната мазилка и 20см фасадна вата при вентилируемата северна фасада.  Остъкляването предвижда комбинация от селективно и вътрешно прозрачно стъкло.  Така  стъклопакетите, заложени в проекта са с коефициент  Ro=1,0. 
 
   В заключение можем да кажем, че Horn house обединява в себе си форма и функционалност, свързва и отделя площи, цели компактност и създава пространства с различен характер – дневна, която се отваря към верандата - приятно място за вечеря навън, слънчев двор и засенчени кътчета с място за барбекю или открити такива за  още повече слънце. Всичко това внимателно композирано в специфичния силует на грамофонната фуния.

Автор: арх. Евелина Цветкова

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори