Търси

Марсел Вандерс – шокиращ, скандален и .... прочут

Световно известен, търсен за най-скъпите интериорни и архитектурни проекти на планетата, лауреат на десетки конкурси

Интериорните проекти са важна част от портфолиото на дизайнера

Интериорните проекти са важна част от портфолиото на дизайнера Автор / Източник: Интернет

Марсел Вандерс – шокиращ, скандален и .... прочут, заради първите две

Марсел Вандерс – шокиращ, скандален и .... прочут, заради първите две Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

През 1996 Марсел Вандерс създава за Capellini прочутият си стол Knotted Chair

През 1996 Марсел Вандерс създава за Capellini прочутият си стол Knotted Chair Автор / Източник: Интернет

Марсел Вандерс създава за Capellini прочутият си стол Knotted Chair

Марсел Вандерс създава за Capellini прочутият си стол Knotted Chair Автор / Източник: Интернет

В своите проекти Марсел Вандерс смесва иновативни материали и техники

В своите проекти Марсел Вандерс смесва иновативни материали и техники Автор / Източник: Интернет

В своите проекти Марсел Вандерс смесва иновативни материали и техники

В своите проекти Марсел Вандерс смесва иновативни материали и техники Автор / Източник: Интернет

Дизайнерската серия за Alessi Dressed

Дизайнерската серия за Alessi Dressed Автор / Източник: Интернет

Graham_Brown_Couture_Stella_Grace_Yellow

Graham_Brown_Couture_Stella_Grace_Yellow Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

Марсел Вандерс за  Bisazza Bagno

Марсел Вандерс за Bisazza Bagno Автор / Източник: Интернет

Марсел Вандерс за  Bisazza Bagno

Марсел Вандерс за Bisazza Bagno Автор / Източник: Интернет

Марсел Вандерс, Bisazza Motel, 2004.

Марсел Вандерс, Bisazza Motel, 2004. Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

Известната лампа Skygarden

Известната лампа Skygarden Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

Известната лампа Skygarden на Марсел Вандерс

Известната лампа Skygarden на Марсел Вандерс Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

Дизайнерската серия Dressed cook за Alessi

Дизайнерската серия Dressed cook за Alessi Автор / Източник: Интернет

Дизайнерската серия Dressed cook за Alessi.

Дизайнерската серия Dressed cook за Alessi. Автор / Източник: Интернет

Lobby Mondrian South Beach Miami Hotel 2008

Lobby Mondrian South Beach Miami Hotel 2008 Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

Част от ретроспективна изложба на Марсел Вандерс в музея на съвременното изкуство Stedelijk Museum в Амстердам

Част от ретроспективна изложба на Марсел Вандерс в музея на съвременното изкуство Stedelijk Museum в Амстердам Автор / Източник: http://www.stedelijk.nl/pers/persbeeld/marcel-wanders

PREV NEXT

Марсел Вандерс е сред най-прочутите световни дизайнери. Наскоро той навърши 50 години (роден е на 2 юли 1963г.) и в действителност е на върха на своята публична кариера.
Световно известен, търсен за най-скъпите интериорни и архитектурни проекти на планетата, лауреат на десетки конкурси (най-престижните), основател на собствена марка за дизайнерски мебели и аксесоари  (Moоoi), водещ арт дизайнер на  дизайнерски брандове като Cappellini, Alessi, Bisazza. Flos, а вече и с грандиозна експозиция в Музея на съвременното изкуство в Амстердам.

Ето няколко от най-важните моменти от неговата шементно завладяла света дейност на дизайнер.

Марсел Вандерс се ражда в неголемия град Бокстъл в Дания. Завършва датския институт по изкуствата Institute of the Arts Arnhem през 1988г., но това след като бива изгонен от по-реномираното учебно заведение Design Academy Eindhoven.

През 1995г. той отваря собствено студио в сърцето на холандската столица Амстердам и доста бързо неговите революционни дизайнерски проекти успяват да обиколят целия свят. Това е именно и времето – 1996г., когато Марсел Вандерс създава за Capellini прочутият си стол Knotted Chair,с който категорично дава заявка за включване в световната дизайнерска „малка битка” за стола, както сам той определя нестихващата конкуренция сред звездния архитектурен елит за създаване на идеалния стол.

Днес за проектите на Марсел Вандерс работят над 50 професионални архитекти и дизайнери. С неговото име вече са подписани над 1 700 интериорни проекта, дизайнерски разработки на мебели, аксесоари, бижута за световни брандове като Alessi, Bisazza , KLM , Flos , Swarovski , Puma и десетки други.

Приеман от мнозина като аномалия в дизайна Марсел Вандерс превръща в своя мисия „създаването на среда за любов, където да живеем със страст и да направим така, че нашите най-вълнуващи мечти да се сбъдват”. Неговата работа вълнува, провокира, поляризира, но винаги успява да създаде интерес със своята находчивост, смелост и естествен стремеж да подвигне духа и да го накара да се забавлява.

Заради последователността на това поведение не е изненадващо, че американският таблоид theNew York Times  нарече Марсел Вандерс „Лейди Гага на Дизайна”, а Business Weeks го отличи сред един от „25-те европейски лидери на промяната”.

В своите проекти Марсел Вандерс смесва иновативни материали и техники с препратки към известни исторически стилове и архетипи, така че потребителите да могат лесно да свържат парчетата, да им се наслаждават дълго време и така да създават устойчиво обкръжение.

Водещото творческо намерение на Марсел Вандерс е свързано с възвръщане на човешкия усет за дизайн и по-точно това, което той нарича „дизайн на новата ера”, когато дизайнерът, занаятчията и ползвателя ще се съберат отново. За Марсел дизайнът е догма, той е навсякъде и затова е нужно да се поднася като цялостни концепции и решения. В неговата вселена студенината на индустриализма тотално е заменена от поезия, романтика и фантазия, претворени по ярък, често революционен,  начин в реалността.

През 2001г. Марсел Вандерс основава дизайнерската марка Mooоi, на която е и арт директор. Замислено като платформа за таланти от цял свят днес дружеството работи с около 30 дизайнера, присъства в 79 страни и е световно известно със своя чудат, ексцентричен, но напълно вдъхновен поглед върху предметите, които ни заобикалят. 

Интериорните проекти също са важна част от портфолиото на прочутият дизайнер. Негови емблематични проекти и архитектурни концепции има по целия свят. През 2012г. Дизайнерът стартира и един от най-смелите си интериорни проекти - Andaz Amsterdam Prinsengracht хотел, управляван от Hyatt Hotels Corporation. Представлява къща в бившата обществена библиотека на Амстердам и се възприема като преживяване, подобно на „Алиса в страната на Амстердам”. 

Редица дизайнерски експонати на Марсел Вандерс вече красят най-значимите дизайнерски галерии и изложбени салони в света както и в музеите на модерното изкуство в Ню Йорк и Сан Франциско, Лондон, Ротердам.

На 1.02. 2014 година лично министър-председателя на Холандия откри първата голяма ретроспективна изложба на Марсел Вандерс в музея на съвременното изкуство Stedelijk Museum в Амстердам, събитие, което вече се превърна в дизайнерски бум на годината.

Автор: Антоанета Салфидж

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори