Търси

Архитектурата дефинира своите фундаменти в новите реалности

Архитектурното Биенале’12 е главното събитие на годината за архитектурната професия, което констатира и начертава пътя на нейното развитие.

Архитектурата дефинира своите фундаменти в новите реалности

Архитектурата дефинира своите фундаменти в новите реалности Автор / Източник: арх. Анета Трифонова

North Countries - Light houses   pavilion Bienndle

North Countries - Light houses pavilion Bienndle Автор / Източник: арх. Анета Трифонова

Swiss

Swiss Автор / Източник: арх. Анета Трифонова

Ил.1-4 North Countries - Light houses

Ил.1-4 North Countries - Light houses Автор / Източник: арх. Анета Трифонова

Ил.1-4. North Countries - Light houses

Ил.1-4. North Countries - Light houses Автор / Източник: арх. Анета Трифонова

Ил. 1-1  Golden Leon Japan

Ил. 1-1 Golden Leon Japan Автор / Източник: арх. Анета Трифонова

Ил. 1-1 Golden Leon Japan

Ил. 1-1 Golden Leon Japan Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Ил. 1-1 Golden Leon Japan

Ил. 1-1 Golden Leon Japan Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

\Ил. 1-2 Detroit House - 13178 270

\Ил. 1-2 Detroit House - 13178 270 Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Ил. 1-3  Wall House 1-1

Ил. 1-3 Wall House 1-1 Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Ил. 1-3 .Bienndle

Ил. 1-3 .Bienndle Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Ил. 1-3 cHouse 1-1

Ил. 1-3 cHouse 1-1 Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Ил. 1-3

Ил. 1-3 Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Ил. 1-3 Wall House 1-1

Ил. 1-3 Wall House 1-1 Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

\Ил. 1-4  North Countries - Light houses

\Ил. 1-4 North Countries - Light houses Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

Франция

Франция Автор / Източник: арр. Анета Трифонова

PREV NEXT

Архитектурата на резонанса обогатява жилищната среда 

Обръщението на Паоло Барата маркира основните проблеми на архитектурата в контекста на гражданското общество, което „се състои от личности и институции, които не винаги са в състояние да определят изискванията за организиране на пространството в което живеем, да проучат пълния потенциал на архитектурата, да прозрат и осмислят новостите и възможностите на различното. На избрани архитекти се възлагат обекти, които трябва да привличат вниманието, като отпор срещу посредствеността. Всъщност те създават произведенията на празника: оперни театри, големите музеи, банки, екзотични хотели, които със сигурност са сензационни, но нямат нищо общо с организацията на индивидуалния или обществения живот. За да се поправи тази разрив, Биеналето поставя проблемните теми за дискусия, която консолидира основите на професията около конструктивните идеи. Тази година присъстваме на изложбата на резонанса, където неотменната връзка между архитектура, пространство и градоустройство се изявява отново, но е предизвикана от различните отношения между идеи и личности от настоящето и миналото.”

В кръга от проблеми, възникващи в архитектурната, материалната, социалната и икономическата среда, най-труден за преодоляване е разривът между архитектурата и гражданското общество, който се изразява особено силно в полето на жилищната среда - вечната основа на архитектурната практика. В настоящето се събужда интересът на архитектите да участват в живота на града с особена грижа за възстановяването на съществуващи сгради и обновяване на градски пространства, дори към активности от вида на социалното предприемачество. Наградите на Биенале’12 решително поощряват уважението към традицията, взаимовръзката с контекста и възраждането на гражданската позиция, заедно с критичността на архитектурната практика.  

"Златен лъв" за национално участие (Ил. 1-1), улавящо духа на темата Обща основа, се присъжда на Японския павилион, в който Тойо Ито съдейства на по-младите си колеги и местната общност да представят проекта за бързото възстановяване на опустошения от цунами регион срещу епицентъра на голямото японско земетресение през 2011 г. Намерено е практично и творческо решение, което включва осолената кедрова дървесина без допълнителна обработка, в конструкцията на къщите. Идеите за екологичното решение са представени чрез макети и разказани разбираемо, разкривайки човещината на проекта. Същото бедствие предизвиква проекта за възстановяването на Миято-Джима, SANNA. Опустошеният терен се появява като огромен макет, около който се дискутират идеите. 

Къщата става основа на общи практики, проявяващи се в различни нюанси. Младите архитекти от 13178 Morgan Street (Ил. 1-2)  претворят със средствата на изкуството изоставена къща в Детройт, която е закупена от тях за 500 дол. Младите архитекти започват от входа-пластика, докато я наситят с експозиции. Макар и без специална поръчка, те намират обща та основа за творческа съзидателност, сътрудничество и експерименти и се противопоставят на обезлюдяването на града. 

Wall house One to One (Къща от стени 1:1) (Ил.1- 3) е мащабен модел на къща от Индия на Aпурама Kундоо, преподавател в Австралия. Удивителният модел в изложбата e построен с помощта на индийски майстори, студенти от Бризбейн и Венеция,  осъществили обмен на идеи, диалог и предаване на занаятчийски умения между участниците от различни култури. Стените от римска тухла, плътни или ажурни дървени обшивки, окачени тавани от глинени съдове и пластмасови паравани определят крайния резултат като лиричен модернизъм, съобразен с климатичните особености на юга. Силното излъчване произлиза от свежестта на идеите, но и от енергията на професионалистите и младите хора.  
Леките къщи: на общата основа на Севера” (Ил.1-4)е своеобразен триумф на традицията и новаторството в Nordic Pavilion, проектиран от лауреата на Наградата „Прицкър”- Свер Фен. Той го изгражда като пречистена, елегантна версия на скандинавската къща, олицетворяваща нейния метафизичен образ. Петдесетата годишнина на павилиона-икона се отбелязва с достойната изложба от тридесет и две предложения за леки къщи в многогласен диалог с него. Те демонстрират отличителните белези на северната архитектура - опростена форма, пестеливо използване на материалите, чувствено третиране на дневната светлина и естествената среда, съчетани с неувяхващо новаторство, които са основните принципи и на устойчивата архитектура.   

Oчакавайте продължение!

Автор: арх. Анета Трифонова, Спец. кореспондент за www.ka6tata.com

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори