Търси

Студентите от УАСГ вдъхновени от BIM проектирането

Експерти от екипа на конкурса Баня на годината 2018 г. разкриха най-новите тенденции в приложението на BIM файловете.

Арх. Йоанна Петрова представи конкурса Баня на годината 2018 г.

Арх. Йоанна Петрова представи конкурса Баня на годината 2018 г. Автор / Източник: www.idealstandard.bg

Моника Костадинова, мениджър комуникации и PR

Моника Костадинова, мениджър комуникации и PR Автор / Източник: www.idealstandard.bg

Моника Костадинова, мениджър комуникации и PR

Моника Костадинова, мениджър комуникации и PR Автор / Източник: www.idealstandard.bg

Владимир Рибенцов – BIM експерт в Идеал Стандарт

Владимир Рибенцов – BIM експерт в Идеал Стандарт Автор / Източник: www.idealstandard.bg

Успешни практики и примери от други държави представи Васил Велчев

Успешни практики и примери от други държави представи Васил Велчев Автор / Източник: www.idealstandard.bg

Демонстрация на програма Revit бе реализирана от арх. Петър Пенчев

Демонстрация на програма Revit бе реализирана от арх. Петър Пенчев Автор / Източник: www.idealstandard.bg

Експерти от екипа на организаторите на конкурса Баня на годината 2018 г.

Експерти от екипа на организаторите на конкурса Баня на годината 2018 г. Автор / Източник: www.idealstandard.bg

PREV NEXT

На 25 октомври 2018 г. в София, в студио ПроЖектиране се проведе практически уъркшоп, посветен на BIM проектирането, в който студенти от Университет по архитектура, строителство и геодезия се запознаха с предимствата и изпитани практики при работа с BIM файлове.
Темата, която бе представена, постави акцент върху проектирането с BIM като нов начин на мислене с визия за бъдещото. Експерти от екипа на организаторите на конкурса Баня на годината 2018 г. предоставиха професионална информация за етапи в създаване и приложение на BIM файловете, подбрани продуктови серии и перспективите в проектирането на санитарни помещения.

В началото на събитието, Моника Костадинова, мениджър комуникации и PR и арх. Йоанна Петрова, експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт-Видима АД представиха конкурса Баня на годината 2018 г. и разясниха условията за участие в най-новата категория в конкурса  - „Санитарни помещения в офис сграда“ - BIM проект. Те също посъветваха и за подходящите продукти, които Идеал Стандарт препоръчва за офис сградите, заради техните предимства – енерго- и водна ефективност, издръжливост и са предпочитани като дизайнерски решения. След въведението, лекцията премина в уъркшоп за студентите, на които им бяха представени реални примери и от световната практика.

„BIM проектирането е настоящето и бъдещето в проектирането. То прави проекта по-прецизен и реален от всякога, и още преди да е реализиран дава възможност за предотвратяване на грешки и несъответствия при изпълнението. Богатата BIM библиотека на Ideal Standard позволява на архитектите да интегрират информацията за продуктите директно в своите дигитални структурни планове“, коментира Владимир Рибенцов – BIM експерт в Идеал Стандарт. BIM файловете се използват не само при проектирането на сгради, но и при изграждането на инфраструктури. 5 са елементите, които се  използват при създаването на самия проект –  процеси, документи, хора, информация и технологии. Освен представянето на структурата на файловете, експертът представи нагледно как се създават BIM модели и сподели със студентите, че над 5000 BIM файла се подготвени от отдела, в който работи и са на разположение на бъдеще и настоящи архитекти и интериорни дизайнери.

Успешни практики и примери от други държави, представи Васил Велчев, носител на 6 награди в престижния международен конкурс за дизайн A’Design Award and Competition в Милано, член на журито в конкурса Баня на годината 2018 и ръководител отдел. Експертът представи различията между CAD и BIM проектирането. „Ефективността при използване на BIM проектирането е в намаляване на продължителността на проекта, съкращаване на строителните разходи, както и намаляване на пропуски и грешки“, подчерта експертът.

Също така обстойно обясни на бъдещите архитекти и проектанти и другите предимствата на BIM като прегледност, нагледност на различни алтернативи – екстериори, интериори, точни изчисления, консолидация, оценка на риска, околна среда и изчисляване на въглеродните емисии, информация, скорост, спестяване на средства, проследяване на процесите, достъпност до информацията от всеки етап на проекта от всички участници, на всички възможни устройства и от различни точки на света. Показвайки международни примери и реализиран български проект, Васил Велчев призова студентите да участват в конкурса Баня на годината 2018, да използват всички ресурс като BIM обекти и да тестват своите умения и възможностите с проектирането на бъдещето.

Демонстрация в реално време на програма Revit бе реализирано от арх. Петър Пенчев, BIM eксперт от All 1 Studio, който използва подложка и специално създадени BIM обекти от специалистите на Идеал Стандарт. Чрез практически съвети разкри многобройни възможности чрез използването на BIM обекти и показа импортирането им в средата на Revit. Освен това арх. Пенчев подчерта чрез конкретна визуализация как BIM файловете могат да бъдат адаптирани към конкретни дизайнерски решения, как се интегрират в необичайна среда и дават голяма свобода в използването им. 

Арх. Петър Пенчев допълни, че в софтуерната среда Revit могат да се виждат връзките с различните инсталации и системи, координацията става лесно. Също така предимство е, че BIM обектите са реални, вече са създадени и произведени и могат да се използват реално в проектите. Така запали окончателно творческия заряд на студентите и любопитството към възможностите на дизайна чрез BIM проектирането - тенденция, която е наложена в света и занапред предстои да бъде утвърждавана и в България.

Автор: Идеал Стандарт-Видима АД

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори