Търси

Победителите в I-я конкурс „Български архитектурни награди"

На 07.06.2018 г. в София на официална церемония бяха обявени шестнайсетте номинации и победителите на първото издание на конкурса „Български архитектурни награди “ организиран от КАБ.

Журито присъди Голямата награда на арх. Г. Милкова и диз. Н. Николов.

Журито присъди Голямата награда на арх. Г. Милкова и диз. Н. Николов. Автор / Източник: КАБ, снимка: Иво Орешков

Голямата награда - Училищна зала „ДЕМОКРАТОС

Голямата награда - Училищна зала „ДЕМОКРАТОС", Св. Влас Автор / Източник: www.baa.bg

Висящата инсталация „Дървото на не-знанието“.

Висящата инсталация „Дървото на не-знанието“. Автор / Източник: www.baa.kab.bg

Сцената е разположена ексцентрично спрямо зрителната зала

Сцената е разположена ексцентрично спрямо зрителната зала Автор / Източник: www.baa.bg

Череж на залата

Череж на залата Автор / Източник: www.baa.bg

Магазия 1 / пристанище Бургас.

Магазия 1 / пристанище Бургас. Автор / Източник: www.baa.kab.bg

"Стара къща с бял бетон", Стара Загора Автор / Източник: www.baa.kab.bg

Офис сграда във Варна.

Офис сграда във Варна. Автор / Източник: www.baa.kab.bg

PREV NEXT

На 07.06.2018 г. в София на официална церемония и непринудена и приятна обстановка  бяха обявени шестнайсетте номинации и победителите на първото издание на конкурса  „Български архитектурни награди “ организиран от КАБ  (Камара на архитектите в България), като част от форума SHARE Sofia 2018.

 Конкурсът има за цел да отличава стойностните реализирани проекти на наши архитекти, независимо от големината , местоположението и това какъв обект е представен, а от неговата значимост. Конкурсът е некомерсиален и безплатен за участие. Проектите бяха оценявани от международно жури с председател световно известния британски архитект Йън  Ричи и членове: архитект Филип Самин от Белгия, архитект Керем Язган от Турция,  архитект Паоло Бреша от Италия и архитект Шербан Циганаш от Румъния.

Търсехме цялостна холистична архитектура, която да работи като едно, да предизвиква даденостите и да отива една стъпка по-нагореАрхитектите могат да бъдат визионери и всъщност това правим цял живот. Ние като жури и действащи архитекти знаем, че има много начини да се реши един проблем, и именно такива качества притежават наградените проекти". каза арх. Иън Ричи.

Българската архитектура като част от Европейската" беше мотото на първото му издание.

Журито присъди Голямата награда на Училищна зала „ДЕМОКРАТОС / DEMOKRATOS” с автори  арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.
„В процеса на проектиране се опитахме да дадем не само решение на архитектурните проблеми, но да създадем пространство, възпитаващо демократична култура. В него са заложени принципите на свобода, равноправие и плурализъм, характерни за демократичните училища. "Демократос" е винаги достъпна зала, която може да се ползва в учебно и извънучебно време. Децата получават свобода на избор по какъв начин да ползват залата, като програмата й се определя наравно от учители и ученици. Това е модел, при който авторитарността отстъпва пред равнопоставеността, а задължителната програма - пред плуралистичното учене, зачитащо уникалността на всяко едно дете и правото му на избор. По тази причина в проекта е търсена максимална флексибилност на пространството, която позволява трансформация на залата в социален хъб, форум за дебати, учебен център, работилница, театрална и кино-зала, зала за презентации, столова.

Победителите получиха Приз и Грамота, придружена от сертификат с рецензии от международното жури.

Още четири награди бяха присъдени на тазгодишната церемония.

Магазия 1 / Magazia 1, пристанище Бургас
Автори: арх. Мариана Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова
Проектът е преустройство на старото хале на Магазия 1 и цели създаването на съвременна обществена сграда в рамките на стария обем, както и запазване и експониране на автентичната метална конструкция. Успоредно с това проектът търси преосмисляне и благоустрояване на територията около сградата с цел превръщането й в атрактивно обществено пространство.

В основата на реконструкцията е заложено сградата да бъде многофункционална – с ресторанти, пространства за култура, магазини, туристически център и морска гара за каботажно плаване.

Целта е сградата да се превърне в отворен обществен център, който да е в основата на развитието на тази нова за градския живот територия. Градоустройствено и архитектурно, тя е свързващо звено между зоната с новопроектираните сгради и пространства (Морска гара и бъдещият конгресен център), и старата индустриална територия с нейния характер и дух.

Стара къща с бял бетон / white concrete old house 
Преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора
Автори:  арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Росица Христова
„Преди преустройството си тази къща, построена през 20-те години на миналия век, е била романтична руина, заобиколена от автентични и новопостроени фрагменти от Августа Траян и леко изолирана от съвременния град, въпреки че се намира в самия му център.

Промяната се основава върху добавянето на изцяло нов бетонен обем, който допълва структурата на старата къща.

Архитектурната намеса продължава играта на времето и дава модерна интерпретация на първоначалния, авангарден за епохата си дизайн на къщата.”

Офис сграда във Варна/ Varna Office Building
Автори: арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев
„Активната историческа среда, малката квадратура, изискването за нисък бюджет и тясната засенчена централна улица наложиха няколко рамки на проектирането:

Да се откажем от ясно обособени прозорци, врати, стени, корнизи и други характерни за околните сгради архитектурни елементи.
Да направим окачена фасада, която спестява квадратура и придава възможно най-деликатен образ на сградата.
Да проектираме сграда, която след изпълнение на грубия строеж, няма нужда от довършителни работи. Затова таваните и стоманобетонните шайби са оставени на импрегниран бетон и лампите са вградени в бетонните плочи в предварително оставени шлицове.
Да изявим конструкцията на фасадата, но да я приберем вътре в сградата, за да премахнем мокрите процеси, изолации и мазилки.
Да осигурим възможно най-много светлина отвън и възможно най-много гледка отвътре.”

Триъгълната кула на Сердика │ The Triangular Tower of Serdica
Автори: арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков и арх. Драгомир Николов
„Цел на проекта е реабилитацията на едно забравено място в самото сърце на столицата: представяне на археологическите структури на античната кула, преосмисляне на пространството като арена за култура и изкуство, включване в съвременния ритъм на града. В основата на архитектурния подход стоят характеристиките на мястото, които екипът откри: смисълът му на сутерен; интересните подземни пространства, формирани и от участието на конструктивните елементи; напластяването на различните следи от живота тук – от античната кула, през грубите стоманобетонни колони и греди, мощната укрепваща стоманена рамка и венецианската мозайка от бившия магазин „София“, до остатъците от арт инсталации.

Концепцията на проекта е съхраняване на усещанията, истинността и неподправения дух на мястото и запазване на смисъла му на скрита, в някаква степен дори мистична част от града, в която откриваш неочаквани неща и непознати животи. Тези идеи са проведени на всички нива.

Наградите бяха връчени от членове на журито и спонсори.

Церемонията за връчването на първите Български архитектурни награди се осъществи със спонсорството на Saint Gobain, Jung – Lamilux, Alukonigshtahl, Mapei, Nemetschek Bulgariа, Alumil.

Автор: Още за къщата

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори