Търси

Победителите в конкурса „Фасада Ceresit“ 2014

Конкурсът „Фасада Ceresit“ 2014 за креативен дизайн на топлоизолационна система е нов европейски конкурс за всички професионални архитекти.

Eднофамилна къща в кв. „Горубляне“ 
(Категория Жилищни сгради до 5 апартамента)

Eднофамилна къща в кв. „Горубляне“ (Категория Жилищни сгради до 5 апартамента) Автор / Източник: Хенкел България

Англо-американски колеж в село Лозен (Категория Нежилищни сгради)

Англо-американски колеж в село Лозен (Категория Нежилищни сгради) Автор / Източник: Хенкел България

Апарт хотел в район Панчарево (Категория Жилищни сгради над 5 апартамента)

Апарт хотел в район Панчарево (Категория Жилищни сгради над 5 апартамента) Автор / Източник: Хенкел България

PREV NEXT

Конкурсът е платформа за създаване, използване, обмен и отличаване на творческите приложения на топлоизолационни материали Ceresit. 
 „Хенкел България“ отличи победителите в локалния конкурс Фасада Ceresit 2014 на специална церемония в хотел Кемпински през месец ноември.

Победителите в трите категории са:
- aрх. Свилен Белберов и арх. Петър Попдимитров с еднофамилна къща в кв. „Горубляне“ (Категория Жилищни сгради до 5 апартамента)
- арх. Борис Енчев и арх. Евгения Кортевич с Апарт хотел в район Панчарево (Категория Жилищни сгради над 5 апартамента)
- Архитектурно-проектантско бюро „Маркан“ с Англо-американски колеж в село Лозен (Категория Нежилищни сгради)

Победителите от България:
Категория Жилищни сгради до 5 апартамента - aрх. Свилен Белберов и арх. Петър Попдимитров 
с еднофамилна къща в кв. „Горубляне“

В момента арх. Попдимитров работи като управител в „П+ Архитекти“ ООД - изцяло ориентирана към инвестиционно проектиране и устройствено планиране, а арх. Белберов е управител в „МаксБокс“ ООД, водеща в областта на архитектурния дизайн.
„Всеки от нас има участие в редица проекти и реализации на еднофамилни жилищни сгради, жилищни блокове, хотели, промишлени и търговски сгради.“ Обекти с по-голямо обществено и социално значение са: проект и реализация на пространственото оформление на Метростанция „Жолио Кюри“; проект за Обществено-търговски център в град Габрово; понастоящем - работа върху проект за Хотелски комплекс в кв.“Дужба“, София.

За проекта: Използвани продукти Ceresit:
Система за топлоизолация Ceresit Ceretherm Visage
Лепило- шпакловка за топлоизолация CT 85,
EPS CT 315,
Фибростъклена мрежа CT 325,
Грундираща боя CT 16,
Силикат-силиконова мазилка CT 174, Visage Ефект Дърво

В обемно-фасадното решение проектантите и инвеститора намират общ език изразен чрез съвременна сграда с опростен, семпъл и функционален обем, доближаващ се до духа на съвременния немски минимализъм. Инвеститорите - младо семейство, немски възпитаници, възприемат идеята чисто функционалното решение на фасадата да бъде графически и структурно обогатено чрез вмъкването на пана от дървена обшивка. 

В процеса на проектирането проектантите представят една доста убедителна визуализация на решението, която отлично се възприема от инвеститорите и те приемат идеята като крайна цел при реализацията. Разбира се, в процеса на строителството финансовата част започва да придобива все по-тежко значение, и реализацията на „красотите“ - паната от дървена обшивка, които в края на краищата имат чисто декоративна и естетическа стойност е поставена под въпрос. Тогава на помощ се явяват упорството на инвеститора, който е приел идеята на архитекта, като своя и познанията на строителя за съвременните материали. 

Категория Жилищни сгради над 5 апартамента – арх. Борис Енчев и арх. Евгения Кортевич
с Апарт хотел в район Панчарево 

fordewind architecture ltd. е базирано във Австрия и в България архитектурно бюро, основано от Евгения Кортевич и Борис Енев през 2001 година във Виена. fordewind architecture ltd. е мултифункционално студио, което работи по градски архитектурни и интериорни проекти, сценичен и събитиен дизайн. През последните години fordewind architecture ltd. Набира популярност с проектите със силен социален ангажимент, следвайки своето кредо, че съдържателните пространства отварят перспективи към нов начин на живот.

За проекта: Използвани продукти Ceresit:
Система за топлоизолация Ceresit Ceretherm Classic
Шпакловка за топлоизолация CT 83,
Лепило- шпакловка за топлоизолация CT 85,
EPS CT 315,
Фибростъклена мрежа CT 325,
Грундираща боя CT 16,
Силикат-силиконова мазилка CT 174 

АПАРТ ХОТЕЛ ПАНЧАРЕВО е разположен в покрайните на София на брега на Панчаревското езеро. Проектът, състоящ се от 25 апартамента, гледащи към езерото на север и разполагащи със зимни градини на юг, две лобита, бистро, фитнес и wellness център, е разположен в спокоен Belleview-парк. Върху нисък цокълен етаж, проекта се развива под формата на три кули във височината, за да остави свободен прекрасния поглед към езерото и отсрещните планини. Наклонено-чупещите фасади не само определят характера на отворените между-пространства, но и на интериорите на апартаментите. Сградата е проектирана като ниско енергийна, ползвайки слънцето и сенките като естествен климатичен контрол.

Категория Нежилищни сгради - Архитектурно- проектантско бюро „Маркан“
с Англо-американски колеж в село Лозен 

Маркан Проект ООД стартира като самостоятелно юридическо дружество през 2004 г., а в годините 1993-2004 трупа безценен опит като вътрешна структура към Маркан ООД. Понастоящем е част от групата Маркан. Портфолиото на фирмата покрива широк спектър от дейности в инвестиционния процес - проектиране на сгради и съоръжения – технически и работни проекти, интериор, консултантски услуги, мениджмънт на строителството.

За проекта: Използвани продукти Ceresit:
Система за топлоизолация Ceresit Ceretherm Classic
Шпакловка за топлоизолация CT 83,
Лепило- шпакловка за топлоизолация CT 85,
EPS CT 315,
Фибростъклена мрежа CT 325,
Грундираща боя CT 16,
Силиконова мазилка CT 74 

Работата по строителната документация за Англо-американски колеж, с. Лозен, се осъществи в тясно сътрудничество с McConley Associates – авторите на концептуалния проект за сградата. Маркан Проект ООД предложи редица промени и нововъведения, с цел адаптиране на проекта към сложния и стръмен терен, както и към действащите български стандарти.Интериорните решения, разработени от българския колектив, допринесоха за създаването в сградата на топла и комфортна атмосфера. Високата оценка на децата, обучаващи се в Англо-американския колеж, е най-ценното признание, което авторите биха могли да получат.
Строителството бе изпълнено в изключително кратки срокове, като Маркан ООД реализира проекта много професионално, без компромиси при влагането на качествени материали и изделия.

Конкурсът „Фасада Ceresit“ дава прекрасна възможност за демонстриране на най-добрите практики във фасадния дизайн, разнообразието от подходи и новаторските решения във външното оформление на сгради. Конкурсът създадава пространство за диалог относно бъдещето на строителните норми, термоизолацията, дизайна и устойчивото строителство, както на международно, така и на локално ниво.

Всички участващи проекти може да откриете на www.ceresit.com.

Автор: Хенкел България

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори