Търси

Новости и тенденции в баните от ISH

Тази седмица се открива най-голямото международно изложение, посветено на водата и енергията, ISH - 14 до 18 март.

Origin на Ibani спечели наградата Design Plus

Origin на Ibani спечели наградата Design Plus Автор / Източник: ISH

Красивите смесители Vaia на Dornbracht

Красивите смесители Vaia на Dornbracht Автор / Източник: www.archiproducts.com

Баня за модерни дами - с тапицирана вана

Баня за модерни дами - с тапицирана вана Автор / Източник: www.ish.messefrankfurt.com

Баня с място за тренировки

Баня с място за тренировки Автор / Източник: www.ish.messefrankfurt.com

Баня, удобна за всеки

Баня, удобна за всеки Автор / Източник: www.ish.messefrankfurt.com

Завръщане на ретро стила

Завръщане на ретро стила Автор / Източник: www.archiproducts.com

Многофункционална баня

Многофункционална баня Автор / Източник: www.ish.messefrankfurt.com

Intellimix на Ideal Standard е нов вид смесител, който е напълно автоматизиран

Intellimix на Ideal Standard е нов вид смесител, който е напълно автоматизиран Автор / Източник: Ideal Standard

Ipalyss на Ideal Standartе елегантна нова серия мивки с много тънки стени

Ipalyss на Ideal Standartе елегантна нова серия мивки с много тънки стени Автор / Източник: Ideal Standart

Ipalyss на Ideal Standartе елегантна нова серия мивки с много тънки стени

Ipalyss на Ideal Standartе елегантна нова серия мивки с много тънки стени Автор / Източник: Ideal Standart

PREV NEXT

Тази седмица се открива най-голямото международно изложение, посветено на водата и енергията, ISH - 14 до 18 март. То се провежда на всеки две години във Франкфурт и представя новостите в сферата на енергийно-ефективните решения за отопление, вентилация и климатизация, възобновяеми енергийни източници, оборудване за бани и строителни технологии.

Независимо, че баните не са на първо място в този списък, точно те имат много директно отношение към нашето всекидневие и ISH е мястото, където се появяват много от най-важните тенденции и новости в обзавеждането на бани. Но и се доказват стари истини - като тази за лечебната сила на водата.

Хидротерапията е била използвана още от древността за лечение на хронична болка, локално възпаление и за подобряване на кръвообращението. Днес вече е научно доказано, че тя помага по естествен начин за намаляване на стреса, един от най-честите причини за болестите на съвременната цивилизация.

Кои са основните теми тази година? Те са свързани с пет различни аспекта на модерната баня -  Банята стимулираща здравето ни, Комфортната баня, Индивидуалната баня, Цифровата баня и Отговорната баня, всяка от които обединява продукти свързани с нея. От друга страна, форумът  Pop up my Bathroom се опитва да определи какви са основните тенденции, определящи я. Основната от всички тях е стремежът към индивидуалност, но понеже за всеки от нас тя се определя по различен начин, затова и различните тенденции са представени в различна степен във всяка отделна баня. Но някои от тях са доминиращи като дигитализацията, демографското развитие или екологично мотивираното поведение, които са с трайно въздействие върху начина, по който се използват баните днес.

Каква е модерната луксозна баня? Докато преди време това се определяше от големината й и блясъка в нея, днес фокусът е върху наличието на санитарни продукти, смесители и аксесоари, които са еднакво удобни и привлекателни за всички потребители, независимо дали те са млади или стари, активни или с ограничена подвижност. Този подход, наречен накратко "дизайн за всички" е в основата на представата за модерната баня. Пример за такава баня е тази с еднакви нива, включително на пространството под душа, за лесен достъп дори и за хората с инвалидна количка. Също така и възможността със смартфон приложение да се програмират индивидуално за всеки от използващите банята смесителите на душа и ваната, бидето или светодиодното осветление така, че банята да ни осигурява максимално удобство.

Темата за ергономия и сигурност е основна при проектиране на съвременната баня. А заради демографските промени тя е и все по-актуална. Това е причината санитарната индустрия да предлага множество решения, които дават възможност да използваме банята безопасно и удобно на всеки етап от живота. Днес е напълно възможно да инсталираме отточния сифон изцяло върху стената, а мястото под душа да е снабдено с удобни и добре проектирани седалки ръкохватки, а водата в тоалетната да пускаме безконтактно само с махване на ръка.

Накратко казано, красивите, непреходни бани могат да бъдат използвани по устойчив начин от всички поколения, защото те отговарят на потребностите на хората дълги години. По тази причина можем да се възползваме от ергономични решения, дори когато сме млади. В същото време, те са инвестиция в бъдещето.

По отношение на естетиката в модерната баня интересна тенденция, според мен, е завръщането на един ретро стил, който се възползва от красотата на дизайна на отминали времена по модерен начин. Впечатляваща е колекцията TRUECOLORStm на Bleu Provence, при която ретро-мивките вървят със съответния ретро-гръб, имитиращ модел, използван в някои от училищата в Европа през миналия век.

Много красиви са смесителите Vaia на Dornbracht , които са еднакво подходящи както за класическа, така и за модерна баня.  

Интересни са продуктите от колекцията Origin на испанската компания INBANI, които са част от спечелилите наградата Design Plus - те също обединяват по много елегантен начин минали традиции - но този път от Изтока - с модерния начин на живот.

Някои от иновациите
Intellimix на Ideal Standard е нов вид смесител, който е напълно автоматизиран и отделя едновременно вода и сапун от един източник с помощта на вграден сензор, свързан с помпа за течен сапун. Тази иновация не само спестява изразходването на вода и сапун с около 50%, но и напълно елиминира докосването на смесителя с мръсни ръце. Intellimix ще навлезе на пазара в началото на 2018 година и е част от групата иновации на компанията, които осигуряват максимална хигиена, така важна за обществени места.

Ipalyss е елегантна нова серия мивки с много тънки стени, дизайн на студио Levien за Ideal Standard, която ще бъде на пазара от май тази година. Освен лекотата на дизайна, те имат и голяма здравина, постигната с използване на особено здрав и издръжлив, супер-тънък керамичен материал Alumina.

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори