Търси

“LivingKitchen 2017”

Двете големи изложения в Кьолн този месец IMM Cologne и LivingKitchen поставиха рекорд - общият брой на посетители надмина 150 000 като само около половината от тях са от Германия.

Много голям акцент е

Много голям акцент е "умният дом". Автор / Източник: АМК

Оцветени като месинг стъклени повърхности, представени от Lechner.

Оцветени като месинг стъклени повърхности, представени от Lechner. Автор / Източник: www.mylechner.de

Социалната кухня на Diesel и Scavolini, която обединява модерност и удобство

Социалната кухня на Diesel и Scavolini, която обединява модерност и удобство Автор / Източник: Archiproducts

Florim Stone - порцеланови повърхности .

Florim Stone - порцеланови повърхности . Автор / Източник: Archiproducts

Може да видите на смартфона коя програма да се използва според съдържанието на прането

Може да видите на смартфона коя програма да се използва според съдържанието на прането Автор / Източник: AMK

NIKOLATESLA вентилатор в котлоните.

NIKOLATESLA вентилатор в котлоните. Автор / Източник: ELICA

Чрез смартфон се определя автоматично коя програма да се използва за фурните.

Чрез смартфон се определя автоматично коя програма да се използва за фурните. Автор / Източник: AMK

Батерия контролирана с крака.

Батерия контролирана с крака. Автор / Източник: www.koelnmesse.net.

Кухненският остров ISLAND UNIT 190.

Кухненският остров ISLAND UNIT 190. Автор / Източник: ALPES-INOX

PREV NEXT

Провеждащото се успоредно с панаира в Кьолн на всяка нечетна година кухненско изложение е мястото, където най-големите производители и търговци на мебели и оборудване за кухни представят последните си продукти и иновации. Тук се очертават тенденциите, които ще наблюдаваме през цялата година. Тази година бяха представени над 200 производители от 20 страни (включително и от България).

Мотото беше “Inspiration and innovation” - Вдъхновение и иновации, а естественото заключение е, че дизайнът и технологиите вървят ръка за ръка. Много голям акцент е 'умният дом'. В днешно време вече е почти стандарт да можете да видите съдържанието на хладилника си на смартфона, миялните машини да определят автоматично коя програма да използват според съдържанието на прането или за фурните да определят идеалния момент, в който яденето е сготвено.  

На изложението LivingKitchen бяха представени нови уреди за темпериране на вино, предназначени за вграждане, но най-интересни бяха широката гама интелигентни хладилници и фризери, оборудвани с новото поколение "умна система", което позволява на потребителя автоматично да генерира списъци за пазаруване и за наличните продукти в хладилника. То се осъществява и с помощта на вътрешна камера в хладилника и устройство за гласово разпознаване. Всъщност 'говорещият' хладилник беше представен още миналата година на изложението IFA 2016 в Берлин, където с помощта на това устройство на гласово задавани въпроси какво има в хладилника, той отговаряше безпогрешно.

Интересна тенденция в кухненските уреди са котлоните с вградена вентилация. Модели с вграден в кухненския плот аспиратор бяха представени от няколко големи производители. Например индукционният котлон NIKOLATESLA  на известния производител на аспиратори за кухни Elica, който беше представен за първи път на кухненското изложение в Кьолн, също съчетава в себе си две функции - освен двата котлона, които могат да се обединят при използване на по-голям съд, той включва и аспиратор с високи технически показатели. Понеже е свързан с котлоните, аспираторът може автоматично да определя идеалното ниво на аспирация, което освен че облекчава готвещия, също така и помага за намаляване на използваната енергия.  

Абсорбатори за вграждане в плота вече могат да се закупят и в България.

Изобщо тенденцията в кухните е все по-голяма интеграция на функции и уреди. Като кухненският остров ISLAND UNIT 190 на  ALPES INOX  с интегрирани в едно цяло мивка, котлони, място за съхранение, хладилник и охладител за вино. А самите котлони могат да се повдигнат след готвене и да освободят място на плота.

Друга непозната все още у нас идея е FootControl faucets  - контролираното с крак пускане и спиране на водата на кухненската мивка.

Бяха представени и много интересни нови материали и подходи при дизайна и изграждането на самите кухненски мебели. Като новите керамични работни плотове - предимството им е изключително гладката повърхност без пори, обработена в мат или гланц, често имитираща бетон и мрамор. Особено впечатляващи са и оцветените като месинг стъклени повърхности на кухня, представени от Lechner.

Като концепция кухнята все по-често е част от дневната зона, място за общуване, не само за готвене. Показателна за тази концепция е Социалната кухня на Diesel и Scavolini - кухня, която обединява модерност и удобство, създадена от естествени материали, често състарени и свободно стоящи елементи.

Това са само една малка част от новостите и иновациите, представени на изложението, но те са показателни за тенденциите, които ще определят пазара на кухни в следващите месеци.

Автор: Теменужка Захариева

Изпрати на E-mail
 

За да оцените и/или коментирате е необходимо да сте регистриран потребите!

Влез в Профила си Регистрация


На сайта на ka6tata.com

затвори